АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тест 4. “Письмо”

Матеріали: кольрові олівці, ручка, простий олівець, аркуш у клітинку, просто білий аркуш, картки із зразками.

1.Запрпонувати на аркуші паперу намалювати малюнок, в якому було б: сонце, дорога, дерево, будинок, котик. Дитину попередити, що називаєте словами те, що треба намалювати, один раз.

2. На чистий аркуш паперу переписати склади: СУ, ЗИМ, ПІМ, БУЛ, ХА (можна інші) або переписати фрази з іноземної мови (фрази добираються довільно).

3. Дати аркуш паперу в клітинку і запропонувати виконати, наприклад, таке завдання: поставити крапку на перехресті двох ліній, провести від крапки на одну клітинку лінію вниз, на одну клітинку вправо, на одну клітинку вниз, вправо, вгору, вправо, вгору, вправо і закінчити геометричний візерунок до кінця рядка. Можна запропонувати інші варіанти, сказавши: “Покажи, які інші візерунки ти хочеш зобразити”.

Способи виконання завдання:

1. Завдання дитина сприймає уважно, виявляє інтерес до олівців, з бажанням малює, використовуючи кілька кольорів, із задоволенням копіює, вої дії супроводжує розповіддю про те, які малюнки вона може малювати, що може писати. Із задоволенням показує роботу.

2. Завдання сприймає, довго вагаючись, роздумує, перепитує, що малювати чи писати. Всі завдання виконує не поспішаючи.Інколи питає: “Так?”

3. Завдання розуміє, до завдань ставиться вибірково: це я можу, а це ні. Всі завдання виконує при постійній підтримці. Це свідчить про недостатню підготовку дитини.

Тест 5. „Творчі здібності”

Матеріали: кілька серій малюнків, які складаються з 4 ілюстрацій, пов’язаних змістом.

1. Запропонувати вибрати серію малюнків, розкладених на столі, і скласти оповідання. Це можуть бути ілюстрації до казок, незнайомих оповідань або просто сюжетні картинки.

2. Сказати: “Зараз я прочитаю тобі оповідання, уважно слухай: “Влітку Оленка з мамою приїхали до моря. Дівчинці дуже подобалося купатися в теплій, ласкавій блакитно-зеленкуватій воді, а потім вигріватися на сонечку. Часто вона брала із собою совок, відерце і могла годинами будувати з піску незвичайні, чарівні вежі, палаци. Тут Оленка познайомилася з двома дівчатками – Олею і Ніною, які стали її подругами. Так минав день за днем, коли одного разу…” Розкажи, як закінчилося це оповідання? Що трапилося з Оленкою та її подругами? Запитати дитину, чи траплялися з нею пригоди, події, чи були цікаві зустрічі, запропонувати розповісти про одну з них.

Шкала оцінки: оцінка виставляється за тим же принципом що і опередні.

Способи виконання завдання:

1. Дитина швидко входить у контакт з учителем, з цікавістю розглядає серії малюнків, вільно складає оповідання з використанням власного досвіду та фантазії. Старається емоційно передати зміст свого оповідання. Мова чітка, зв’язна, речення прості, поширені, логічно побудований зміст.

2. Дитина швидко входить у контакт, розуміє завдання, складає оповідання добре, але широко використовуючи особистий досвід, зміст не зовсім логічний.

3. Дитина розуміє завдання. Правильно виконує, використовуючи допоміжні запитання вчителя. Потребує постійної підтримки.

Задовільна відповідь відмічається, незадовільна не відмічає-ться, про добру, обгрунтовану відповідь на запитання роблять короткий запис. Вихователь або вчитель готують письмову характеристику, відповідаючи на конкретні запитання. Позитивна відповідь на запитання по одному розділу оцінюється одним балом. Підсумки підбиваються так:

7-10 балів – високий рівень розвитку дитини;

3-7 балів – середній рівень розвитку дитини;

1-3 бали – нижче середнього рівня розвитку.

Після заповнення діагностичної таблиці внизу підсумовуються арифметичні дані по кожному розділу, тобто встановлюється кількісна оцінка в балах і записується короткий висновок, що є якісною оцінкою. У графах “Всього балів” і “Загальні висновки” робиться запис з урахуванням кількісних і якісних показників обстеження.

 

Діагностика важковиховуваності


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)