АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перевірка котушок індуктивності та трансформаторів

Читайте также:
  1. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  2. II. Перевірка домашнього завдання.
  3. Аудиторська перевірка. Інші форми контролю в AT
  4. Виїзна документальна перевірка податкових декларацій платників ПДВ здійснюється
  5. Екстрадиційна перевірка здійснюється протягом шістдесяти днів. Цей строк може бути продовжено відповідним центральним органом України.
  6. Етап 1. Перевірка залежності прискорення від сили при сталій масі системи
  7. Етап 2. Перевірка залежності прискорення від маси за умови того, що на систему діє одна й та сама результуюча сила
  8. Завершальний етап процесу дослідження - Перевірка, затвердження і упровадження результатів аналітичної роботи.
  9. Накопичення енергії в індуктивності
  10. Огляд та перевірка гармати до стрільби.
  11. Перевірка 2С і місце нуля
  12. Перевірка законності адміністративного затримання порушника

 

Перевірка справності котушок індуктивності починається із зовнішнього огляду, в ході якого переконуються в справності каркаса, екрану, виводів; у правильності і надійності з'єднань усіх деталей котушки між собою; у відсутності видимих обривів дротів, замикань, ушкодження ізоляції і покриттів. Особливу увагу слід звертати на місця обвуглювання ізоляції, каркаса, почорніння або оплавлення заливки.

Електрична перевірка котушок індуктивності включає перевірку на обрив, виявлення короткозамкнутих витків і визначення стану ізоляції обмотки. Перевірка на обрив виконується пробником. Збільшення опору означає обрив або поганий контакт одній або декількох жил. Зменшення опору означає наявність міжвиткового замикання. При короткому замиканні виводів опір дорівнює нулю.

Для точнішого уявлення про несправність котушки необхідно виміряти індуктивність. На закінчення рекомендується перевірити працездатність котушки в такому ж свідомо справному апараті, для якого вона призначена.

По конструкції і технології виготовлення силові трансформатори, трансформатори і дроселі НЧ мають багато спільного. Ті і інші складаються з обмоток, виконаних ізольованим дротом, і осердя. Несправності трансформаторів і дроселів НЧ діляться на механічні і електричні.

До механічних несправностей відносяться: поломка екрану, осеря, виводів, каркаса, до електричних − обриви обмоток; замикання між витками обмоток; коротке замикання обмотки на корпус, осердя, екран; пробій між обмотками, на корпус або між витками однієї обмотки; зменшення опору ізоляції; місцеві перегрівання.

Перевірку справності трансформаторів і дроселів НЧ починають із зовнішнього огляду. В ході його виявляють і усувають усі видимі механічні дефекти. Перевірка на коротке замикання між обмотками, між обмотками і корпусом проводиться омметром. Прилад включають між виводами різних обмоток, а також між одним з виводів і корпусом. Так само перевіряється і опір ізоляції, який має бути не менше 100 мОм для герметизованих трансформаторів і не менше десятків мОм для негерметизованих.

Найскладніша перевірка на між виткові замикання. Відомі декілька способів перевірки трансформаторів.

1. Вимір омічного опору обмотки і порівняння результатів з паспортними даними. (Спосіб простий, але не точний, особливо при малій величині омічного опору обмоток і малому числі короткозамкнутих витків).

2. Перевірка котушки за допомогою спеціального приладу − аналізатора короткозамкнутих витків.

3. Перевірка коефіцієнтів трансформації на холостому ходу. Коефіцієнт трансформації визначається як відношення напруги, що показується двома вольтметрами. За наявності міжвиткових замикань коефіцієнт трансформації буде менше норми.

4. Вимір індуктивності обмотки.

5. Вимір споживаної потужності на холостому ходу. У силових трансформаторів однією з ознак короткозамкнутих витків є надмірний нагрів обмотки.

Якщо в процесі перевірки функціонування викликає сумнів справність силового трансформатора, то, виконавши перевірку струму холостого ходу Іхх трансформатора, можна судити про його якість. Струм холостого ходу визначають у колі первинної обмотки трансформатора (рис.4). Струм холостого ходу Іхх розраховують за формулою:

Іхх = P(1-n)/U,

де Р – потужність трансформатора, В*А; U – напруга мережі, В; n – ККД трансформатора.

Рисунок 4 – Схема вимірювання струму холостого ходу трансформатора

 

Значення n наведене в табл. 1. Якщо Ixx, трансформатора, значно більше розрахункового, то в процесі роботи такий трансформатор буде перегріватися, що може призвести до виходу його з ладу. Причиною перегріву може бути порушення міжвиткової ізоляції, у результаті чого з'являється коротке замикання витків. Установити наявність коротко замкнутих витків можна за схемою, що наведена на рис. 5. Якщо при розмиканні контактів кнопки S неонова лампа HS спалахує, то коротко замкнуті витки відсутні. Коли немає спалахів є коротко замкнуті витки. Аналогічно перевіряють дроселі фільтрів.

 

Таблиця 1− Значення ККД трансформатора

Р, ВА n
  0,6...0,7
10...30 0,7...0,8
30...50 0,8...0,85
50...100 0,85...0,9
  0,9

 

Рисунок 5 − Схема визначення коротко замкнутих витків силового трансформатора

Переконатися в тому, що усередині обмотки немає коротких замикань між шарами, що призводять до перегрівання трансформатора, можна за значенням індуктивності, порівнявши її з аналогічним виробом. Коли такої можливості немає, можна скористатися іншим методом, заснованому на резонансних властивостях кола. Від генератора подаємо синусоїдальний сигнал по черзі на обмотки через розділовий конденсатор і контролюємо форму сигналу у вторинній обмотці. Якщо усередині немає міжвиткових замикань, то форма сигналу не повинна відрізнятися від синусоїдальної в усьому діапазоні частот. Знаходимо резонансну частоту по максимуму напруги у вторинному колу. Ко-роткозамкнуті витки в котушці призводять до зриву коливань в LC контурі на резонансній частоті. У трансформаторів різного призначення робочий частотний діапазон відрізняється − це потрібно враховувати при перевірці.

1) Якщо взяти імпульсний трансформатор живлення, наприклад, розділовий трансформатор рядкової розгортки, підключити його відповідно до рис.6. Подати на І обмотку синусоїду (U = 5−10В, f =10−100 кГц (трансформатори живлення НЧ: 40−60 Гц, трансформатори живлення імпульсних блоків живлення: 8−40 кГц, трансформатори розділові, ТДКС: 13−50кГц)) через С=0,1−1 мкФ, то на II обмотціза допомогою осцилографу спостерігаємо форму вихідної напруги.

Рисунок 6 − Схема підключення для перевірки трансформатора

"Прогнавши" на частотах від 10 кГц до 100 кГц генератор 3Ч, важливо, щоб на будь-якій отримати чисту синусоїду (рис. 7 зліва) без викидів і "горбів" (рис. 7 у центрі). Наявність епюр у всьому діапазоні (рис. 7 праворуч) інформує про міжвиткові замикання в обмотках. Дана методика з визначеним ступенем можливості дозволяє відбраковувати трансформатори живлення, різноманітні розділові трансформатори, частково рядкові трансформатори. Важливо лише підібрати частотний діапазон.

Рисунок 7 − Форми сигналів на виході трансформатора

2) Принцип роботи заснований на явищі резонансу. Збільшення (від 2-х разів і вище) амплітуди коливань з генератора НЧ указує, що частота зовнішнього генератора відповідає частоті внутрішніх коливань LC-контуру.

Для перевірки (рис.7) закріпіть II обмотку трансформатора. Коливання в контурі LC зникнуть. З цього випливає, що коротко замкнуті витки зривають резонансні явища в LC контурі, чого ми і домагалися. Наявність коротко замкнутих витків у котушці також призведе до неможливості спостерігати резонансні явища в LC контурі. конденсатор С вибирають номіналом 0,01−1 мкФ. Частота генерації підбирається експериментально.

Рисунок 7− Схема підключення для перевірки трансформатора методом резонансу напруг

3) Принцип роботи той же, що і в другому випадку, тільки використовується варіант послідовного коливального контуру.

Рисунок 8 − Схема підключення для перевірки трансформатора методом резонансу струмів

Відсутність (зрив) коливань (достатньо різкий) при зміні частоти генератора указує на резонанс LC контуру. Усе інше, як і в другому способі, не призводить до різкого зриву коливань на контрольному пристрої (осцилограф, мілівольтметр змінного струму).

Випускаються спеціальні прилади − аналізатори короткозамкнутих витків. Прилад складається з наступних основних частин: генератора імпульсів з великою шпаруватістю; коливального контуру, що утворений обмоткою випробувального трансформатора і конденсатором, що входить до складу приладу; компаратора затухаючих імпульсів; лічильник імпульсів; пристрій індикації. Контур збуджується коротким імпульсом. У ньому утворюються затухаючі коливання. Якщо трансформатор має короткозамкнуті витки або обрив обмотки, то кількість імпульсів буде невеликою або їх взагалі не буде. Якщо кількість імпульсів дорівнює 8, трансформатор вважається справним.

При ремонті радіоприймальних пристроїв доцільно знати кольорове позначення контурних котушок.

Таблиця 2 − Кольорове позначення контурних котушок

Колір маркування Призначення контурних котушок
Жовтий Фільтр ПЧ-АМ 455...460 кГц
Білий Детектор ПЧ-АМ 455...460 кГц
Помаранчевий Фільтр ПЧ-ЧМ 10,7 МГц
Бузковий Фільтр ПЧ-ЧМ 10,7 МГц
Рожевий Дискримінатор ПЧ-ЧМ 10,7 МГц
Зелений або синій Дискримінатор ПЧ-ЧМ 10,7 МГц
Червоний Контур гетеродину AM СХ-ДХ
Без маркування Вхідний СХ контур в автомагнітолах. Вхідні та гетеродинні КХ контури

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)