АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Патофізіологія

Читайте также:
  1. Патофізіологія ендокринної системи
  2. Патофізіологія нервової системи
  3. Патофізіологія нирок
  4. Патофізіологія печінки
  5. Патофізіологія серцево-судинної системи, травлення, печінки, нирок.
  6. Патофізіологія серця
  7. Патофізіологія системи зовнішнього дихання
  8. Патофізіологія системи крові
  9. Патофізіологія системи крові і дихання.
  10. Патофізіологія системи кровообігу
  11. Патофізіологія системи травлення

Плевральна порожнина є закритим простором, вистелена парієтальною і вісцеральною плеврою. Плевральна рідина виникає завдяки фільтрації рідкої частини крові через капіляри парієтальної плеври, куди кров надходить із системної циркуляції. Плевральна рідина абсорбується за рахунок низького тиску в капілярах вісцеральної плеври. Додатковий дренаж плевральної рідини і протеїнів з високою молекулярною масою здійснюється лімфатичною системою, причому струм лімфи відбувається в центральному напрямі, у верхні медіастинальні лімфовузли, в бронхомедіастінальний лімфатичний стовбур, а потім в праву підключичну вену. Звичайна кількість плевральної рідини невелике і не визначається рентгенологічно.

Парієтальна плевра знервується сегментарними соматичними аферентними нервами. Зважаючи на це роздратування плеври часто пов'язується з поверхневими структурами. Запалення ж діафрагмальної плеври, що знервується С3 - С5, може сприйматися як іпсилатеральний біль у плечі. При подразненні частини парієтальної плеври, що знервується нижніми соматичними аферентними торакальним нервами, больові сигнали можуть сприйматися як біль у верхній частині живота. Вісцеральна плевра иннервируется вісцеральними аферентними нервами, у зв'язку, з чим біль погано локалізується. Таким чином, роздратування вісцеральної плеври супроводжується більш тупий і дифузної болем.

Плевральні випоти можуть бути грубо розділені на дві категорії: транссудати і ексудати. Транссудати представляють собою фільтрати плазми і містять білок у відносно низьких концентраціях. Їх виникнення пов'язане з надлишковим гідростатичним тиском (піднаглядним, наприклад, при застійної серцевої недостатності) або з недостатнім онкотичним тиском (як при гіпопротеінеміческіх станах). Ексудати містять відносно велику кількість білка і виникають внаслідок порушення нормального механізму "утворення - абсорбція". Це може спостерігатися при ушкодженні ендотелію плевральних капілярів, що зумовлює проникнення білка в плевральній простір (як при запальних або інфекційних процесах), або внаслідок блокади лімфатичної системи, яка перешкоджає видаленню з плевральної порожнини високомолекулярних протеїнів (як це має місце при деяких злоякісних випотах). Внутрішнє ураження плеври частіше викликає утворення ексудатів, тоді як нормальна плевра асоціюється з транссудатівнимі плевральними випоту.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)