АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діагностування двигуна за шумами і вібраціями

Читайте также:
  1. Будова дизельного двигуна
  2. Вибір приводного двигуна
  3. Впускна система дизельного двигуна
  4. Діагностування акумуляторної батереї
  5. Діагностування готовності дітей до школи
  6. Діагностування двигунів за максимальною потужністю.
  7. Діагностування систем живлення інжекторних двигунів.
  8. Ефективна потужність двигуна і механічний к.к.д.
  9. Засоби технічного діагностування
  10. Мероприятия, используемые для борьбы с шумами на производстве.
  11. Модуль 1. Основи діагностування технічного стану автомобілів.

1. Причини виникнення шумів в працюючому двигуні.

2. Віброакустичний метод оцінки стану двигуна

3. Визначення технічного стану двигуна за допомогою стетоскопів.

Шуми в працюючому двигуні виника­ють унаслідок стукоту корінних і шатун­них підшипників, поршневих пальців, поршнів. вібрації клапанів; коливання розподільного вала і кулачків від імпуль­сів крутильних коливань колінчастого ва­ла: коливання гази у впускному і випуск­ному трубопроводах: детонації в бензиновому двигуні; співударяння різних деталей і тертя в рухомих з'єднаннях.

За характером стукоту або шуму і за місцем його виникнення можна визначити деякі нестравності двигуна (збільшення зазорів у підшипниках колінчастого вала, між поршнем і циліндром, клапанами і штовханами, клапанами і втулками, у під­шипниках розподільного вала).

Одним із перспективних методів діагно­стування технічного стану газорозподіль­ного і кривошипно-шатунного механізмів є застосуванням спеціальної вимірювальної апаратури. Для віброакустичного діагностування ви­користовують коливальні процеси пруж­ного середовища. які виникають під час роботи механізмів. Джерелом цих коли­вань і газодинамічні процеси (згоряння, випуск, впуск), регулярні механічні спів­ударяння у сполученнях через зазори і незрівноваженості мас. а також хаотичні коливання. Під час роботи двигуна ці коливання накладаються одне на одне і, взаємодіючи, і утворюють випадкову сукупність коли­вальних процесів, яку називають спект­рам. Це ускладнює віброакустичне діагно­стування потребою заглушувати пере­шкоди, виділяти корисні сигнали й роз­шифровувати коливальний спектр.

Поширення коливань у пружному середо­вищі (тверді тіла, рідини, гази) має хвильо­вий характер. Параметрами коливального процесу є частота (періодичність), рівень (амплітуда) і фаза (положення імпульсу коливального процесу щодо опорної точ­ки циклу роботи механізму). Рівень вимірю­ють за зміщенням, швидкістю або при­скоренням частинок пружного середовища, за тиском, що виникає в ньому, або ж за потужністю коливального процесу. Між па­раметрами коливального процесу є перевідні масштаби. Повітряні коливання! називають шумами (стукотом), які сприй­маються за допомогою мікрофона. Коли­вання матеріалу, з якого складається ме­ханізм. називають вібраціями. Параметри вібрації сприймають за допомогою п'єзоелектричних давачів, потім підсилюють, вимірюють за масштабом і реєструють.

Стукіт поршневих пальців різкометалічний, він зникає, коли вимикають запа­лювання. Прослуховується у верхній чис­тині блока циліндрів при різко змінному режимі роботи прогрітого двигуна. На­явність стукоту свідчить про підвищений зазор між пальцем і втулкою головки шатуна або про збільшений отвір для пальця в бобишці поршня.

Стукіт поршнів глухий, клацаючий, зменшуеться в міру прогрівання двигуна. Стукіт поршнів прослуховуеться у верхній частині блока циліндрів з боку, протилежнісного розподільному валу, якщо двигун! достатньо прогрітий (у разі сильного спрацювания можливий стукіт поршня і на прогрітому двигуні). Наявність стукоту свідчить про значне спрацювання пори» циліндрів.

Стукіт клапанів дзвінкий, добре прослуховується на прогрітому двигуні при малих обертах його. Він виникає у разі збільшення теплових зазорів між стрижнем клапанів і носком коромисла (штовхачів). Точність діагнозу за допомогою стетоскопів значною мірою залежить від досвіду-механіка або слюсаря-моторист.

Питання для контролю:

1. Які деталі кривошипно – шатунного і газорозподільного механізмів викликають стукіт.

2. Як і де прослуховують стукіт поршнів і поршневих кілець

Література: О.А. Лудченко «Технічна експлуатація і обслуговування автомобілів» ст.. 265 – 267

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)