АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діагностика дорогоцінного каміння за показником заломлення

Читайте также:
  1. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  2. БНМ 5.2.9. Заломлення світла
  3. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  4. Визначення оптичного характеру дорогоцінного каміння за допомогою полярископа та коноскопа.
  5. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  6. Диференційна діагностика
  7. Диференційна діагностика
  8. Диференційна діагностика гідронефрозу
  9. ДІАГНОСТИКА
  10. Діагностика
  11. Діагностика амортизаторів.
  12. Діагностика важковиховуваності

Для визначення показників заломлення світла ювелірних каменів у гемологічній практиці широко використовують рефрактометри, при цьому камінь повинен мати хоч би одну плоску поліровану грань.

 

 

Світлозаломлення. На межі двох оптично не тотожних сере­довищ світло змінює напрямок свого руху: частина світлової енергії шляхом відбиття від поверхні повертається у повітря, тобто утво­рюється блиск, а частина проходить крізь границю середовищ, уповільнюючи свій рух і заломлюючись під кутом, тобто змінює при цьому напрямок розповсюдження. Це явище називається заломленням світла. Якщо промінь світла у щільному середовищі ще розщеп­люється на два промені, то це явище характеризується як подвійне заломлення. Таке спостерігається лише в анізотропних каменів. В ізотропних каменях діагностують лише один промінь, що залом­люється.

Застосовують декілька візуальних способів, щоб відрізняти камені з подвійним заломленням світла (анізотропних) від каменів, що мають один показник заломлення (ізотропних).

Визначення показників заломлення на рефрактометрах засновано на явищі повного внутрішнього відбиття на межі двох середовищ. Прилад повинен бути встановлений у стійкому положенні на столі, оснащений джерелом світла до вікна рефрактометра. Якщо освітлення правильне, спостерігач пови­нен бачити через окуляр яскраво і рівномірно освітлену шкалу.

Якщо шкала не у фокусі, окуляр необхідно відрегулювати обертанням. До комплекту з рефрактометром входить пляшечка з рідиною, що має високий показник заломлення.

Маленьку краплю цієї рідини капнути, на скляний столик рефрактометра. Потім ретельно очистити досліджуваний камінь і обережно встановити його на прилад так, щоб крапля розтеклася під ним тонким шаром, створюючи оптичний контакт зі скляним столиком. Через окуляр буде видно, що частина шкали яскраво освітлена, а інша затемнена. Там, де край затемненої частини - це показник заломлення досліджуваного каменя. У деяких випадках можна помітити не одну, а дві затемнені області, причому одна буде затемнена сильніше, ніж інша.

Точне розміщення країв цих затемнених областей буде зміню­ватися залежно від орієнтації каменя. Цей ефект появи двох затемне­них областей на шкалі рефрактометра обумовлений подвійним заломленням.

Для встановлення показників заломлення необхідно визначити їх значення за шкалою у 4-х положеннях і зробити розрахунки за такою методикою.

Ізотропні камені мають один показник заломлення t. У анізотропних (а) одновісних кристалів є два показники заломлення No = const - звичайного променя, Ne Ф const - незвичайного променя.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)