АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні помилки вибіркових показників

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Бази даних. Основні відомості
  4. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Варистори та їх основні характеристики.
  7. Визначники та їх основні властивості.
  8. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Вступ. Основні взаємодії суспільства і природи. Предмет і завдання екології.
  12. Глава 1. Основні положення

Основна помилка – це величина на яку вибірковий статистичний показник відрізняється від генерального.

Основні помилки встановлюють для всіх вибіркових статистичних показників.

Визначення основних помилок:

Середнє значенняmx=

Дисперсія m 2= 2

Основне відхилення m =

Коефіцієнт варіації mv=V 2/N

Асиметрія mA=

Ексцесу mE=

Точність досліду

Основні помилки обчислюються з тою точністю яку має відповідний вибірковий показник. Чим менше основна помилка, тим точніше вибірка описує генеральну сокупність.

 

12. Оцінка вибіркових показників: Результатами статистичного опрацювання даних є вибіркові показники. Які наближаються до генерального середнього для того щоб за вибірковими показниками оцінити генеральні потрібно знати наскільки великою є різниця між ними. Ці вибіркові показники можна знайти за формулою, а генеральний завжди залишається невідомим. Становити таку різницю можна за основними помилками. Основна помилка -це величина на яку вибірковий показник відхиляється від генерального.Основні помилки виникають включно під час відбору варіант, з генеральної сукупності і немають нічого спільного з помилками вимірювань. (грубими систематичними випадковими) Помилки вибіркових показників можна знайти за такими формулами. Для середньої величини:

Дисперсія:

Основні відхилення:

Коефіцієнт варіацій:

Асиметрія:

Ексцес:

13. Достатній обсяг спостережень. Точність і надійність досліду залежить від мінливості ознак точності досліду, а також рівня ймовірності. Встановити достатню кількість спостережень врахувавши вказані фактори, можна за формулою: N=t2V2/p2; t2-довірчий коефіцієнт; V2-коеф. варіацій; p2-точність досліду. Для дослідження задовільним вважати рівень дослідження Для досліду задовільним вважають рівень ймовірності 95%. Формулу можна використовувати до і після проведення експерименту: - до - з метою виявлення достатньої існуючої кількості спостережень; -після – з метою виявлення достатньої кількості спостережень. При встановленні достатньої кількості спостережень, як правило обмежуються трьома градаціями ймовірності: Р=0,95(95%) правильність висновку не підтверджується у 5 випадках зі 100; Р=0,99(99%) правильність висновку не підтверджується у 1 випадку зі 100, вважається широко розповсюдженим критерієм надійності; Р=0,999 (99,9%) правильність висновку не підтверджується у 1 випадку зі 1000, критерій макс. надійності.

 

14. Достовірність середнього значення. З метою оцінки надійності експерименту потрібно встановити статистичну достовірність вибіркових показників. Оскільки показники варіації і показники форми кривої обчислюються через відхилення від середнього значення, то для доведення достовірності експерименту обмежуються оцінкою середнього арифметичного. Тому у випадку доведення достовірності середнього значення всі інші показники вважаються достовірними. Достовірність перевіряють за t критерієм Ст’юдента t=x̅/mx̅≥3; t≥3- достовірне; t≤3-недостовірне. Фактори, що вплив на достовірність: 1-обсяг вибірки; 2-спосіб відбору варіант; 3-мінливість ознак; 4- значення основної помилки. У випадку недостовірності середнього значення результати вважаються не дійсними, а дослід слід провести заново, на більшому дослідницькому матеріалі. Уникнути недостав. сер. знач. можна провівши належним чином перевірку варіант на належність до однієї сукупності статистичної вибірки.

15

Статистичні порівняння

Статистична гіпотеза – це припущення про невідомі генеральні параметри, які можуть бути перевірені на основі вибіркових показників

Нульова гіпотеза (Ho) – різниця між середнім у генеральній сукупності не = 0

Критерій достовірності – це спеціально опрацьована випадкова величина з відомою функцією розподілу

Рівень значимості – це значення ймовірності при якому відмінність між середніми можна вважати несуттєвим

Перевірка статистичної гіпотези t критеріями:

1) Обчислюють вибіркові статистичні показники;

2) Обчислюють фактичне значення t критерію

Перевірка статистичної гіпотези за F критерієм Фішера – використовується

для оцінки подібності 2х вибірок

F=

 

16

Випадкові події

Подія – це результат окремого випробування

Випадкова подія – це поява однієї або іншої випадкової ознаки

Несумісні події – якщо в умовах досліду кожного разу можлива поява лише однієї з подій

Сумісні події – якщо за певних умов поява однієї події не виключає появу іншої

Протилежні події – якщо в умовах досліду вони безпосередньо можливі і не сумісні

Випадкова величина – це величина яка після здійснення спостережень може прийняти невідоме значення

17. Ймовірність появи ознак. Ймовірність - це відношення кількості сприятливих випадків появі певної події до загальної кількості єдиних можливих і не сумісних результатів випробувань. Апріорна ймовірність – це ймовірність яку можна передбачити до випробовування. Апостеріорна ймовірність - яка встановлюється після випробовування. Залежно від значення ймовірності можуть бути достовірно неможливою і випадковою:

- достовірною Р(А)= 1

- неможлива Р(А)= 0

- випадкова може відбутись, чи не відбутись 0 < Р(А) < 1

Статистична ймовірність подій це теоретичне значення частки навколо якої коливається емпіричне значення величини.

18. Модулі розподілу непевних рядів. Закони розподіли випадкової величини це – співвідношення яке встановлює зв'язок між можливими значеннями випадкової величини і відповідними їй ймовірностями. Нормальний розподіл – це закон за якими розподіляється ймовірності непевної випадкової величини відносно класів за функцією нормального розподілу Лапласа-Гауса: . Властивості функції нормального розподілу: 1. Функція завжди додатня і має дзвонеподібну форму. 2. Функція має 1 максимум. 3. x→ ∞, mo f (x) → 0. 4. Дотична до кривої у точці макс II осі абсцис. 5. Крива асиметрично наближена до осі абсцис. Формула Грама Шарлє: Формула Максвелла: Формула Вейбула: Характер розподілу. Вейбула – b<1 -крива має j – подібну форму.

-1 < b < 3.6 крива має асиметричну форму. -b > 3.6 з лівосторонньою асиметрією. –b=3.6 нормального розподілу.

 

19. Моделі розподілу дискретних рядів

Для цього використовують найбільш поширені у біометрії біноміальний закон, а також закон розподілу малоймовірних подій Пуассона.

Біноміальний закон. Використовується у тому випадку, коли для здійснення досліду задаються такі умови:

- стосовно очікуваної події - А здійснюється п незалежних випробувань;

- у кожному з цих випробувань ймовірність появи очікуваної і неочікуваної подій є постійною величиною;

сума ймовірностей очікуваної і неочікуваної подій дорівнює

одиниці.

За таких умов очікувана подія буде траплятися п раз, неочікувана п -т раз, а сума їх ймовірностей буде рівна р + я =1. Відповідно я = 1 - р.

Якщо ймовірність р появи події А в кожному з п незалежних дослідів постійна, то ймовірність Р(т, п) того, що в п дослідах подія А відбудеться т раз, визначається функцією щільності біноміального розподілу Бернуллі:

 

Теоретичні чисельності шукають з використанням загальної кількості спостережень і ймовірностей настання подій:

Nі=N*Р(m,n),

nі=100(qpk),

де N - загальна кількість спостережень (обсяг вибірки);

р - ймовірність появи очікуваної події;

q - ймовірність появи неочікуваної події;

k -коефіцієнти біноміального ряду.

N - обсяг вибірки.

Характер біноміальної кривої визначається двома величинами: кількістю дослідів та імовірністю очікуваного результату. При р = я вона строго симетрична і зі збільшенням кількості дослідів стає плавнішою. Якщо р*я крива стає тим більш асиметричною, чим більшою є різниця між р і ц. При п —* °° і р > 0.1 біноміальний розподіл прямує до нормального з параметрами Х = пр, a2 = npq. Якщо пря>9, то можлива наближена апроксимація біноміального розподілу нормальним.

Характер біноміального розподілу не залежить від способу вираження результатів випробувань - у значеннях ймовірностей чи в абсолютних чисельностях. У першому і другому випадках закон розподілу виражає залежність між частотою очікуваного результату і кількістю незалежних випробувань, здійснених стосовно події А. При цьому частота появи очікуваної події в п незалежних дослідах визначається її ймовірністю, котра залишається постійною у кожному окремому випробуванні.

За біноміальним законом розподіляються кількісні і альтернативні ознаки, а також ті, у яких кількість очікуваних результатів є більшою за два.

Пуассона. Якщо ймовірність настання події А в п незалежних дослідах досить мала (р < 0.1), то крива розподілу є вкрай асиметричною, а розподіл ймовірностей може описуватись функцією Пуассона:

p(m'n) =

Теоретичні чисельності знаходять за формулою:

ñ¡=NP(m,n).

Випадкова величина має розподіл Пуассона, якщо її можливі значення 0,1,2,3,4,...т (достатньо велика лічена множина значень), а відповідні ймовірності описуються функцією Пуассона.

Закон Пуассона залежить лише від одного параметра а, який одночасно є математичним очікуванням, дисперсією випадкової величини X і третім центральним моментом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)