АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Педикюр для діабетиків

Читайте также:
  1. История появления педикюра
  2. Педикюр

Відомо, що захворювання цукровий діабет - це дуже складне захворювання з важкими наслідками. Найкраще лікування наслідків полягає в профілактиці. Чим раніше виявити цукор в крові пацієнта, тим менше чекають його погані наслідки. Саме по собі високий вміст цукру в крові безболісно, але небезпечні саме наслідки. Вони призводять до зміни чутливості нервових закінчень кінцівок, до погіршення кровообігу, до інфекційних уражень шкіри і навіть до зміни скелета стопи. Вилікувати наслідки важко тому потрібна профілактика.

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет-це захворювання підшлункової залози, при якому вона не виробляє або виробляє дуже мало інсуліну. Інсулін - гормон підшлункової залози,який відповідає за переробку цукру крові в клітини всього організму.

Типи цукрового діабету.

Цукровий діабет - це хвороба обміну речовин, буває 2 - х типів:

1 тип: коли захворювання на цукровий діабет є вродженим і вже в дитинстві яскраво виражено. І цей тип називається «юнацький» діабет і виявляється до 30 років. Ці пацієнти мають або нормальну, або недостатню вагу. При цій формі діабету функція підшлункової залози вже порушена і ці пацієнти повинні отримувати інсулін у вигляді ін'єкцій.

2 тип. Це «найстаріший» тип діабету, який з'являється після 40 років. 80% пацієнтів мають зайву вагу. І підшлункова залоза ще виробляє інсулін, але його дія на м'язи і жирову тканину знижена. Тому організму потрібно більше інсуліну для того,щоб знизити загальний вміст цукру в крові. У цьому випадку кількість вироблення інсуліну пов'язане із зайвою вагою, і підшлункова залоза буде виробляти більше інсуліну в крові, тобто гіперінсуліноамія. (Його більше, ніж потрібно, і це теж погано). Для таких пацієнтів, щоб нормалізувати вагу, розробляються спеціальні дієти. Якщо цього методу недостатньо, то застосовується медикаментозне лікування.

Існує ще одна форма діабету. Яка часто не згадується або забувається, що називається придбана форма цукрового діабету. Її легко розпізнати, хоча її назва може розтлумачуватись по-іншому. Через надмірне споживання алкоголю, неправильного прийому медикаментів, вагітності, внаслідок операції та нещасного випадку виникає повне або часткове порушення функції підшлункової залози. Існують і інші форми діабету, про які ми не будемо говорити, тому що при педикюрі вони менш важливі.

Близько 3-6% населення страждають на цукровий діабет.

90% з них діабетом 2-го типу.

10% - діабетики 1-го типу, а всі інші форми складають менше 1%.

Після 50 років починає переважати 2-а форма діабету, після 70 років вже кожен п'ятий стає діабетиком. Як правило, «найстаріший» діабет розпізнається тільки через 4-7 років після початку хвороби при медичному обстеженні. Найчастіше він виникає у людей з генетичною спадковістю і кількість цих захворювань більше, ніж 1 - го типу.

Ознаки захворювання:

1 тип: розпізнається у дітей та підлітків досить швидко, тобто. діти швидко втрачають у вазі, погано себе почувають, і рівень цукру в крові порушується. Рекомендується пройти медичне обстеження в лікарні, щоб нормалізувати рівень цукру в крові.

2 тип: розпізнається складно і як правило пізніше, тобто симптоми захворювання розвиваються протягом декількох років.

У цих двох типах цукрового діабету симптоми захворювання майже однакові, до них належать: підвищена спрага, порушення зору,підвищена кількість рідини в організмі (набряки),втома, втрата сил, розбитість, шкіряний свербіж, підвищена чутливість до інфекцій,порушення внутрішніх органів, кома.

Організм вимагає збалансувати концентрацію в крові і надлишки будуть виводитися сечею, тому виявити це захворювання можна з аналізу сечі, чому передує багато пити, іноді до 10 літрів води на день, що призводить до сильної набряклості. Але не можна і не пити достатню кількість води в день, так як. може відбутися згущення крові, що призводить до інфаркту, інсульту, і навіть до діабетичної коми. Через порушення обміну речовин відбувається повна втрата енергії і знижується працездатність, настає втома, пригніченість, знижуються реакції організму внаслідок недостатньої кількості цукру в клітинах організму. Через зниження імунітету діабетики більш схильні до інфекційних захворювань, таких як пневмонія, інфекції сечових шляхів і захворювання. Рани довго залишаються відкритими і є живильним середовищем для всіх мікроорганізмів, тому довго не заживають. Завдяки високому вмісту цукру в крові порушуються функції зіниці, що призводить до розпливчастої зору, галюцинацій, що не спостерігається при нормальному вмісті цукру в крові. Якщо вчасно не проводити лікування, то це може привести до повної сліпоти. Кома: при повному порушенні норми цукру в крові може наступити шок, що потребує термінової госпіталізації. Невідкладна допомога: при свідомому стані під язик покласти 1 таблетку виноградного цукру або випити ковток кока-коли. Або шматочок хліба, або фрукт, після цього настає швидке поліпшення. При несвідомому стані ніколи не давати нічого рідкого і викликати швидку допомогу.

Порушення чутливості нервових закінчень на початку призводить до втрати чутливості кінцівок (пальці стоп і кистей), потім до порушення функцій всіх внутрішніх органів. Коли всі ці супутні захворювання (гіпертонія, ожиріння зустрічаються разом, то це веде до атеросклерозу, інфарктів, інсультів).

Важливі принципи при лікуванні діабету:

Харчування: контроль за вагою дозволяє підвищити чутливість організму до інсуліну. Прийом їжі повинен проходити замість 3 разів на день 5-6 разів на день малими порціями. Це дуже важливо для 1-го типу діабетиків. Фізичні навантаження: постійний рух, фізичні навантаження ведуть до покращення обміну речовин і нормалізації ваги. Активізується м'язова тканина, а значить, підвищується сила. В тому числі можна уникнути варикозного розширення вен, тромбозів і цукор у крові значно знизиться.

Медикаментозне лікування: через те, що підшлункова залоза не може досить виробляти інсулін, всім пацієнтам 1-го типу і деяким 2-го типу необхідно вже на початку лікування колоти інсулін. При лікуванні пацієнтів 2-го типу досить дотримувати контроль за вагою і приймати один який-небудь медикамент, щоб підтримувати цукор в крові, а також дієта та фізичні навантаження. На сьогоднішній день, завдяки сучасним технологіям, створено прилад - «ручка» з кнопкою і розподілом на інсулінові дози, який дозволяє пацієнтам самостійно і вчасно робити собі необхідні ін'єкції. Інсулін виробляється хімічним шляхом, за допомогою спеціальних бактерій. Існує інсулін швидкої і уповільненої дії.

Завдання, які повинні виконувати хворі:

Дотримуватися дієти, вчасно контролювати ін'єкції, здавати аналізи, оглядати шкірні покриви ніг (ступень), робити педикюр для діабетиків, аби вчасно запобігти наслідкам.

«Стопа діабетика».

Це поширене поняття у людей хворих на діабет. Виникає внаслідок порушення функцій нервових закінчень, кровообігу, інфекційних уражень шкіри. Всі ці явища можуть призвести до появи наривів, виразок і відмирання тканин, спочатку на великому пальці ноги, а потім на всіх інших. При цих пошкодженнях дуже важко вилікувати ці пальці, тому потрібна профілактика. Також незручне взуття, натирання її тиском приводить до виникнення маленьких ранок, на які людина не звертає уваги і не сприймає їх серйозно, а це веде до серйозних ускладнень і ампутації. Лікарі дуже рідко запитують діабетиків про стан їх ніг, що також підвищує ризик гангрени і ампутації. Для кращої турботи про хворих на цукровий діабет потрібна спільна робота самого пацієнта, терапевта-діабетології, хірурга, ортопеда, майстрами з виготовлення індивідуального ортопедичного взуття і майстрами з медичного педикюру. Всі ці фахівці повинні володіти високими професійними знаннями і постійно вдосконалюватися. Наслідки цукрового діабету ведуть також до зміни скелету стопи через неправильну ходи та взуття, нерегулярне відвідування медичного педикюру може призвести до подальших ушкоджень.

Лікування наслідків:

Найкраще лікування наслідків полягає в профілактиці. Чим раніше виявиться цукор в крові пацієнта, тим менше поганих наслідків його чекає. При нормалізації обміну речовин можна уникнути деяких проблем, але порушення функцій нервових закінчень можна лише сповільнити. Від алкоголю і нікотину діабетики повинні відмовитися і медикаментозно спостерігатися у лікарів.

Завдання майстра з медичного діабетичного педикюру:

Кожен майстер педикюру повинен бути знайомий із захворюванням цукрового діабету та його наслідками. На робочому місці повинні бути глюкометр і апарат з вимірювання артеріального тиску. Рекомендується використання спрей-техніки для полегшення зменшення опору при терті. Таким чином, знижується небезпека пошкодження


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)