АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Cтопа людини

Читайте также:
  1. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  2. БІОМАГНЕТИЗМ ЯК ПРОЯВ БІОПОЛЯ ЛЮДИНИ
  3. Буття людини як проблема філософії.
  4. Вплив людини на природу на різних етапах суспільства
  5. Гарантії прав і свобод людини і громадянина
  6. Дія шуму і вібрації на організм людини
  7. Екологія людини
  8. Етнополітичні процеси з позиції нерозривності та єдності інтересів людини, етнонаціональної спільноти та людства
  9. З віком шкіра людини має зморшки та складки. Зміни у яких структурах головним чином викликають цей стан?
  10. Засада забезпечення права людини на свободу та особисту
  11. Значення рослин та тварин у житті людини.

Стопа людини є самим ніжним відділом нижньої кінцівки. Частина стопи безпосередньо стикається з поверхнею землі називається ступень (або підошвою). Стопа має три точки кісткової опори, дві розташовуються в передньому відділі стопи й одна в задньому. Задній відділ називають п'яткою; передній, який включає п'ять пальців - носком. Крайні пальці стопи (I і V) називаються за аналогією з пальцями рук; внутрішній, самий товстий палець - великий палець, найтонший короткий - мізинець. З тильної сторони стопи кінці пальців покриті нігтями,що представляють собою захисні рогові пластини. З внутрішньої сторони стопи пальці мають м'які подушечки. Пальці ніг розташовуються паралельно один одному і мають меншу рухливість ніж пальці рук. Пальці ніг включають фаланги кістяка стопи. Кістки стопи простягаються від кінчиків пальців до п'яти, об'єднуючись в тілі стопи. При ходьбі першою з поверхнею стикається п'ята, потім бічний край стопи, подушечки підошви і великий палець.

По довжині пальців у людей розрізняють три типи стопи:

• «Грецький тип». Великий і третій палець поступаються по довжині другому, за ними в порядку убування випливають четвертий і мізинець.

• «Єгипетський тип». Найдовший великий палець, далі в порядку убування йдуть другий, третій, четвертий, мізинець.

• «Прямокутний тип». Всі пальці приблизно однакової довжини. Великий палець дорівнює другому, далі по убуванню: третій, четвертий, мізинець.

У більшості культур поза приміщенням (включаючи європейську та японську) прийнято покривати стопи взуттям, в основному, з метою запобігання їх від випадкового поранення. Захисну функцію має взуття - сандалі, туфлі, черевики та чоботи. Існують відмінності в перевагах у носінні взуття в приміщенні. У деяких країнах Європи, Канаді й Новій Зеландії прийнято роззуватися при вході в будинок; в більшості будинків США такого правила не існує. В Японії традиція знімати взуття при вході в приміщення настільки поширена, що підлогове покриття спеціально роблять м'яким, не пристосовуючи його для ходіння у взутті.

У деяких культурах демонстрація босих ніг вважається непристойною і навіть образливою. Наприклад, в арабському світі і Таїланді неприкриті стопи є ознакою бідності або нетрадиційних релігійних переконань.

Область медицини займається вивченням будови та лікуванням людських стоп називається педіатрією (англ. podiatry).

Анатомія стопи людини

Кістки стопи людини включають 26 кісток і утворюють три відділи:

• Передплесно (лат. tarsus) - 7 кісток проксимального відділу стопи, які з’єднюються з кістками плюсни.

o Тарана (лат. talus);

o П'яткова (лат. calcaneus);

o Човноподібна (лат. os naviculare);

o Латеральна клиноподібна (лат. os cuneiforme lateralis);

o Проміжна клиноподібна (лат. os cuneiforme intermedium);

o Медіальна клиноподібна (лат. os cuneiforme medialis);

o Кубоподібна (лат. os cuboideum);

• Плесно (лат. metatarsale) - 5 коротких трубчастих кісток стопи, розташованих між передплесно і фалангами пальців.

• Фаланги (лат. phalanx) - 14 коротких трубчастих кісток, що складають сегменти пальців стопи. Дві фаланги утворюють великий палець, інші пальці складаються з трьох фаланг.

Натоптиші

Видалення натоптишів.

Натоптиші - це ущільнення ороговілої шкіри підошви без стрижня (на відміну від проникаючих сухих мозолів або підошовних бородавок, які при ходьбі завдають сильний біль і печіння. Натоптиші виникають із-за постійного тиску і натирання внаслідок неадекватного навантаження на стопу при фізичних навантаженнях, плоскостопості, при носінні вузького взуття, взуття на високих підборах, особливо якщо є надмірна вага. Тому, щоб позбутися від натоптишів раз і назавжди, необхідно усунути провокуючі фактори їх появи. І, навіть позбувшись від них, важливо хоча б правильно вибирати взуття. Можна навіть підібрати зручні ортопедичні прокладки, які перерозподіляють навантаження на стопу.

Видаленню натоптишів добре допомагають кератолітичний крем, який наносять тільки на уражене місце з сильним зроговінням шкіри і зверху заклеюють пластиром на ніч. Активні компоненти таких препаратів - саліцилова кислота та екстракти трав поступово розм'якшують і відшаровують щільну шкіру натоптишів, надаючи одночасно дезінфікуючу і протизапальну дію. Потім крем змивають і обробляють шкіру натоптишів пемзою. Через кілька днів при регулярному застосуванні натоптиші проходять. Такою ж дією володіє мозольний пластир. Можна скористатися народними засобами при натоптишах - на ніч, після розпарювання ніг, прикладають на ороговілу шкіру на ступнях ніг тонко нарізані скибочки цибулі, потім вони обмотуються поліетиленовими мішечками і бинтом, зверху надягають шкарпетки. Уранці ноги треба промити, зняти розм'якшену шкіру і припудрити тальком. Також допомагає томатна паста, нанесена на підошви, потім поліетиленовий пакет і шкарпетки на ніч. Незамінним засобом у лікуванні натоптишів є свіжий прополіс, який потрібно потовкти і прикласти до шкіри на весь день. Увечері попарити ноги і знову прикласти прополіс. Курс - близько тижня.

Допомогти проти натоптишів можуть і олійні компреси. Для цього бавовняні шкарпетки просочують будь-якою рослинною олією і надягають на кілька годин, зверху - целофановий мішок і ще одні шкарпетки. Після закінчення часу компрес знімають і споліскують ноги теплою водою. Для видалення натоптишів застосовують щотижневі мильно-содові ванночки: в 2 л води розчиняють 1 столову ложку питної соди, 1 столову ложку накришеного мила і 1 столову ложку нашатирного спирту. Ванночка проводиться протягом 40 хвилин. Допомагають розсмоктати ороговілі ділянки шкіри і холодні сольові ванни з 1 столової ложки солі на літр води, на 20-30 хвилин. Ванна знімає біль, печіння, робить шкіру м'якою. Розм'якшені натоптиші зчищаються з підошви за допомогою пемзи або спеціальної дрібнопористої щіточки для ніг, а потім ці місця змащуються дезінфікуючою речовиною і живильним кремом. Повністю позбутися від натоптишів допоможуть професіонали в педикюрних кабінетах. Для цього достатньо регулярного відвідувати салони спочатку раз на два тижні, а потім раз на місяць.

Для самостійного розсмоктування натоптишів щодня роблять ванночки в гарячій сироватці від кислого молока протягом 25-30 хвилин. Потім на ніч змащують натоптиші касторовою олією навпіл з гліцерином. А всередину приймають настій із суміші звіробою, календули, туї декоративної в рівних частках (ст. ложку суміші залити 500 г окропу і прокип'ятити 1 хвилину).

Батьківщиною апаратного педикюру вважається Німеччина. В Україні ж апаратний педикюр став розвиватися і популяризувати порівняно недавно, але вже має своїх шанувальників, так як м'який лікувальний вплив цього виду педикюру оптимально підходить для проблемних ніг. За допомогою апаратів можна безболісно позбутися від таких неприємностей, як врослі нігті, тріщини, мозолі.

Методика виконання педикюру

1. Ноги обробляються дезінфікуючим засобом широкого спектру дії (для запобігання занесення інфекції при процедурі)

2. Розм'якшення виконується спеціальним препаратом, який впливає на ороговілі шари шкіри

3. За допомогою апарата з насадками видаляється розм'якшений шар клітин зі стопи

4. Підрівнювати кутикула апаратом з більш дрібною насадкою

5. Коригується форма нігтів

6. Масаж ніг з використанням крему

7. Покриття нігтьової пластини лікувальним або декоративним лаком


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)