АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекомендації для дошкільного віку

Читайте также:
  1. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  2. Висновки та рекомендації
  3. Діагностика сенсорного розвитку дітей раннього віку.
  4. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  5. Загадки для дітей середнього дошкільного віку
  6. Загадки Для дітей старшого дошкільного віку
  7. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  8. Загальні методичні рекомендації
  9. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  10. Загальні рекомендації
  11. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  12. Закономірності процесу формування уявлень про властивості і співвідношення предметів у дітей раннього віку.

Важливим якісним здобутком дошкільного віку є поява гри – основного виду діяльності дітей, яка обумовлена розвитком їх психічних функцій і особистості. В цей період розвивається також

Продуктивні види діяльності, у дитини формується пізнавальне ставлення до оточуючої дійсності, починає розвиватися воля, формується внутрішня оцінка ситуації вчинку, удосконалюється увага і закладаються основи морального розвитку особистості.

При проведені псд потрібно дотримуватись:

1) Створення в ході обстеження комфортності, встановлення емоційного контакту

2) Надання завдань з більш легкого варіанту для створення ситуації успіху, що викликає бажання працювати надалі

3) Чергувати вербальні і невербальні методики для попередження втоми

4) Ігровий характер завдань

5) Врахування рівня розвитку пізнавальних процесів

Обстеження починається з бесіди, яка спрямована на встановлення емоційного контакту і під час якої встановлюється загальний рівень знань та уявлень дитини про оточуючий світ, орієнтування в часі, просторі і емоційні особливості.

При відборі методик враховується вікові ПН: рівень розвитку перцептивних дій, наочно-образного мислення, провідної діяльності (ігрової), типових продуктивних видів діяльності 9конструювання і малювання).

Важливим завданням обстеження дітей 4-5 років є вивчення рівня розвитку орієнтувально-пізнавальної діяльності, яка стає структурною одиницею пізнання (1 хаотичні дії 2перебирання варіантів 3 практичне примірювання 5 зорове орієнтування). Іти з нормою інтелектуального розвитку у віці 45 років вирішують практичні і проблемно-практичні завдання методом цілеспрямованих проб. В цьому віці з’являються і розвиваються сюжетно-рольова гра і проявляється стійкий інтерес до продуктивних видів діяльності.

При обстежені дітей 6го року життя враховуються ПН: сюжетно рольова гра, відображення сюжету у продуктивних видах діяльності. Завдання діти у 6 років вирішують методом практичного примірювання, а в деяких випадках – зорового орієнтування.

Головною метою обстеження дітей 7го року життя – ціле направлене вивчення психологічної готовності до навчання у школі, яка включає наступні компоненти: мотиваційний, інтелектуальний, емоційно-вольовий, = комунікативний.

Основними параметрами розумового розвитку дошкільника є прийняття завдання, розуміння умов завдання, спосіб виконання, здатність до навчання в процесі обстеження, ставлення до результату діяльності.

Для діагностики пізнавальної сфери використовуються завдання, які дають можливість виявити рівень знань та вмінь (тобто АРР та ЗНР).

Здатність до навчання вказує а нормальний рівень розвитку дитини в тому випадку, якщо дитина самостійно розв’язує 60-80% інтелектуальних завдань різних видів, а за іншими справляється після надання допомоги, включаючи форму прямої підказки, або демонстрації певного рішення. Середня ступінь здатності до навчання – 30-50% і 60-8-% після надання одного або двох етапів допомоги. Груба недостатність здатності до навчання оцінюється у тих випадках, коли дитині для виконання завдання доведеться допомагати у найбільш розгорнутій формі, включаючи демонстрацію розв’язання. У найбільш складних випадках рішення не відтворюється навіть після демонстрації.

Обстеження мотиваційної готовності проводиться за допомогою спостереження і бесіди.

Основними показниками емоційно-вольової сфери дитини є володіння правилами поведінки (режим дня…), вміння адекватно реагувати на оцінку виконаного завдання, вміння оцінювати свою роботу і долати труднощі.

Паралельно з оцінкою розумової, мотиваційної і емоційно-вольової готовності оцінюється також комунікативна готовність (метод спостереження).

Важлива умова – володіння деякими елементарними навчальними навичками: звуковий аналіз слова, читання, готовність руки до письма та обчислювальні навички.

Обов’язковий компонентом обстеження є логопедичне обстеження, що проводиться спеціалістом.

Ігрова діяльність – може бути представлена маніпуляцією, процесуальною грою (одна і таж дія) та грою з елементами сюжету. У випадку порушень і патологій найбільш ранні зміни спостерігаються саме в ігровій діяльності. Гра або не відповідає віковому рівню, або набуває своєрідного характеру. Характерними ознаками є: відсутність поступового ускладнення гри, недостатність конструктивної творчості, безініціативність, одноманітність, стереотипність, монотонність, відсутність або зниження емоційної реакції. Не сформованість ігрової діяльності вказує на порушення інтелектуального розвитку і впливає на особливості подальшого психічного розвитку.

Вивчення ігрової діяльності проводиться методом спостереження, яке може бути проведене або в реальних, звичних для дитини обставинах, або в кабінеті психолога.

Для обстеження використовується як не директивні, так і директивні ігри. Під час спостереження не директивної або спонтанної гри надається можливість обирати іграшки і виконувати з ними дії. Спостереження починається з моменту, коли дитина підходить до іграшок, і відповідно фіксується наявність емоційної реакції, бажання, інтерес, бажання погратись і цілеспрямованість дій.

Відсутність гри в ситуації обстеження не є обов1язково відхиленням у розвитку, оскільки така ситуація є для дитини незвичайною і пояснюватись або підвищеною тривожністю, абр не сформованістю комунікативних навичок.

Показовими є ставлення дитини до іграшки і характер рівня гри. Якщо відсутній інтерес до іграшки, або дитина користується нею не адекватно, не намагається організувати самостійну гру, а за допомогою дорослого повторює лише предметні дії, можна говорити про зниження розумового розвитку. Відсутність можливості розгорнути гру з початку після 4 років вказує на відхилення у розвитку, а гра на рівні маніпуляції після 4 років вказує на глибоке відставання у дитини.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)