АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Утворення Арабського Халіфату

Читайте также:
  1. БПМ 2.1.4 Питома теплота пароутворення
  2. Виготовлення, утворення несправжніх (імітаційних) засобів для проведення конкретних негласних слідчих дій оформлюється відповідним протоколом.
  3. Види резервів страховиків та порядок їх утворення
  4. Внутрішньогалузева конкуренція і утворення ринкової, або суспільної, вартості
  5. Встановіть генетичний ланцюжок утворення натрій етаноату.
  6. Встановіть генетичний ланцюжок утворення хлоробензену.
  7. Гроші як засіб утворення скарбів
  8. Державний лад халіфату
  9. Конституційно-правовий статус уряду Російської Федерації (порядок утворення, повноваження, функції, структура, акти, відповідальність).
  10. Контроль за додержанням дисципліни цін. Відповідальність у сфері ціноутворення
  11. Міжгалузева конкуренція і утворення середньої (загальної) норми прибутку
  12. Необхідність державних цільових фондів та правові основи їх утворення.

Племена арабів-кочівників населяли Аравійський півострів ще в далекій давнині. Про їх перші державні утворення згадувалося в древньовавілонських написах III тис. до н.е. До VI -VII ст. – часу утворення єдиної ісламської держави - основна маса арабів-кочівників перебувала в стадії формування надобщинної адміністрації. Основними центрами життєдіяльності були оазиси, навколо яких селилися кочівники, хлібороби й торговці. Вони об’єднувалися у сімейно-родові клани, а клани – у племена. На чолі племені стояв старійшина – сеїд (шейх), що виконував адміністративні, судові й військові функції. Шейх також керував племінними зборами. Поряд із загальними зборами існували й збори старійшин – меджліс.

Процес виникнення єдиної державності в арабів в VII в. відбувався одночасно із становленням нової (наймолодшої) світової релігії – ісламу. Обидва ці процеси були пов'язані з іменем Мухаммеда (біля 570-632рр.).

Мусульмани різних країн вимовляють це ім’я по-різному: турки Мухамет, перси – Мохаммед, стара російська вимова – Магомет. Розпочавши свої проповіді в Мецці в 622р., Мухаммед переселився в Ясріб, що отримав пізніше назву Медина.

Протягом десяти років, в 30-х роках VII в. була завершена організаційна перебудова мусульманської громади (умми) у Медіні в протодержаву, у якій сам Мухаммед був і духовним та військовим поводирем, і суддею. За допомогою нової релігії й військових загонів (мухаджирів) почалася боротьба із супротивниками ісламу й нової соціально-політичної структури. Мухаммед не прийняв царського титулу. Під час останнього хаджу у березні 632 р. він сказав, що пророча місія, покладена на нього Аллахом, закінчилася. Після повернення до Медіни 8 червня 632 р. він помер.

Поступово найближчі родичі й сподвижники Мухаммеда консолідувалися в привілейовану групу, яка одержала виключне право на владу. З її рядів після смерті Мухаммеда стали вибирати нових одноособових вождів мусульман – халіфів («заступників пророка»). Перші чотири халіфи, так звані «праведні халіфи» (Абу-Бекр, Омар, Осман, Алі), придушили невдоволення ісламом певних верств і завершили політичне об'єднання Аравії. Абу-Бекр правив у 632-634 рр., Омар – у 635-644, Осман – у 644-656, Алі – у 656-661 рр. Всі вони були із найближчого оточення Мухаммеда. Абу-Бекр був його тестем (батьком четвертої дружини Айші). Омар – великий організатор, якому багато чим зобов’язаний іслам, в т.ч. виходом 1-го екземпляру Корану. Осман – перестарілий дядько Мухаммеда (саме за нього утворилася династія Омейядів). Алі – двоюрідний брат і зять пророка. В VII- першій половині VIII ст., халіфи значно розширили територію держави за рахунок сусідніх народів (Палестина, Сирія, Верхня Месопотамія, Єгипет та ін.). Ці завоювання були продовжені в період правління халіфів з роду Омейядів (661-750 рр.). Араби покорили величезні території колишніх візантійських і перських володінь, включаючи Близький Схід, Середню Азію, Закавказзя, Північну Африку, Іспанію. Арабське військо вступило й на територію франків, але було розбите рицарями Карла Мартелла в битві під Пуатьє в 732 р.

У результаті склалася наднаціональна імперія, основою якої стала єдина релігія – іслам, нова адміністративна, податкова, військова й судова система. В історії середньовічної імперії, що одержала назва Арабський халіфат, виділяють два періоди: дамаський або період правління династії Омейядів (661-750 рр.), і багдадський або період правління династії Аббасидів (750-1258 рр.), які відповідають основним етапам розвитку арабського середньовічного суспільства й держави.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)