АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекомендації до психолого-педагогічного вивчення дітей першого року життя

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  3. III. Вивчення нового матеріалу.
  4. III. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Вивчення нового матеріалу.
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Особливістю дітей першого року життя є їх велика залежність від впливу дорослої людини. Головною потребою є спілкування з дорослим, в процесі якого формуються основи всієї психічної діяльності немовляти. Розвиток у цьому періоді відбувається не рівномірно, тому його оцінка потребує динамічного спостереження.

Як правило, пс псд обстеження дітей починається після 1.5-2 місяців. Об’єктами такого вивчення стають діти з ознаками органічного ураження мозку, а також ті, що знаходяться в умовах емоційної чи соціальної депривації.

Методики вивчення пс фіз. Розвитку немовляти: шкала розвитку Гезелля, денверська скринінгова методика, роботи Пантюхіної, Фрухт, Баженової, Журби, Мастюково.

Усі методики, що спрямовані на діагностику першого року життя побудовані за 1 принципом: вони включають набори завдань, які спрямовані на вивчення моторної, мовленнєвої, пізнавальної і соціальної сфер. По мірі дорослішання дитини завдання ускладнюються.

Діти до 8 місяців обстежуються на спеціальному столику. Більш старших садять на спец столик, або на коліна матері. Дитина повинна бути в стані активності, здоровою, сухою, ситою та не стомленою.

Перший етап: встановлення контакту з дитиною і виявлення його особливостей. Погано, якщо діти, старші 8 місяців, легко входять в такий контакт, і не відрізняють знайомих і не знайомих дорослих. Особливу увагу звертають на характер контакту дитини з матір’ю.

Другий етап: визначення стану рухової сфери, а саме можливість і якість контрою положення голови і рук, а також під час сидіння і ходьби. У дітей старше 8 місяців особливу увагу звертають на характер крокових рухів.

Третій етап: визначення розвитку сенсорних реакцій: вивчається характер пристосувань та фіксацій. Для цього перед очима дитини на відстані 30 см переміщують яскраву іграшку 7-10 см у горизонтальному, вертикальному і круговому напрямках – перевіяють наявність реацій на предмет, що зникає з поля зору; можливість розпізнання джерела слуху за динамікою очей і поворотом голови; здатність прислуховуватись до мовлення дорослого; знаходити 2 предмети одночасно.

Четвертий етап: визначення стану розвитку дій з предметами. Дітям старші 4 місяців пропонують брязкальце і оцінюють можливість хапання, його швидкість і точність, рухи пальців, тривалість утримання, характер маніпуляцій. Після 8 місяців дають 2 брязкальця і оцінюють можливість їх хапання та утримання, причому друге брязкальце дають з боку вільної руки, а потім з боку зайнятої. Після 10 місяців пропонують декілька іграшок, і оцінюють можливість поперемінної маніпуляції з двома і більше предметами, і можливість хапання третьої іграшки. Особливу увагу звертають на дії з предметами, які використовують під час годування (чашечка, пляшка, ложка). Спец увагу звертають на характер інтересів до тих предметів, які можна взяти тільки двома пальцями.

П’ятий етап: етап розвитку взаємодії з доросли: з’ясовують наявність емоційних і зорових між матір’ю і дитиною і намагаються встановити подібні контакти між дитиною і психологом; встановлюють у матері, чи розуміє відповідні бажання дитини, про що говорить їй плач, чи ж в ньому паузи для реакції дорослого; якого типу ігри існують у матері та дитини; чи дивиться дитина в очі матері; чи розуміє елементарні інструкції, виражені мімікою та жестами, особливо слова-мітки, і чи володіє вказівним жестом.

Шостий етап: стан розвитку емоційних і голосових реакцій (частоту виникнення, різноманітність, можливість появи звукових реакцій у відповідь, форму (гуління, лепіт, перші склади), відмічаються характер та виразність посмішки). Діагностика мов та емоц відбувається на всіх етапах!

Обстеження закінчується заключенням, в якому вказується загальна оцінка характеру порушень. Вказується ступінь порушення і обов’язково функції, які розвиваються за нормою.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)