АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Магнітні потоки в зоні комутації

Читайте также:
  1. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  2. БНМ 5.1.1 Вільні електромагнітні коливання в контурі
  3. БНМ 5.1.4 Вимушені електромагнітні коливання. Змінний струм
  4. БНМ 5.2.2 Електромагнітні хвилі
  5. ВНУТРЕННИЕ МАТЕРИАЛЬНЫЕ ПОТОКИ
  6. Временные русловые потоки.
  7. Грузопотоки на карьерах.
  8. ДЕНЕЖНЫЕ ПОТОКИ
  9. ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ
  10. Информационные потоки в логистической системе
  11. ІІ Електромагнітні хвилі
  12. Інфологічна модель представляє інформаційні потоки, сутності й зв'язку даної предметної області. Вона може бути представлена у вигляді ER-Моделі й реляційної схеми.

Комутаційний потн Фк в зоні комутації створюється сумісними діями MPC додаткових полюсів якоря і компенсаційної обмотки (якщо вона є). Однак на його величину, характер змін у часі й зміни в залежності від стру­му навантаження впливають багато факторів, у тому числі основний потік головних полюсів, який у станині та якорі проходить тими ж шляхами, що і комутаційний потік.

Картину можна умовно подати таким чином: на лінії геометричної ней­тралі зустрічно направлені потоки додаткового полюса і якоря. При зрос­танні струму навантаження зростає MPC додаткових полюсів і реакція яко­ря, тобто магнітні потоки додаткових полюсів і якоря. Якщо магнітне коло додаткових полюсів має тенденцію до насичення, то в міру збільшення струму зростання їх потоку сповільнюється і навіть зовсім припиняється, коли магнітне коло повністю насичене. Але зростанню потоку якоря ніщо не перешкоджає, він продовжує зростати, діючи зустрічно «запертому» на­сиченням магнітному потоку додаткових полюсів. У цьому випадку кому­таційний потік Фк не тільки перестає збільшуватись, але й починає зменшу­ватись, проходить через нуль і навіть змінює свій знак.

У двигунах пульсуючого струму подібна зміна «фази» комутаційного потоку виявляється при цілком нормальному стані магнітної системи. Правда, не всього потоку, а лише його змінної складової, яка відповідає змінній складовій струму (рис. 4.2).

Розглянемо докладно це явище і його наслідки. Відмітимо, що, як пока­зали досліди, двигун, який має настроєну комутацію на постійному струмі, буде

 

мати належну сталу складову комутаційного потоку при живленні пу­льсуючим струмом.

Відомо, ще для компенсації реактивної ЕРС необхідно за допомогою комутаційно­го потоку створити комутаційну ЕРС. Оче­видно, це може бути досягнуто при син- фазній зміні змінних складових струму яко­ря і комутаційного потоку. Однак зняття осцилограм у зоні комутації тягового дви­гуна показало, що при звичайній, не роз­шарованій конструкції магнітопроводу ста­тора в момент максимуму струму якоря ко­мутаційний потік має значення, близьке до мінімального, і навпаки (рис. 4.5).

 

Рис. 4.5

 

Фаза змінної складової комутаційного потоку приблизно обернена тій, яка забез­печує компенсацію реактивної ЕРС; виникло «перекидання» змінної скла­дової комутаційного потоку, хоч магнітна характеристика додаткових по­люсів була близькою до лінійної.

Подібна невідповідність може бути пояснена відзначеною в підрозд. 4.2 нерівністю тобто і тим, що вихрові струми в сталі демпфірують змінну складову потоку в зоні комутації.

Рис. 4.6

Отже, виявлено відставання змінної складової комутаційного потоку Фк~ від змінної складової струму I я~ або MPC до­даткових полюсів F д~ на кут к, що при­близно дорівнює 170...180°. Оскільки відставання Фк~ від F д~ викликається вих­ровими струмами, то для встановлення причин «перекиданням необхідно розгля­нути схему заміщення магнітного кола до­даткових полюсів і якоря (рис. 4.6). Тут Zδ, Zp, Z - відповідно магнітні опори повітряного проміжку, шляху потоку розсіяння, осердь полюсів разом з ярмом і другим проміжким між ними, a F д~ і F я~ - змінні складові MPC полюсів і якоря.

Частина потоку Фд~, в осерді додатково­го полюса відгалужується на шляху розсіяння Фр~ (станина, другий «повітряний» проміжок, тіло додаткового по­люса і повітря).

Зробимо абстрактне припущення, що Zр =∞, тоді Фр~= 0. При цьому в схемі існує тільки комутаційний потік,

, (4.8)

де . При Zp = ∞ величина к = 1.

Відомо, що всі електричні машини виконуються так, щоб MPC додатко­вих полюсів перевищувала MPC якоря, тобто F д~ > F я~. Тому чисельник ви­разу (4.8) завжди додатний, а магнітні опори, що входять у знаменник, за своїм фізичним змістом не можуть бути від’ємними величинами. Звідси витікає, що за відсутності потоку Фр~ вихрові струми можуть скільки за­вгодно збільшувати опір Z і тим самим зменшувати величину потоку , але ніколи не можуть змінити його знак, тобто викликати «перекидання».

У реальних умовах Zp має скінченне значення, потік Фр~ завжди існує і за величиною значно перевищує Фк~. Тому виникає додатковий спад магнітної напруги Фр~ · Z, внаслідок чого результативна магнітна напруга F д~ - Фд~ · Z

з боку додаткового полюса при к > може виявитись менше величини , чисельник (4.8) стане від’ємним і Фк~ виявиться «перекинутим», тобто одержить орієнтацію MPC якоря.

Наочне уявлення про утворення потоку Фк~ дає його геометрична інтерпретація за допомогою умовної век­торної діаграми накладення змінних полів. Для побудо­ви діаграми (рис. 4.7) використовують дані дослідів, у яких вимірюються амплітудні значення і фази основної гармоніки комутаційного потоку при ввімкненні почер­гово таких обмоток:

1) головнил полюсів, якоря і компенсаційної;

2) головних і додаткових полюсів;

3) всього кола якоря.

Рис. 4.7

Потік Фк~ в досліді 3 виходить приблизно рівним сумі векторів Фк.д~ і Фк.я~ із дослідів 1 і 2.

Величини Фк.д~ і Фк.я~ можна подати як змінні скла­дові потоків додаткових полюсів і якоря в зоні комутації відповідно.

MPC додаткового полюса і якоря направлені зустрічно, причому завжди > . Створені ними магнітні потоки відстають від відповідних MPC на кути магнітного запізнювання ψд і ψя.

Оскільки потік Фк.д~ проходить по литій станині й суцільному осердю до­даткового полюса, а потік якоря по шихтованому осердю якоря, вихрові струми, що з’явилися, мають переважний вплив на потік Фк.д~, зменшуючи його і призводячи до більшого запізнення порівняно з потоком Фк.я~. Тому завжди Фк.д~ < Фк.я~ і ψд > ψя.

Додаючись, потоки Фк.д~ і Фк.я~ створюють в зоні комутації потік Фк~, який відстає від F д~ на кут ψк:

Фк~ = Фк.д~ + Фк.я~.

Практично аналогічний результат було одержано при живленні змінним струмом, що відповідає за частотою основній гармоніці пульсуючого стру­му, почергово обмоток:

1) якоря і компенсаційної;

2) додаткових полюсів;

3) усього кола якоря.

За одержаною векторною діаграмою можна правильно уявити собі зна­чення і фазу змінної складової комутаційного потоку.

Виконаний аналіз дозволяє зробити висновки відносно заходів, які мо­жуть бути вжиті для відновлення належної орієнтації вектора Фк~. Тут є такі можливості:

1) усунути або всебічно обмежити вихрові струми;

2) звести до мінімуму потік розсіювання Фр~;

3) збільшити відношення F д~/ F я~ без порушення необхідного співвід-ношення між їхніми сталими складовими.

Останній захід пов’язаний з використанням спеціальних схем і практич­ного застосування не знайшов.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)