АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ХІД ЗАХОДУ

Читайте также:
  1. Про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання
  2. С т а т т я 584. Застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний арешт)
  3. Стаття 178. Обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу
  4. Стаття 187. Забезпечення прибуття особи для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу
  5. Стаття 585. Застосування запобіжного заходу, не пов'язаного із триманням під вартою, для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави
  6. Стаття 586. Припинення тимчасового арешту або запобіжного заходу

ГЕТЬМАН ІВАН МАЗЕПА — ЗРАДНИК ЧИ НАРОДНИЙ ГЕРОЙ?

ПОЗАКЛЛСНИЙ ЗАХІД.

Цілі заходу:

більш глибоко познайомити учнів з постаттю одного з найвідоміших і найсуперечливіших гетьманів України — Івана Мазепи;

• підвести їх до висновку про його визначну роль у житті українського народу;

• навчати школярів виступати з повідомленнями, доповідями.

Обладнання: портрет гетьмана, підбірка літератури, одяг для суддів та свідків, оформлення класу у вигляді зали судових засідань.

ХІД ЗАХОДУ

Секретар (Дзунза Валерія). Панове, прошу всіх встати! Суд іде!

Шановний пане суддя, учні 8-х класів до слухання справи гетьмана Мазепи готові. У залі присутні прокурори, адвокати, свідки і всі, хто не байдужий до долі Івана Мазепи.

Суддя (Гола Христина). Прошу всіх сісти.

Слухається справа гетьмана України Івана Степановича Мазепи (вказує на Юліана), який звинувачується у зраді українського народу.

Обвинувачений ви визнаєте свою провину?

Мазепа (Пиць Юліан). Ні! Я завжди вірою і правдою служив українському народові, ніколи не бажав йому зла. Все що я робив, чи старався зробити, все - на користь і благо українців.

Суддя (Гола Христина). (Звертається по черзі до прокурорів, адвокатів, секретаря.) Команда прокурорів ви готові висунути обвинувачення? Адвокати готові захистити свого підзахисного? Тоді перейдімо до виступів. Прошу в ході слухання справи зголошуватись усіх, хто має шо сказати.

Пане історику, прошу ознайомити присутніх із біографією підсудного

Історик. (Лесів Світлана). Іван Мазепа народився у селі Мазепинцях, що поблизу Білої Церкви, приблизно у 1640 p., у сім’ї українського шляхтича. Мати походила із українського роду Мокевських. Мазепи мали двох дітей — доньку Олесю і сина Івана.

Дитячі роки Івана припали на часи Визвольної війни українського народу проти панування Речі Посполитої. Хлопець був свідком багатьох подій, що розгорнулися у 1640—1650-х роках на українських землях. Потяг до знань і природний розум привели Івана у стіни Київського колегіуму, а згодом до єзуїтської школи у Варшаві. Хлопець здобув блискучу освіту. Відвідав Голландію, Італію, Німеччину, Францію. Став камердинером польського короля Яна Казиміра. Потім перейшов на службу до гетьмана Лівобережної України Івана Самойловича. Тут і почалося його стрімке сходження до вершин влади. У 1687 р. він став гетьманом України і утримував булаву до 1708 р. (21 рік). 25 жовтня 1708 p., під час Північної війни, Мазепа зрадив Петра 1 і перейшов на бік Карла XII. У 1709 р. Іван Мазепа помер у с. Варниці, неподалік від Бендер.

Суддя. Ви прослухали коротку інформацію про життя і смерть гетьмана Мазепи. Сьогодні ми повинні детальніше ознайомитись із головними подіями його життя, що відбулися за часів, коли він був при владі й утримував булаву, закріпити чи зняти з нього тавро «зрадника українського народу». Слово надається головному обвинувальнику — вельмишановному панові прокурору.

1-й Прокурор (Грицак Аня). Шановна громадо!

Більше двох із половиною століть ім’я Мазепи належало до заборонених і ганебних, від того пам’ятного дня 12 листопада 1708 p., коли у Московському Успенському соборі йому урочисто проголосили анафему, прокляли й відлучили опального гетьмана від церкви. Ця людина замахнулась на найсвятіше — союз України з Росією, який було скріплено у Переяславі великим Богданом Хмельницьким ще у 1654 році. Шляхом підлабузництва і підкупу захопив він гетьманську булаву. Вся його політика була спрямована на зростання великого феодального землеволодіння, і сам він був найбільшим земельним магнатом в Україні. Мазепа ніколи не любив свій народ і не служив йому. Все життя він тягнувся до польських можновладців і прислужував їм, уміло поєднуючи це підлабузництво із плазуванням перед Петром І.

У ході Північної війни він перейшов на бік шведського короля Карла XII. З його вини загинули жителі Батурина, сотні українців, за що він був проклятий власним народом і в українському фольклорі виступає як «проклятий Мазепа», «зрадник українського народу». Прошу суд урахувати всі ці звинувачення і винести справедливий вирок.

Вигуки із зали:

— Але ж відомі й інші висловлювання про Мазепу! (Місюрак Юлія).

— Та й у пресі останнім часом зовсім інше пишуть! (Гейко Божена).

Суддя. Прошу висловлюватись більш предметно. Хто хоче виступити?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)