АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Деформації підйому стопи

Читайте также:
  1. V.їИзготовление стопинов, филитей и зажигательных замазок
  2. БНМ 2.1.12. Деформації твердих тіл
  3. Визначення пружності деформації клейковини на приладі ІДК-1
  4. Визначення форми стопи
  5. Жанр дистопии (роман Т. Толстой «Кысь»)
  6. Масаж ніг і стопи
  7. Статические деформации стоп. Виды плоскостопия. Принципы диагностики и лечения
  8. Стопин .
  9. Що є наслідком механічної деформації мембрани тактильнх рецепторів, якщо подразник не пошкоджує тканани?
  10. Эго — это айсберг. Растопи его.

Плоскостопість - вроджена чи набута деформація стопи, яка характеризується різким зниженням її склепіння, аж до її повного зникнення. Найбільш часто зустрічається стопа з пониженням зведенням в обох напрямках: поздовжньому і поперечному. Це призводить до утворення «кісточок» на зовнішній стороні великого пальця і вимушеного вигинання другого, так званого «молоточкоподібного» пальця.

Розрізняють 5 видів придбаної плоскостопості:

• Вроджена плоска стопа. Причина - вади розвитку зачаття, амнеотичні перетяжки та ін

• Рахітична плоскостопість. Причина - рахіт.

• Паралітична плоскостопість. Причина - наслідок перенесеного поліомієліту.

• Травматична плоска стопа. Причина - результат перелому кісток Передплесно.

• Статистична плоскостопість. Причина - зниження тонусу м'язів. Внаслідок перевантажень, зашлакованості, зв'язковий апарат слабшає, кісточки починають роз'їжджатися, склепіння опускається.

Клінічно розрізняють 5 стадій плоскостопості:

1) Продромальна стадія.

При першій стадії підвищується стомлюваність при ходьбі, і до кінця дня з'являються зміни у стопі - пітливість, натоптиші, мозолі. Виникає підвищена чутливість до мікротравм, біль після тривалого статичного навантаження, відчуття втоми до кінця дня. Знижується фізична працездатність, виражена загальна втома. Можливі головні болі внаслідок зниження ресорної функції стопи. Загальний результат всього цього-порушення сну.

2) Стадія перемежованої плоскостопості.

Виражено посилення болів у стопі до кінця дня. Поздовжній звід стопи при цьому візуально ущільнюється, після відпочинку відновлюється. Може з'являтися деяка набряклість стопи тимчасова контрактура (стягання, звуження, обмеження рухливості) м'язів. До ранку ці симптоми проходять. Уже на цій стадії виникають зміни в області колінних суглобів, набряклість в області кісточок, порушується кровообіг у нижніх кінцівках, що проявляється важкістю в ногах, ортостатичними набряками. Болі в стопах призводять до зниження рухової активності. Недостатня м'язова рухливість призводить до порушення мікроциркуляції, зміни лімфо-венозного відтоку. На цих двох стадіях значних змін в області стоп немає, і тільки супутні недоліки приводять до косметолога-дерматолога. Основні скарги-потовщена пухка тканина в області колінних суглобів, яка не завжди буває жирового походження: збільшення обсягу утворюється за рахунок мікровипота з колінного суглоба, який теж страждає через плоскостопість. У інших пацієнтів патологічний процес локалізується в області гомілковостопного суглоба: Він стає широким, набряковим і втрачає свою витонченість.

3). Стадія розвитку плоскої стопи.

Швидко розвивається втома в результаті перевтоми м'язів. Біль постійний і ниючий. Зменшення висоти поздовжнього склепіння. Чітко видно деформацію ніг: Контури човноподібної кістки виділяються до медіального (внутрішнього) краю стопи, п'яткова кістка відхиляється назовні, виступаючи у вигляді некрасивого бугра, як правило, синюшно-червоного кольору, легко травмується до появи потертостей. Змінюється хода, тому що обмежується обсяг рухів у суглобах стоп.

4) Стадія плоско - вальгусної стопи.

Поздовжній звід різко сплощений. При ходьбі швидко з'являється біль в області внутрішньої щиколотки. Виражений рефлекторний спазм м'язів гомілки та стопи. Сухожилля в області тилу стопи натягнуте. Є деформація великого пальця з утворенням «кісточок» і грубі натоптиші. Останні часто поєднуються з омозолілими бородавками. Причиною омозолілих бородавок також є плоскостопість. Тому без супутньої ортопедичної корекції лікування може бути малоефективним.

5) Стадія контрактурної плоскостопості.

Біль у стопі постійна. Стопа знаходиться в положенні різкої пронації (стоптується внутрішня поверхня). Помітно порушується і стає важко ходити. У цій, найбільш важкій стадії плоскостопості, невиправдано часто пропонують хірургічну корекцію. Без усунення причини, яка призвела до даної деформації стопи, а саме плоскостопості, хвороба повертається. Тому доцільно проводити комплексне не хірургічне лікування хворих стопи: швидко знімається біль, призупиняється розвиток деформації, відновлюється форма стопи при легкому ступені плоскостопості. У літературі обговорюється зв'язок розташування натоптишів зі станом різних органів і систем, що може враховуватися при призначенні комплексного лікування. Наприклад, при хронічному нежитю, запаленні слизової оболонки рота, при захворюванні органів дихання, натоптиші розташовуються по всій довжині переднього поперечного зводу стопи. При порушеннях функції щитовидної залози - на подушці під великим пальцем. При недостатній функції жовчного міхура - в області під 3-4 пальцях стопи. Пацієнта можна скільки завгодно лікувати від целюліту, провисання сідничних м'язів, а вони будуть постійно з'являтися знов і знов, все тому, що він страждає плоскостопістю тієї чи іншої форми. В організмі людини є так звані помпи, які женуть кров і лімфу знизу вгору. Один з найпотужніших таких «моторчиків» розташований на підошві стопи. При плоскостопості він не спрацьовує. Це призводить до порушення венозних і лімфодренажних функцій. Спочатку з'являється важкість у ногах, а потім судинні «зірочки», варикозні вени, целюліт на стегнах. При плоскостопості, щоб утримати своє тіло і не впасти вперед, жінка повинна сильно прогнутися тому, з'являються хворобливі відчуття в хребті, який постійно перебуває в напрузі, це може супроводжуватися провисання сідничних м'язів.

Істинна плоскостопість зустрічається рідко. Стопа залишається плоскою завжди, незалежно від навантаження на неї. У цьому випадку в стопі не виникає болю і не потрібно супінаторів.

Інша справа - опукла стопа, в якій вигнутою є тільки без навантаження, а при тиску тіла (коли ми стоїмо) вона ущільнюється. Саме цей варіант плоскостопості самий неприємний і болісний. Для профілактики та попередження плоскостопості корисні інтенсивна ходьба, носіння масажних тапочок, ходьба на пальцях, а в літній час - ходьба по теплому піску. Якщо звернутися до лікаря вчасно, коли деформація стопи незначна, вам порекомендують постійне носіння індивідуальних устілок-супінаторів. Вони будуть тримати стопу в нормальному положенні, сприяючи пасивній корекції плоскостопості. Болі практично відразу припиняються.

2. Високий підйом стопи.

У цьому випадку ступня ненормально жорстка, пальці на ногах здаються підібраними. В особливо виражених випадках кінчики пальців ноги навіть не дістають до поверхні, на якій стоїть нога. Ця деформація може бути спадковою або придбаною. Набута форма зазвичай викликається нервовими порушеннями в скороченні м'язів стопи і гомілки при ходьбі. А в результаті під головками деяких кісток далекої плюсни (у пальців) можуть утворюватися виразки і потертості, викликані надмірним тиском на ці частини стопи. При цих порушеннях добре допомагають супінатори, або зроблене на замовлення взуття, або, нарешті, хірургічне втручання.

3. Деформації пальців.

Як правило, ці порушення викликані зайво вигнутою стопою. Педикюр може проводитися всім клієнтам з такими порушеннями, якщо тільки немає відкритих виразок і ранок. Зерно треба видаляти обережно, м'якою пилкою і розм'якшують препаратом Calludone. У важких випадках слід звернутися до лікаря-хірурга.

4. Молоточкоподібний палець.

Ця деформація найпоширеніша. У сучасному суспільстві, де всі носять відкрите взуття, вона набуває важливого значення. Якщо палець при мануальній терапії повертається у вихідне положення, це називається гнучким молоточком. Якщо з віком зв'язки втратили пружність, то форму пальця змінити неможливо - це жорсткий молоточок. Зазвичай ця деформація стопи може спостерігатися на третьому-п'ятому пальцях, але іноді зустрічається і на великому пальці. Її можуть викликати спадкові чинники, артрит і м'язові розлади А якщо палець повернутий так, що кінчик нігтя дряпає при ходьбі сусідній палець, то дуже часто там утворюється мозоль. Ця мозоль з часом починає тиснути на підлеглі тканини і викликати їх омертвіння. Далі часто виникає інфекція.

5. Hallux Valgus, або «виступаюча кісточка».

Виступаючий кістковий виступ великого пальця ноги повинен залучити, привернути увагу фахівця з педикюру. Перш за все слід обговорити з клієнткою, чи підходить взуття, яке вона носить. Треба звернути увагу й на те, чи немає мозолів під цією «кісточкою» і збоку. А для вірності порекомендуйте клієнтці звернутися до лікаря-подологу.

6. Холодні ноги

Ви напевно чули від клієнтів такі слова: «У мене весь час холодні ноги, тому що поганий кровообіг». Але насправді дуже рідко відчуття холоду в ногах викликано саме поганим кровообігом. Адже організм регулює температуру шкіри за допомогою розширення або звуження кровоносних судин, і в ногах охолодження відчувається різкіше тому, що там шкіра дуже рясно пронизана дрібними капілярами. Інша причина-дуже інтенсивне випаровування випоту ніг. І люди, у яких ноги більше потіють, частіше відчувають холод в ногах. Слід розібратися в причинах, і якщо у клієнта немає серйозних захворювань, педикюр слід робити без будь-яких обмежень. Рекомендуємо застосовувати Pedifresh, Fresh Up, Footcream pflegend und efrischend.

7. Потіють і полущені стопи

Пітливість стоп виникає в більшості випадків під час статевого дозрівання, і потім ця схильність зберігається протягом усього життя людини. Повітронепроникне взуття, синтетичні колготки і тепла погода загострюють ситуацію. У більшості випадків рекомендується застосування дезодорантів, кремів, тальку для ніг.

Підошовний кератоз. При схильності до пітливості ніг і щоденному носінні повітронепроникного взуття відбувається прискорене розмноження мікроорганізмів, що провокують шкірні інфекційні захворювання. Бактерії розмножуються на роговому шарі шкіри і призводять до утворення западин. З'являються невеликі, глибоко сидять мозолі з чітко окресленими краями. У центрі мозолю можна розрізнити білу ділянку, оточену прозорою зоною, що нагадує рів. При ходьбі в стопах виникає жалючий і колючий біль, а також відчуття горіння. Необхідна профілактика підвищеного потовиділення ніг.

8. Постійно гарячі ноги.

Цей стан другорядний,але відчуття досить сильне і може навіть змусити людину спати з відкритими ногами. Причини такого стану часто неясні. Але це може бути недолік вітаміну В12, алкоголізм, діабет.

9. Сухі і потріскані підошви.

Часто зустрічається болюча проблема - тріщини шкіри підошов, які ще називають фісури. Хворобливі тріщини виникають, як правило, в області п'яти внаслідок надмірного розтягування при одночасному зниженні еластичності шкіри. Розриви шкіри (нерідко глибокі) обумовлені її обезводненням і знежиренням. Хворобливі тріщини утворюються при гіпертрофії рогового шару епідермісу. Причини виникнення можуть бути самими різними, наприклад: Трофічні порушення, вікові зміни шкіри, подразнення шкіри стопи через незручне взуття, професійні фактори, надмірна вага, деформація стоп, шкірні захворювання. Тріщини, як правило дуже болючі, а якщо вони глибокі, то можуть кровоточити. Їх заживити без відповідного лікування досить проблематично.

При регулярному лікуванні хворобливих тріщин у фахівця і виконанні призначень в домашніх умовах, тріщини будуть поступово зникати. Порадьте своїм клієнтам приходити до майстра педикюру кожні 4 тижні для ретельного видалення тріскаючої ороговілої шкіри. При цьому краще діяти поетапно, а не видаляти в один прийом занадто великий шар, бо це викличе у пацієнта неприємні відчуття, а по-друге, утворення ороговілої шкіри може підсилитися. Лікування в домашніх умовах просто і майже завжди ефективно. Щоденні ванночки для ніг з подальшим застосуванням Schrundenbalsam підвищує еластичність шкіри. Після того, як маленькі тріщини і ороговіння зменшилися, верхній шар шкіри можна видалити пилкою. Після цього необхідно регулярно використовувати Light Concept Nails Fusscreme.

10. П'яткова шпора - розростання кісткової тканини на нижній або задній поверхні п'яткової кістки. П'яткова шпора - це хвороблива деформація в області п'ят і підошви. Це дуже поширена патологія, з якою фахівці зустрічаються мало не щодня. Для правильного лікування слід знати причину цього явища. Як правило, цією недугою страждають люди похилого віку. Лікування в рамках догляду за ногами, аж до косметологічних і що знижують больові відчуття процедур. Основним симптомом є біль у ділянці п'яти, особливо відчутна при ходьбі. Тому людина, шкодуючи хворе місце, намагається максимально перенести вагу тіла на передню частину стопи. Якщо при огляді виявлено ділянки ороговілої шкіри й мозолі, а при обмацуванні п'яти на якомусь певному місці відзначається виражена болючість, тоді ви,мабуть, маєте справу з п'ятковою шпорою.

11. Зерно.

Зерно - це потовщені шкірні болячки, що часто виникають в певних ділянки. ніг, і в загальному випадку вони виникають із-за підвищеного тиску або тертя на дані ділянки. Причини: шкіра реагує на тиск і навантаження розростанням рогового шару. Утворення мозолів є захисним механізмом, який робить ділянки, що піддаються навантаженню, більш щільними і таким чином захищає їх від пошкодження. Неправильна хода, тісне або не за розміром підібране взуття, різні порушення будови кісток, підвищена вага тіла - все це може зумовити надмірне тертя в якійсь області стопи, і базальний шар епідермісу починає посилено виробляти _ кератин для захисту шкіри. Своїм жовтим кольором мозолі також зобов'язані зайвій кількості кератину в тканини. Симптомами мозолів можуть бути печіння, ниючий біль при ходьбі, різкі «проколючі» болі - це залежить від місця розташування і їх товщини. Найпоширеніші місця розташування мозолів під кісточкою великого пальця, на суглобових згинах пальців і на п'яті.

1) Класичні мозолі спостерігаються на підошві під кісточкою великого пальця. Цей вид мозолів, як правило, результат неправильної ходи або будови кісток плюсни і підвищеної ваги тіла.

2) Особливий випадок представляють мозолі на виступаючих частинах (найчастіше на зовнішній стороні суглобів) пальців ноги. Вони відрізняються від класичних мозолів своїм розташуванням і виникають насамперед через тиск незручного взуття і тертя.

3) Мозолі на п'яті важливо виділити окремо, тому що вони часто тріскаються через великий тиск ваги тіла, що припадає на цю частину ступні.

4) Зустрічаються і мозолі на задній частині п'яти - це результат носіння неправильно підібраного взуття, через що ця ділянка стопи відчуває підвищене тертя і тиск.

5) Проникаюча кератома - теж мозоль, сформована під «точкою великого тиску». Відрізняється тим, що її «корінь» проникає глибоко в тканини. Зазвичай проникаюча кератома розташовується під плесновими кісточками. При виявленні у клієнта цього кожного порушення його слід направити до лікаря-дерматолога, який і вирішить - видаляти кератит хірургічним шляхом чи краще залишити так як є. У всякому випадку клієнтові можна робити педикюр з урахуванням рекомендацій лікаря. Профілактика та лікування: Протипоказано носіння вузького взуття із твердої шкіри. Необхідно використовувати спеціальні рідини для розм'якшення мозолів при виконанні педикюру, а також систематичне використання спеціальних кремів,які розм'якшують і запобігають появі мозолів. Майстер з педикюру може спробувати видалити мозоль за допомогою пилки для ніг або педікюрної фрези, а також за допомогою абразивних кремів. Попередження: не можна використовувати для зрізання мозолів бритви та інші гострі інструменти. Якщо мозоль дуже товста, щоб її можна було видалити за допомогою пилки або фрези, або вона проникає глибоко в тканини ступні, краще направити клієнта до лікаря. А вже після консультацій з лікарем і лікування рекомендується проведення підтримуючого догляду в салоні. Майстер повинен попередити клієнта, що успіх лікування також залежить від регулярного домашнього догляду за проблемними ділянками ніг.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)