АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

IV. ДЕЯКІ ІНШІ ОЗНАЧЕННЯ ГРУПИ

Читайте также:
  1. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  2. В. Містять при одному атомі Карбону дві алкоксильні(ОR) групи
  3. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).
  4. Види та класифікація банків.Банківські групи
  5. Греко-латинські дублетні позначення органів, частин тіла
  6. Групи коаліціонерів
  7. ГРУПИ ЛЮДЕЙ І ЇХ ІНТЕРЕСИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ПІДПРИЄМСТВО
  8. Групи шрифтів
  9. Деякі вимоги до проектування об’єктів господарської діяльності
  10. Деякі властивості гуми
  11. Деякі методики проведення процедур

В літературі даються часто означення групи відмінні від означення 3 (див.приклад [1],[2]). Зараз ми ознайомимося з цими означеннями та доведемо їх еквівалентність означенню 3, тобто, покажемо, що всяка множина, яка задовольняє умови означення 3, задовольняє і умови означення 3’ та 3’’ і навпаки.

Означення 3′. Не порожня множина G називається групою, якщо на ній означена одна алгебраїчна операція, яка задовольняє таким умовам:

1) алгебраїчна операція асоціативна;

2) В G існує ліва одиниця el , така, що

: ela=a (1)

3) Для кожного елемента G відносно лівої одиниці el існує лівий обернений елемент G, такий, що

el .. (2)

Означення 3′′. Непорожня множина G називається групою, якщо на ній означена одна алгебраїчна операція, яка задовольняє таким умовам:

1) Алгебраїчна операція асоціативна

2) Для всяких a,bϵG рівняння ax=b та ya=b мають розв’язки.

Теорема 2. Означення 3 і 3′ еквівалентні.

Доведення. Якщо множина є групою за означенням 3, тобто задовольняє умови означення 3, то вона задовольняє умови означення 3′, тобто є групою за означенням 3′. Одиничний елемент відіграє при цьому роль лівої одиниці, а обернений відіграє роль лівого оберненого.

Нехай, навпаки, задовольняє умовам означення 3′. Щоб довести, що вона задовольняє умовам означення 3), досить, очевидно, показати, що ліва одиниця є одночасно і правою, тобто для

: ael=a (3)

і лівий обернений ’ є одночасно і правим оберненим, тобто

: aa/=el (4)

Покажемо спочатку справедливість співвідношення (4). Для цього домножимо рівність (2) справа на елемент . Внаслідок однозначності операції множення (добуток двох елементів єдиний) рівність при цьому не порушується:

(

В силу умови 3) означення 3′елемент має лівий обернений . Домноживши останню рівність зліва на елемент і скориставшись асоціативністю, одержимо:

Оскільки a ′′- лівий обернений елемент до a , тобто a ′′ a′ = el,, то остання рівність перепишеться так:

e l(aa ′)= el або, інакше, aa′ = el

чим справедливість співвідношення (4) доведено.

Переконаємось зараз в справедливості відношення (3). Для цього перетворимо ліву частину, використавши послідовно формулу (2), асоціативність множення, формули (4) і (1): ael=a (a/a)= (aa/)a=ela=a.

Отже, множина G є групою і за означенням 3.

Теорема 3. Означення 3 і еквівалентні.

Доведення. Якщо множина G задовольняє умови означення 3, то, як це безпосередньо випливає з означення 3 і властивості , вона задовольняє і умови означення

Навпаки, нехай множина G задовольняє умови означення Ми покажемо, що множина при цьому задовольняє умови означення , звідки на підставі теореми 2 буде виходити, що множина G задовольняє і умови означення 3. Отже, треба показати, що в G існує ліва одиниця, по відношенні до якої кожен елемент має лівий обернений елемент.

Щоб довести існування в G лівої одиниці, тобто такого елемента , який задовольняє співвідношення (1), зауважимо, що за умовою рівняння у має розв’язок який позначимо через . покажемо, що є лівою одиницею, тобто, що для (): . З цією метою приймемо до уваги, що рівняння ax=b має розв’язок , внаслідок чого

Отже, для (): , тобто — ліва одиниця в Г. Внаслідок того, що за умовою для всякого рівняння yb= , має розв’язок по відношенні до лівої одиниці кожен елемент має лівий обернений.

Таким чином, множина G є групою згідно з означення , а в силу теореми 2 і згідно з означенням 3.

Вправи.

1. Чи еквівалентні означення і ?

2. Якщо множина G і підгрупою відносно до означення , то чи є розв’язки рівнянь ax=b і ya=b єдиним?

 

2. Підгрупи. Циклічні групи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)