АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Матриця вибору

Читайте также:
  1. Дії над матрицями.
  2. Критерієм стратегічного вибору в матриці BCG є:
  3. Матриця аналізу уроку
  4. Матриця Бостонської консультативної групи
  5. МАТРИЦЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  6. Матриця оцінки пріоритетності категорій критеріїв
  7. Матриця оцінки пріоритетності постачальників за критерієм
  8. Матриця оцінок стосунків учнів
  9. Матриця фірми General Electric
  10. Мотивація вибору ідеї.
  11. Обґрунтування вибору підприємницької ідеї
Хто обирає Кого вибирають
                             
  Антонова       3                 1 2  
  Буланова                              
  Васильєв         2   3         1      
  Дятлова 3                       1 2  
  Іглов     1                        
  Клімов             2                
  Леонов     1   2 3                  
  Нікітіна                              
  Орєхов                              
  Орфеєв             2                
  Павлов     2                        
  Родних     1                        
  Семеніч 3       2                 1  
  Тимоха 2       3               1    
  Устюгова                              
Кількість отриманих виборів                              
Кількість взаємних виборів                              

Потім на окремому аркуші викреслюється соціограма.

 

Соціограма є чотирьох концентричне коло, в якому поміщені усі номери учнів класу. У перше коло (центральне) поміщають тих, хто набрав найбільшу кількість позитивних виборів (так звані „соціометричні зірки”, які мають в два рази більше середньої кількості виборів), в друге коло – що „віддаються” (виборів, що мають середню кількість) перевага, в третій – що „нехтують” (число виборів менше за середнє), в четвертий – л„ізольованих” (що не отримали жодного вибору). Взаємний вибір означають суцільною лінією між двома відповідними номерами, невзаємний – суцільною лінією із стрілкою (від того, хто вибирав, до того, кого він обрав). Для більшої наочності або при великій кількості учнів у класі вказані лінії доцільно викреслювати різними кольорами. Номери формальних лідерів заштриховують.

 


Методика „Вибір у дії”

Мета: вивчення міжособистісних стосунків у класному колективі.

Хід виконання. Дослідження починається зі вступної бесіди педагога з класом.

„Хлоп’ята, зараз ми з вами пограємо в цікаву гру. Її головна умова – дотримання таємниці. Покладіть на парту щоденники та вийдіть з класу, а потім я запрошуватиму вас до себе по черзі”.

Хлоп’ята йдуть у коридор або спортзал, де з ними організовуються будь-які ігри. Педагог по черзі викликає їх до себе і пропонує кожному по три перекладні картинки, на зворотному боці яких написаний номер цього учня за списком.

Вчитель говорить: „Можеш покласти ці картинки в щоденник будь-яким трьом учням. Виграє той, у кого опиниться більше картинок. Але тримай вибори в таємниці”.

Після того, як школяр поклав картинки, він не повинен зустрічатися з тими, хто ще не брав участі в експерименті. Щоб не опинилося скривджених дітей, експериментатор у кінці гри, після того, як зафіксував вибори, зроблені хлоп’ятами, може покласти картинки тим, хто не отримав жодного вибору.

Обробка отриманих даних така ж, як і в попередній методиці.


Методика „Відмітка другу”

Хід виконання. Перед початком експерименту учням доцільно розповісти про значення дослідження, пообіцяти повідомити кожному остаточні висновки, залишивши при цьому в строгій таємниці особисті відповіді кожного. Педагог повинен підкреслити, що просить всіх підписати свої аркуші з відповідями, бо інакше не можна буде обробити результати.

Після відповіді на виниклі запитання педагог пропонує школярам приступити до роботи, яка, як показує досвід, займає не більше 10-15 хвилин.

Інструкція. У вашому класі є близькі вам люди, яких ви вважаєте своїми друзями; є приятелі, з якими ви часто спілкуєтеся; є люди, з якими ви не підтримуєте жодних стосунків, і, нарешті, є і такі, до яких ви ставитися негативно.

Ознайомтеся зі всіма пунктами оцінки стосунків. Випишіть прізвища всіх учнів класу і напроти кожного прізвища поставте номер оцінки вашого ставлення до нього.

 

1. Він найближча для мене людина в класі, я ніколи не хотів би з ним розлучатися.

2. Він не є моїм близьким другом, але я іноді запрошую його в гості, провожу з ним вільний від занять час.

3. Я не дружний з ним, але він мене цікавить, я хотів би зблизитися з ним.

4. Ні ділових, ні особистих взаємин у мене з ним немає.

5. Я спілкуюся з цією людиною тільки в діловій обстановці, з потреби. Спілкування з ним у вільний час уникаю.

6. Мені несимпатична ця людина.

7. Мені дуже неприємна ця людина, я не хочу мати з нею нічого спільного.

 

Обробка отриманих даних. Результати опитування обробляються по тій самій схемі, як і при соціометрії. Складається матриця, в яку записують прізвища всіх учнів. У кожному рядку у відповідних клітках проставляються номери пунктів оцінки, до яких даний учень відніс своїх однокласників. Після заповнення всієї матриці обчислюється середній індекс отриманих оцінок по кожному учневі як середнє арифметичне значень відповідного стовпця матриці. Наприклад, середній індекс отриманих виборів Буланової рівний:

а для Васильєва він рівний:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)