АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що таке реакція Манту?

Читайте также:
  1. А. Нінгідринова реакція
  2. Лідер-пожежник. Його відрізняє швидка реакція на насущні вимоги часу, сформульовані його прихильниками.
  3. ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ. МІЖКЛІТИННІ ВЗАЄМОДІЇ В ІМУННИХ РЕАКЦІЯХ.
  4. Реакція гальмування гемагглютинації (РГГА).
  5. У тварини в експерименті спостерігали відсмикування кінцівки при дії температурного подразника. На що спрямована дана рефлекторна реакція?
  6. Якісна реакція на ароматичні вуглеводні

Історія туберкулінодіагностики

Пробі Манту більше 100 років. Туберкулін був винайдений у 1880 році німецьким лікарем Робертом Кохом, який відкрив мікобактерію туберкульозу, названу на його честь. Спочатку туберкулін наносили на спеціально ушкоджену для цього шкіру. В 1907 р. австрійський лікар К.Пірке запропонував свій спосіб наносити на шкіру подряпину спеціальною сталевою перинкою (скарифікатором) і капати на неї діагностичну речовину - туберкулін. А трохи пізніше французький лікар Манту запропонував внутрішньошкірне введення туберкуліну, на яке перейшли з 1909 року, а в СРСР із 1975 р.

Що таке туберкулін?

Туберкулін - це суміш із органічних речовин, отриманих з туберкульозних мікобактерій.

Для чого потрібна проба Манту?

Проба Манту потрібна для:

  • Виявлення первинно-інфікованих, тобто тих, у кого вперше виявлений факт зараження туберкульозною паличкою Коха;
  • Діагностики туберкульозу в осіб, які інфіковані паличкою Коха, але не мають симптомів захворювання, підтвердження діагнозу туберкульозу;
  • Відбори дітей для ревакцинації проти туберкульозу;
  • Діагностики туберкульозу в людей, що живуть із ВІЛ/СНІДом (див. «туберкульоз/ВІЛ - коінфекція»)

Як оцінюються результати проби Манту?

Після введення туберкуліну, на 2-3 день утворюється специфічне ущільнення шкіри - так звана «папула» (інфільтрат, ущільнення). На вигляд це округла ділянка шкіри, що трохи піднімається над шкірою. При легкому натисканні на неї прозорою лінійкою (або якщо натиснути й відпустити пальцем) вона повинна злегка побіліти. На відміну від простого почервоніння, на дотик (хоча це не завжди можна вловити пальцем), папула відрізняється від навколишньої шкіри своєю консистенцією - вона щільніша. Розмір папули вимірюють при достатньому освітленні прозорою (для того, щоб було видно максимальний діаметр інфільтрату) лінійкою через 72 години після введення туберкуліну. Виміряється тільки розмір ущільнення в міліметрах. Почервоніння навколо ущільнення не є ознакою імунітету до туберкульозу або інфікованості, однак воно реєструється, коли немає папули. Всі особи з позитивною реакцією Манту повинні бути обстежені на туберкульоз іншими методами, незалежно від того, була їм проведена вакцинація БЦЖ чи ні.

Що таке реакція Манту?

Реакція організму на туберкулін є однією з різновидів алергійних реакцій. У місці введення препарату в шкіру виникає запалення, викликане тим, що фрагменти мікобактерій (містяться в туберкуліні) притягають до себе лімфоцити (захисні клітини) із кровоносних судин шкіри. Але в реакцію вступають не всі лімфоцити, а тільки ті, що вже знайомі з бацилами туберкульозу.


Коли не ставлять пробу Манту?

  • Шкірні захворювання;
  • Гострі й хронічні інфекційні й соматичні захворювання в стадії загострення (проба Манту ставиться через 1 місяць після зникнення всіх клінічних симптомів або відразу після скасування карантину);
  • Алергійні стани протягом місяця після будь-якого щеплення;
  • Епілепсія;

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)