АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСНОВНі вимоги до написання курсової роботи

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. ISO посилює вимоги до випробування машинозчитуваних паспортів
  7. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  8. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI Поточний контроль виконання роботи
  12. VI Поточний контроль виконання роботи

Курсова робота — це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу або з окремих його розділів. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України, курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Тематика курсових робіт має відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов’язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Вона затверджується на засіданні кафедри. Виконання курсових робіт визначається графіком.

Курсова робота допомагає студентові систематизувати отримані теоретичні знання з вивченої дисципліни, перевірити якість цих знань; оволодіти первинними навичками проведення сучасних досліджень. Уже на цій першій творчій спробі можна виявити здатність студента самостійно осмислити проблему, творчо, критично її дослідити; вміння збирати, аналізувати і систематизувати літературні (архівні) джерела; здатність застосовувати отримані знання при вирішенні практичних завдань; формулювати висновки, пропозиції і рекомендації з предмета дослідження. Випадає й слушна можливість проконтролювати вміння студента правильно організувати свою дослідницьку роботу та оформити її результати.

Вимоги до змісту роботи:

Титульний аркуш курсової роботи містить:

– найменування вищого навчального закладу, де виконана робота;

– прізвище, ім’я, по батькові автора, назву;

– науковий ступінь, прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника,

– місто і рік (див. Додаток А).

Структура курсової роботи

Курсова робота повинна містити:

титульний аркуш;

зміст;

перелік умовних позначень (при необхідності);

вступ;

основну частину (найчастіше складається з двох основних розділів – теоретичного і практичного, що можуть у свою чергу поділятися на підрозділи);

висновки;

список використаних джерел;

додатки (якщо вони необхідні).

Для прикладу оформлення курсової роботи загалом дивись Додатки А, Е.

Зміст

Зміст подають на початку роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів (при необхідності), загальних висновків, додатків, списку використаних джерел (див. Додаток Е).

Вступ (2-3 сторінки)

Вступ розкриває сутність і стан наукового аспекту дослідження проблеми, що розглядається у роботі, підстави і вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження, враховуючи такі пункти.

Актуальність теми

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаними проблемами обґрунтовують актуальність та доцільність роботи в галузі тієї чи іншої наукової проблеми.

Висвітлення актуальності в курсовій роботі не повинно бути багатослівним. Достатньо парою абзаців висловити головне – сутність проблеми і наукового знання.

Наприклад, тема курсової роботи «Висвітлення проблем культури у новинних блоках всеукраїнських телеканалів»:

Телебачення – це соціальне явище. “Численні дослідження у цілому світі показують, що коли йдеться про широкий загал, то з усіх засобів масової інформації перевагу віддають саме телебаченню” [11, 21].

Людина уже звикла до щоденного її інформування, яке найбільше здійснюється через цей вид ЗМІ. Сітка телемовлення обов’язково включає в себе блоки новин. Цей продукт телебачення структурується із сюжетів, які висвітлюють на екрані фабулу життєвої ситуації з будь-якої сфери життя. Невід’ємною й обов’язковою ланкою у цій композиції є новини культури, яка в кожному суспільстві є важливою як засіб об’єднання, духовного розвитку, відпочинку. Усі зв’язки (ділові чи особисті) починаються з культури. Вона нас довершує, вдосконалює як людей розумних і освічених. Отже, можна сказати, що культура творить нас, а ми – її.

Із подіями у царині культури нам допомагають ознайомлюватися щоденні інформаційні блоки новин. Така інформація носить повчальний і розважальний характер, тобто виконує рекреативну і виховну функції. Подібні новини повинні приносити задоволення, сприйматися як відпочинок. Їх основна місія – розширювати знання, не перенасичуючи мозок зайвою і складною інформацією для засвоєння.

Мета і завдання дослідження

Мета і завдання формулюють загальне спрямування роботи й ті питання, які необхідно вирішити для їх досягнення. Не варто формулювати мету іменником “дослідження…”, або “вивчення…”, тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету. Краще використати дієслівні конструкції на зразок “мета передбачає дослідити… (вивчити тощо)”.

Наприклад:

Метою роботи є аналіз особливостей висвітлення проблем культури у новинних блоках всеукраїнських каналів.

Реалізація мети передбачає розв’язання таких завдань:

- визначити поняття “новина”;

- розглянути принципи створення новин та роль телеведучого в поданні матеріалу;

- вивчити процес і структуру випуску новин;

- проаналізувати проблемно-тематичний аспект висвітлення новин культури;

- дослідити жанрову своєрідність подання новин культури на всеукраїнських каналах телебачення.

Об’єкт і предмет дослідження

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження завжди вужчий за об’єкт і міститься в його межах.

Наприклад:

Об'єктом дослідження є новинні блоки на телеканалах “1+1”, “Інтер”, “ICTV”.

Предмет дослідження – специфіка висвітлення проблем культури у телевізійних новинах.

Методи дослідження

Подається перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх потрібно не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом.

Наприклад:

У процесі дослідження застосовувалися такі методи: аналізу й синтезу під час вироблення наукової концепції, системний, аналізу і синтезу, проблемно-тематичний та порівняльний аналіз, спостереження, описово-аналітичний.

Методологічна і теоретична основа роботи

Цей пункт передбачає перелік основних авторів, концепції яких становлять основу курсової роботи із вказівкою наукової сфери, яка ними аналізується. Автори подаються за принципом алфавіту.

Наприклад:

До розгляду проблеми висвітлення новин зверталися такі вчені, як Г. Кузнєцов, В. Цвік, О. Юровський, – вони дослідили історичні, теоретичні та практичні аспекти телевізійної журналістики, де невід’ємною частиною блоку новин є культура. Детальне вивчення отримали телевізійні жанри журналістики у таких науковців, як З. Дмитровський, Н. Звєрєва, С. Муратов, В. Цвік та інші.

Наукова новизна одержаних результатів

Дається анотація нових наукових положень, запропонованих на основі висновків, до яких приходить студент у кінці роботи над курсовою.

 

При цьому бажано розкрити її детально, вказавши на наявність власного визначення певних базових понять дослідження (якщо вони запропоновані), оригінальної класифікації явищ, встановленої типології тощо.

Наприклад:

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що у роботі була здійснена спроба детально проаналізувати і порівняти проблемно-тематичний і жанровий аспекти висвітлення новин культури у новинних блоках на каналах “1+1”, “Інтер”, “ICTV”; подати типологію проблем культури, репрезентованих у ЗМІ, визначивши ступінь частотності їх звучання в ефірі.

Практичне значення одержаних результатів

У роботі треба подати відомості про можливості наукового використання отриманих результатів під час ваших подальших досліджень та/або порекомендувати сферу, де можна застосувати результати курсової роботи (під час розробки курсів, спецкурсів чи спецсемінарів у вищих навчальних закладах, для написання наукових робіт, у подальших дипломних дослідженнях тощо).

Наприклад:

Матеріали дипломного дослідження можуть бути використані під час подальших наукових розробок, а також при підготовці лекційних та практичних занять з курсу «Культурна проблематика ЗМІ», «Тележурналістика».

Апробація результатів роботи

Розділ факультативний (необов’язковий) івикористовується в разі наявності виступів на конференціях, участі в різних конкурсах, наукових семінарах.

Наприклад:

Апробація роботи була здійснена на Щорічній науковій конференції викладачів і студентів ЗНТУ, присвяченій Тижневі науки (Запоріжжя, 2012).

Публікації

Цей пункт передбачається за наявності статей або тез конференцій (форумів, семінарів, симпозиумів тощо) у фахових чи нефахових наукових збірниках.

Спочатку вказуються фахові, потім нефахові видання. Список складається від найдавнішого до найновішого джерела.

Структура роботи

Цей пункт передбачає визначення загального вигляду роботи та наведення основних даних щодо її обсягу (змісту та форми).

Варто врахувати той факт, що додатки і список використаних джерел до обсягу основної роботи не входять і не рахуються.

Наприклад:

Структура роботи: дослідження складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, 3 додатків. Обсяг основної роботи – 26 сторінок. Список використаної літератури включає 30 найменувань (викладених на 4 сторінках).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)