АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

III серія

Читайте также:
  1. E Шигели
  2. ISBN 978-966-2233-01-8 (Том 2).
  3. S1. Спадкоємці частки
  4. THE PROCESSUAL PROVOCATION METHOD IN PERSON-CENTRED PSYCHOTHERAPY
  5. Авторська казка Дж. Ролінг «Гаррі Поттер»
  6. Авторське право
  7. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ІМЕНІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ
  8. Англійська мова
  9. Анотація – це:
  10. Антропогенний і урбанізований ландшафт
  11. Арт-терапія в роботі з правопорушниками

1. У нашому класі прийнято допомагати один одному без нагадувань.

2. У нашому класі допомога надається тільки своїм друзям.

3. У нашому класі допомагають тільки тоді, коли про це просить сам учень.

4. У нашому класі допомога надається тільки тоді, коли примушує вчитель.

5. У нашому класі не прийнято допомагати один одному.

6. У нашому класі відмовляються допомагати один одному.

Обробка отриманих даних. Кожна з трьох серій запитань спрямована на виявлення різних сфер взаємин учнів у класі:

I серія – взаємосприйняття один одного (дружба, згуртованість або, навпаки, конфліктність),

II серія – взаємовідповідальність (або безвідповідальність),

III серія – взаємодопомога (або її відсутність). Для кількісної оцінки ступеня задоволеності учнів взаєминами, що склалися в класі, для кожної серії обчислюється середній індекс по наступній формулі:

де Mi – номер твердження з даної серії, яке обрав і-й учень, n – кількість школярів класу, що взяли участь в опитуванні.

Очевидно, що 1 < і < 6. Чим ближче значення до 6, тим вищий рівень задоволеності учнів даними стосунками. Підсумувавши всі три середні індекси та розділивши їх на 3, отримаємо загальний коефіцієнт задоволеності. Якщо він близький до 6, то це свідчить про переконаність школярів у тому, що їх класний колектив справжній, хороший (близький до еталону).

 


Методика вивчення структури міжособистісних стосунків в учнівському колективі „Соціометрія”.

Мета: виявлення міжособистісних стосунків у класі.

Хід виконання. Експеримент може протікати в двох формах: шляхом вибору товариша по парті і „вибору в дії”. У першому випадку учням пропонується підписати свій листок і написати на ньому прізвища обраних ним однокласників. Кількість виборів може бути визначеною (3-5 учнів) і невизначеною (пропонується вказати декілька прізвищ школярів свого класу). У будь-якому випадку бажано дотримуватись послідовності переваг (у першу (1), у другу (2) і в третю (3) чергу). Залежно від характеру стосунків, що виявляються, питання можуть бути різними: „З ким би ти хотів сидіти за однією партою?”, „З ким би ти хотів жити в одному похідному наметі?”, „Назви трьох учнів вашого класу, яких ти рекомендував би для участі в дискусії з членами молодіжних організацій інших країн”, „З ким з учнів вашого класу ти хотів би готуватися до контрольної роботи з математики?”. Одні питання (критерії вибору) спрямовані на виявлення емоційних зв’язків, інші – ділових.

Обробка отриманих даних. На підставі результатів складається матриця, куди записується список класу, а у верхній рядок – номери, під якими значаться прізвища школярів. У кожному рядку проти номерів учнів, обраних даним школярем, ставляться номери виборів (1, 2 або 3). Наприклад, оскільки Леонов вибрав 1) Васильєва, 2) Углова, 3) Клімова, то ставляться відповідні вибори на перетині сьомого рядка із стовпцями 3, 5 і 6.

Якщо учні обрали один одного (наприклад, за даними наведеної матриці Антонова вибрала №4 Дятла, а Дятел вибрав №1 – Антонову), то ці два вибори (з координатами (1,4) і (4,1) обводяться в кружечок (взаємний вибір). У таблиці вони показані курсивом. Номери хлопчиків зазвичай обводяться трикутниками, дівчаток – кружечками.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)