АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ І. Розділ І. Загальна теорія політичних партій..6

Читайте также:
  1. I розділ
  2. Актуальність розділу.
  3. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  4. В – Індивідуальні розділи курсу
  5. Вимоги до написання підрозділу
  6. Вимоги до написання підрозділу
  7. Вимоги до написання підрозділу
  8. Висновки до розділу
  9. Висновки до розділу
  10. Висновки до розділу
  11. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1
  12. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2

План

Вступ...........................................................................................................................3

Розділ І. Загальна теорія політичних партій...........................................................6

 

Розділ ІІ. Етапи історичного розвитку партій…………………...........................11

 

Розділ ІІІ. Становлення багатопартійності в Україні……………………...……21

Висновки...................................................................................................................30

 

Список використаних джерел...............................................................................33

 

 

Вступ

Актуальність проблеми. Дослідження політичних партій неможливе без розгляду їх історичної еволюції. Однак, досліджуючи політичні партії через ретроспективу розвитку політичної думки і державно-правових учень, необхідно чітко усвідомлювати різницю між сучасними політичними партіями та їх історичними формами.

Розглядаючи розвиток теорії політичних партій, зміну їх ідеального образу в політико-правовій думці, важливо зіставити це з реальними змінами. Можна було б припустити, що в історії, яка має значну кількість найрізноманітніших прикладів різного роду політичних угруповань, порівняння ранніх форм політичних об’єднань і сучасних політичних партій некоректне, оскільки йдеться про принципово відмінні політичні інститути мало чим подібні між собою. Однак, насправді, незважаючи на наявність значної кількості відмінностей, між політичними угрупованнями існують глибокі зв’язки. На різних історичних етапах, у різних формах правління, на різних рівнях розвитку і місця в суспільстві, державі йдеться загалом про однотипні за змістом феномени, які, попри всю несхожість, мають суттєві спільні ознаки. Ці ознаки партії, які визначають відповідне теоретичне поняття, виражаються у відповідних організаційних, ідеологічних, функціональних, інституційних та інших критеріях і свідчать про певну наступність між історичними партійними угрупованнями і сучасними політичними партіями. Вони обов’язково властиві всім політичним партіям незалежно від історичного періоду їх розвитку і конкретних умов, форм, поява яких може бути зумовлена особливостями національних, економічних і політичних умов їхнього існування.

Водночас партії та партійні системи є продуктом тривалого історичного розвитку тієї чи іншої країни, тому їх дослідження вимагає врахування історичних традицій, національних особливостей, факторів конституційно-політичної та правової системи, ідейно-політичних, культурних, релігійних моментів. Статика і динаміка партійних форм виражають конфігурацію, характер та перспективи класово-політичних антагонізмів, властивих історичній епосі. Тому можна й необхідно розмежувати соціальну природу, функціональне значення, доктрину та ідеологію партій, що організаційно формуються в період феодалізму і капіталізму.

Доцільність екскурсу в історію становлення політичних партій в Україні зумовлена необхідністю з’ясувати не тільки коріння походження більшості сучасних політичних партій, а й їхню ідейну спрямованість, політичні платформи та організаційні засади, способи і методи діяльності.

Ступінь наукової розробки питання. Питаннями вивчення і теоретичного осмислення феномену політичних партій в різний час займалися такі імениті вчені як Н. Макіавеллі, Г. Моска, В. Парето, М. Вебер, А. Шумпетер, Дж. Бернхам. Вони, зокрема, розглядають партії, виходячи із загальних понять політики та «політичності» [15, с. 28]. Напротивагу їм Д. Юм, І-К. Блунчлі, А. Зігфрід, Р. Міхельс, М. Дюверже у своїх дослідженнях відштовхувались від загальних принципів «партійності» та «партійного об’єднання» [15, с. 29].

Вивченням політичних партій як явищ соціального, політичного та державного життя, особливостей їх ролі в державі, функцій, організаційної форми займалися також М. Острогорський, Ш. Лайнері, А. Лейпхарт, В. Лобер, К. Попер, Дж. Сарторі, В. фон Тізенгаузен, Ф. Гогель, З. Нейманн, Л. Епстейн та інші [13, 9, 10, 12, 17, 18, 19, 21, 24].

Дослідженням різноманітних процесів становлення та функціонування української багатопартійності займалися зокрема Ю. Шведа, А. Колодій, В. Піча, М. Кармазіна, Т. Бевз, Є. Бозовкін, Б. Дем’яненко [21, 22, 23, 6, 7, 8, 15, 20, 1, 2, 3, 4, ].

Метою дослідження є загальнотеоретичний аналіз етапів історичного розвитку політичних партій загалом та в Україні зокрема.

Досягнення поставленої мети передбачає виконання таких завдань:

- дослідження теорії політичних партій;

- опис та на аналіз основних етапів історичного розвитку партій;

- висвітлення основних етапів формування багатопартійності в незалежній Україні.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи є політичні партії в різних історичних формах.

Предметом дослідження є політичні, економічні та культурні умови становлення та функціонування політичних партій на різних етапах свого історичного розвитку.

У роботі були використані методи історичної ретроспективи, аналізу та синтезу, індукції та дедукції, порівняння, аналогії.

Структурно робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури. У першому розділі дається короткий аналіз теорії політичних партій, у другому досліджуються основні етапи історичного розвиту партій, в третьому – процес формування багатопартійності в Україні. Загальний обсяг роботи – 35 сторінок. Список використаної літератури містить 24 найменування.

 

Розділ І


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)