АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освітлення робочого місця

Читайте также:
  1. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  2. ВИБІР РОБОЧОГО ТИСКУ
  3. Вимоги до робочого місця. Вимоги до обладнання. Діагностичні карти та їх заповнення.
  4. Межі робочого дня. Боротьба робітничого класу за його скорочення
  5. Організація робочого місця
  6. Організація робочого простору.
  7. ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ
  8. ПРИРОДНЕ І ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ
  9. Регулювання робочого часу і заохочення наданням вільного часу.
  10. Розкрийте поняття робочого часу та назвіть його види.
  11. Розрахунок загального освітлення

Неправильна експлуатація так само, як і помилки, допущені при проектуванні і влаштуванні освітлювальних установок в пожежо-та вибухонебезпечних цехах (неправильний вибір світильників, проводів), можуть призвести до вибуху, пожежі і нещасних випадків. Крім того, при незадовільному освітленні знижується продуктивність праці і збільшується собівартість продукції.

Нормування природного освітлення проводиться за допомогою коефіцієнта природної освітленості або скорочено КПО:

е = (Єв / Ен) 100%, (6.1)

де е - коефіцієнт природної освітленості,%; Єв - освітленість у середині приміщення, лк; Ен-одночасна освітленість розсіяним світлом зовні, лк.

Освітленість приміщення природним світлом характеризується коефіцієнтами природної освітленості ряду точок, розташованих у перетині вертикальної площини характерного розрізу приміщення і горизонтальній площині, що знаходиться на 1 м над рівнем підлоги і прийнятої за умовну робочу поверхню (рис. 6.1).

Мінімальний КПО в залежності від точності роботи при верхньому і комбінованому освітленні нормується в межах від 10 до 2, а при однобічному освітленні в хв - від 3,5 до 0,5.

Таблиця 7. Норми найменшої освітленості робочих поверхонь для газорозрядних джерел світла:

 

Табл.7

                      Освітленість, лк
Характеристика зорової роботи за ступенем точності Найменший розмір об'єкта розрізнення, мм Розряд зорової роботи Подразряд зорової роботи Контраст об'єкта розрізнення з фоном Характеристика фону Система комбінованого освітлення Система загального освітлення
    Найвищої точності       Меньш 0,15         а Малий Темний    
    б Малий, Середній,    
        Середній темний        
I в Малий, Світлий,    
        Середній, середній,        
        Великий темний        
    г Середній, Світлий,    
        Великий, світлий,        
        Великий середній        

Якщо робота пов'язана з підвищеною небезпекою травматизму, розміщенням деталей на рухомих поверхнях, якщо напружена зорова робота проводиться безперервно протягом робочого дня, або розрізняні об'єкти розташовані від очей далі ніж на 0,5 м, норми освітленості підвищуються на один рівень згідно спеціальною шкалою освітленостей. Так, у зазначених випадках найбільша освітленість для зорової роботи 1а може бути підвищена до 6000 і навіть до 7500 лк.

Безперебійність дії освітлювальної установки забезпечується пристроєм трьох видів освітлення: робочого, аварійного та освітлення безпеки (евакуаційного).

• Робоче освітлення призначене для створення необхідних умов роботи і нормальної експлуатації будівлі або території. При згасанні робочого освітлення тимчасове продовження роботи забезпечується аварійним освітленням.

• Аварійне освітлення передбачається в тих випадках, якщо згасання робочого освітлення може викликати: вибух, пожежа, отруєння людей, тривале порушення технологічного процесу, порушення роботи таких об'єктів, як електричні станції, вузли радіопередачі та зв'язку і т. п.

Світильники такого висвітлення повинні створювати на робочих поверхнях 5% освітленості, нормованої для даного виду робіт при системі загального освітлення, але не менше 5 лк при газорозрядних лампах і 2 лк - при лампах розжарювання.

• Живлення світильників аварійного освітлення здійснюється від незалежного джерела електроенергії, напруга на якому зберігається при зникненні його на інших джерелах (трансформатори, що живляться від двох електростанцій, генератори з самостійним первинним двигуном, акумуляторні батареї).

Виконання аварійного освітлення можливо двома способами: з числа світильників загального освітлення невелика частина виділяється для аварійного освітлення або для нього встановлюються додаткові світильники. В обох випадках у світильниках аварійного освітлення допускається застосування ламп розжарювання; люмінесцентні лампи допускаються при температурі навколишнього середовища, не нижче +10 ° С і рівні напруги не менше 90% номінального.

Освітлення безпеки (евакуаційне) передбачається у виробничих приміщеннях за наявності небезпеки виникнення травматизму для евакуації людей з приміщення. Світильники такого висвітлення повинні забезпечувати по лінії основних проходів у приміщеннях освітленість не менше 0,5 лк, яка дозволяє відключити силове обладнання, припинити роботу і якщо це необхідно, покинути робоче приміщення. Система освітлення безпеки зпаитується від електричних мереж, незалежних від мереж робочого освітлення, починаючи від шин підстанцій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)