АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИСНОВКИ. Аналіз надходження іноземних інвестицій в Україну свідчить, що на сьогодні ця молода незалежна держава ще не створила належної бази для залучення капіталів

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. Висновки
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. ВИСНОВКИ
  9. Висновки
  10. Висновки
  11. Висновки

Аналіз надходження іноземних інвестицій в Україну свідчить, що на сьогодні ця молода незалежна держава ще не створила належної бази для залучення капіталів з-за кордону. Тому найважливішими умовами залучення іноземних інвестицій є стабілізація макроекономічного середовища, а також удосконалення законів і нормативних актів. Але, водночас, дані питання не можуть бути розв'язані без загальної соціально-економічної стабілізації в країні.

Найістотнішою перешкодою для діяльності іноземних інвесторів в Україні є недосконалість відповідного законодавства. Спроби вдосконалення нормативних актів згідно з цілями України, а також мотивації іноземних партнерів зумовили часті зміни в українському законодавстві. До останнього часу не запропоновано жодного законодавчого акта, який би був достатньо відпрацьованим, універсальним. Ускладнює ситуацію і практика коригування нормативних актів під час їх руху від верхніх рівнів управління до нижніх. Це пов'язано з тим, що закони і постанови мають нерідко декларативний характер. Тому органи управління нижчих рівнів трактують їх на свій розсуд.

До головних факторів, що стримують формування економічного середовища, сприятливого для залучення інвестицій, можна віднести також і невизначеність пріоритетів ринкового трансформування економіки та повільність процесів приватизації.

Проблеми соціально-психологічного характеру в залученні інвестицій пов'язані з відсутністю ринкового менталітету у вітчизняних бізнесменів, що проявляється у їх нездатності самостійно приймати відповідальні рішення, швидко орієнтуватись у мінливому економічному середовищі.

Залученню інвестицій перешкоджають нерозвинутість комунікаційних засобів, незабезпеченість повною, надійною нормативно-правовою та комерційною інформацією.

Тому для стимулювання залучення інвестицій та усунення негативних тенденцій в економіці України доцільно здійснити ряд заходів, спираючись на принципи:

· стабільності основних законодавчих актів щодо умов іноземного інвестування;

· диференційованого підходу до податкових та інших пільг для іноземних інвесторів – з урахуванням обсягів і форм інвестування, а також пріоритетів у розвитку економіки України;

· надійності, доступності та оперативності організаційного та інформаційного забезпечення залучення іноземних інвестицій.

Політика України як молодої незалежної держави щодо активізації процесу залучення інвестицій, перш за все, пов'язана з ринковим соціально-економічним трансформуванням суспільства. Отже, створення загальнополітичних, правових та інституціональних умов, сприятливих для інвестування, є одночасно як передумовою, так і результатом успішних реформ у нашій державі.

Говорячи про іноземні інвестиції треба враховувати світовий досвід, який показує, що найбільших успіхів у залученні іноземних інвестицій досягають ті країни, які, по-перше, ставлять таку мету, як пріоритетну в своїй економіці, по-друге, використовують при цьому можливо більший набір заходів. Головне тут:

· створення привабливого інвестиційного клімату;

· створення міжнародного образу країни як такої, що надає інвестору кращі, ніж інші країни, можливості.

Підводячи підсумок, необхідно сказати, що загалом інвестиційно-підприємницький клімат України є складним. Залучаючи до країни іноземний капітал, не слід забувати, що з нинішньої кризи Україну виведуть лише власні зусилля. Не варто надавати підприємствам з іноземними інвестиціями податкові пільги, яких не мають українські, зайняті у тій же сфері діяльності. Як показав досвід, такий захід майже не впливає на інвестиційну активність іноземного капіталу, але призводить до виникнення на місці колишніх вітчизняних виробництв підприємств з формальною іноземною участю, які претендують на пільгове оподаткування.

Необхідно намагатися створити сприятливий інвестиційний клімат не тільки для іноземних інвесторів, але й для вітчизняних. І мова не про те, щоб надати їм гроші на здійснення інвестицій. Українському приватному капіталу також потрібні гарантії від примусових вилучень і свавілля влади, система страхування від некомерційних ризиків, а також стабільні умови роботи при здійсненні довгострокових капіталовкладень.

Нинішня ситуація в Україні підтверджує ту відому істину, що коли назріла потреба у загальних змінах, тоді часткові перетворення зовсім нічого не дають, а то й ведуть до негативних результатів. Пожвавлення економічної, у тому числі інвестиційної та інноваційної, діяльності і поліпшення на цій основі соціальних умов можливе тільки шляхом рішучих, комплексних, швидких, прозорих і послідовних ринкових реформ, які (як показує досвід інших країн, що реально здійснюють такі реформи) вивільнять підприємницьку ініціативу, створять конкурентне середовище й нададуть економіці стимули ефективного розвитку.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

 

1. Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.1991 № 1560-XII, (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1991, N 47, ст.646)

2. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-12 ,(Відомості Верховної Ради УРСР (ВВР), 1991, N 29, ст. 377)

 

3. Закон України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.1996 № 93/96-ВР, (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 19, ст. 80)

 

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 р. № 937 "Про порядок видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна".

1. Постанова Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 280 «Про затвердження Положення про порядок іноземного інвестування в Україну»

2. Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 18.01.1996 р. № 30 «Про затвердження Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні».

 

 

1. Юр’єва Т.Г., Якименко В.В. Пріоритетні сфери, зони та об’єкти іноземного інвестування в Україні / Т.Г. Юр’єва, В.В. Якименко. – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/

2. Навроцька Н.А. Пріоритети іноземного інвестування в економіку України / Н.А. Навроцька // Економічний простір. – 2012. - № 58. – с. 19 – 26.

3. Батура, Олександр Васильович. Іноземні інвестиції в системі становлення ринкової економіки України [Текст] / О. В. Батура, К. В. Комарова. - Д.: Наука і освіта, 2002. - 180 с. - Бібліогр.: с. 172-177.

4. Терещенко, Елеонора Юріївна. Стратегічне управління залученням іноземних інвестицій в економіку України [Текст]: автореф. дис... канд. екон. наук: 08.02.03 / Терещенко Елеонора Юріївна; Донецький національний ун-т. - Донецьк, 2003. - 20 с.: табл.

5. Міжнародні фінанси: Підручник / О.І. Рогач, А.С. Філіпенко, Т.Ф. Шемет та ін.; за ред. О.І. Рогача. – К.: Либідь, 2003. – 784 с.

6. Софіщенко І.Я. Міжнародні фінанси: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2005. – 200 с.

7. Передрій О.С. Міжнародні економічні відносини. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 274 с.

8. Вовчак О.Д. Інвестування. Навч. посібник. – Львів: «Новий Світ – 2000», 2007. – 544 с.

9. Пехник, А. В. Іноземні інвестиції в економіку України [Текст]: навч. посібник / А. В. Пехник; Львівський національний ун-т ім. Івана Франка. Факультет міжнародних відносин. - К.: Знання, 2007. - 335 с. - Бібліогр.: с. 174-183.

10. Лакіш, С. М. Організаціно-економічний механізм залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України [Текст]: дис.... канд. екон. наук: 08.00.03 / Лакіш Софія Миколаївна; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. - Л., 2008. - 227 арк.: табл., рис. - Бібліогр.: арк. 211-227.

11. Польова, І. М. Система залучення іноземних інвестицій в Україну в процесі глобальної сервісизації [Текст]: дис.... канд. екон. наук: 08.00.02 / Польова Ірина Миколаївна; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. комерц. акад. - Л., 2008. - 256, [6] арк.: рис., табл. - Бібліогр.: арк. 227-256.

12. Хотнянська, О. Л. Залучення іноземних інвестицій в економіку країни через створення територій зі спеціальним режимом інвестування [Текст]: дис.... канд. екон. наук: 08.00.02 / Хотнянська Ольга Леонідівна; Донец. нац. ун-т. - Донецьк, 2009. - 219 арк.: рис., табл. - Бібліогр.: арк. 197-219.

13. Мєдвєдкова, Н. С. Фіскальний механізм залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України [Текст]: автореф. дис.... канд. екон. наук: 08.00.08 / Мєдвєдкова Наталія Сергіївна; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - К., 2011. - 20 с.: табл., рис.

14. Макух, С. М. Соціально-економічна спрямованість регіонального залучення прямих іноземних інвестицій в Україні [Текст]: автореф. дис.... канд. екон. наук: 08.00.02 / Макух Світлана Миколаївна; Нац. акад. наук України, Ін-т світової економіки і міжнар. відносин. - К., 2011. - 20 с.: рис.

15. Кравців, В. С. Залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України: проблеми та політика активізації [Текст]: монографія / В. С. Кравців, М. І. Мельник, В. Б. Антонов; Нац. акад. наук України, Ін-т регіон. дослідж. - Л.: ІРД НАН України, 2011. - 366 с.: рис., табл. - Бібліогр.: с. 324-350. - 300 экз.

16. Антонов, В. Б. Активізація залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України в умовах глобальної конкуренції [Текст]: автореф. дис.... канд. екон. наук: 08.00.03 / Антонов Віталій Борисович; НАН України, Ін-т регіон. дослідж. - Л., 2011. - 20 с.: рис., табл.

17. Кублікова, Т. Б. Прямі іноземні інвестиції - стратегія розвитку України [Текст]: монографія / Т. Б. Кублікова. - О.: Атлант, 2012. - 279 с.: табл. - Бібліогр.: с. 272-279. - 300 экз.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)