АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перевірка конденсаторів

Читайте также:
  1. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  2. II. Перевірка домашнього завдання.
  3. Аудиторська перевірка. Інші форми контролю в AT
  4. Виїзна документальна перевірка податкових декларацій платників ПДВ здійснюється
  5. Екстрадиційна перевірка здійснюється протягом шістдесяти днів. Цей строк може бути продовжено відповідним центральним органом України.
  6. Етап 1. Перевірка залежності прискорення від сили при сталій масі системи
  7. Етап 2. Перевірка залежності прискорення від маси за умови того, що на систему діє одна й та сама результуюча сила
  8. Завершальний етап процесу дослідження - Перевірка, затвердження і упровадження результатів аналітичної роботи.
  9. Огляд та перевірка гармати до стрільби.
  10. Перевірка 2С і місце нуля
  11. Перевірка законності адміністративного затримання порушника
  12. Перевірка залежності кутового прискорення від моменту сил за умови, що момент інерції маятника Обербека є сталою величиною

 

До електричних несправностей відносяться: пробій конденсаторів; коротке замикання пластин; зміна номінальної ємності із-за старіння діелектрика, попадання на нього вологи, перегрівання, деформації; підвищення струму витоку із-за погіршення ізоляції. Повна або часткова втрата ємності електролітичних конденсаторів відбувається в результаті висихання електроліту.

Простий спосіб перевірки справності конденсатора − зовнішній огляд, при якому виявляються механічні ушкодження. Якщо при зовнішньому огляді дефекти не виявлені, проводять електричну перевірку. Вона включає: перевірку на коротке замикання, на пробій, на цілість виводів, перевірку струму витоку (опір ізоляції), вимір ємності.

Конденсатори великої місткості (1 мкФ і вище) перевіряють пробником (омметром), підключаючи його до виводів конденсатора. Якщо конденсатор справний, то стрілка приладу повільно повертається в початкове положення. Якщо ж витік великий, то стрілка приладу не повернеться в початкове положення.

Конденсатори середньої ємності (від 500 пФ до 1 мкФ) перевіряють за допомогою послідовно підключених до виводів конденсатора телефонів і джерела струму. При справному конденсаторі у момент замикання ланцюга в телефонах прослуховується клацання.

Конденсатори малої ємності (до 500 пФ) перевіряють в колі струму високої частоти. Конденсатор включають між антеною і приймачем. Якщо гучність прийому не зменшиться, значить, обриву виводів немає.

Конденсатори перевіряють на витік та ємності втрати. При перевірці конденсатора на витік керуються такими правилами.

1. Якщо конденсатор справний, то прикладена до нього постійна напруга не викликає струму в провіднику, що з'єднує конденсатор з іншою схемою.

2. Якщо конденсатор має витік, то під впливом прикладеної до нього постійної напруги в провіднику, що з'єднує конденсатор з іншою схемою, з'явиться великий або малий постійний струм.

3. Коли через конденсатор протікає постійний струм, то існує невелике падіння напруги між його виводами, яка обумовлена наявністю внутрішнього опору.

4. Достатньо чутливий вольтметр постійної напруги покаже, протікає або ні протікає постійний струм через конденсатор.

У електролітичних конденсаторів, що використовуються як розділові, з'являються ємнісні втрати. Пошкоджений конденсатор уже не являє собою фактичного короткого замикання для зміїного струму, але є істотним реактивним або повним опором для миттєвого змінного сигналу з порівняно великим послабленням на низьких частотах. Для перевірки конденсатора на ємносні втрати до його виводів підключають цифровий вольтметр змінної напруги і подають на конденсатор сигнал частотою 20 Гц. Якщо цифровий вольтметр покаже значну напругу, то можна зробити висновок, що конденсатор вийшов із ладу. Якщо конденсатор у справному стані, то падіння напруги буде практично непомітно.

Електролітичні конденсатори можна перевіряти осцилографом. У осцилографів С1- 49, С1- 67 є вбудований калібратор амплітуди і тривалості, який можна використовувати для тестування електролітичних конденсаторів, не випаюючи їх з пристрою. Для цього використовується схема, що зображена на рис. 9 і представляє диференціюючу ланку. Форма сигналу залежить від ємності Сх

Рисунок 9 – Схема для тестування конденсатора осцилографом

 

Для перевірки конденсаторів користуюся стандартним трійником з 75-омной навантаженням і двома щупами з голками. Замкнувши щупи на коротко, домагаюся на екрані зображення прямокутних імпульсів. Це режим калібрування. Його осцилограма показана на рис.10 під номером 1. Головна умова перевірки − корпус осцилографа не повинний торкатися випробовуваного конденсатора.

 

Рисунок 10 – Осцилограми тестування конденсаторів

 

Під час перевірки можливі такі варіанти: конденсатор втратив ємність (рис. 10, осц.№2); ємність конденсатора біля 1мкФ (рис. 10, осц.№3); ємність конденсатора біля 10мкФ (рис. 10, осц.№4); ємність конденсатора більше 100мкФ (рис. 10, осц.№5); до конденсатора, що втратив ємність, паралельно підключений низькоомний резистор (рис. 10, осц.№6).

Для перевірки конденсаторів можна скористатись спеціальним пробником, що зображений на рис.11.

Рисунок 11 – Пробник для діагностики конденсаторів

 

При підключені конденсатора відбувається його заряд, який дозволяє за зміною звуку оцінити на слух його ємність. Частота клацання після заряду конденсатора визначається струм витоку (один раз в секунду відповідає 1 мОм опору витоку). Цей же пробник дозволяє діагностувати на звук міжвиткове замикання індуктивності обмоток трансформаторів і якорів колекторних електродвигунів.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)