АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Неметалічні матеріали

Читайте также:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Загальні відомості про будівельні матеріали.
  4. Загальні відомості про будівельні матеріали.
  5. Зони або матеріали особливого пожежного ризику
  6. Інформаційні плакати та матеріали передвиборної агітації
  7. Лабораторна робота № 3. Тема: Матеріали та вироби з деревини
  8. Лабораторна робота №12. Тема: Металеві матеріали та вироби.
  9. Малі архітектурні форми (типи, матеріали, конструкції)
  10. Матеріали для з’єднання сталевих конструкцій
  11. Матеріали для контролю вихідного рівня знань
  12. Матеріали для самоконтролю якості підготовки.

Методи неруйнівного контролю застосовують для перевірки пластмас, композитів, кераміки, скла, бетону, гуми, які використовують у відповідальних конструкціях.

Конструкційні пластмаси (тобто вживані в конструкціях, на відміну від пластмас технологічного призначення, наприклад іонообмінних смол) - це матеріали на основі природних або синтетичних полімерів. Полімер - речовина, молекули якої складаються з великого числа ланок, що повторюються.

Найбільш поширені типи пластмас - це реактопласти, переробка яких у вироби супроводжується безповоротною хімічною реакцією, що призводить до утворення неплавких і нерозчинних матеріалів(прикладом їх є епоксидні смоли), і термопласти, які після формування виробу зберігають здатність до повторної переробки при підвищеній температурі.

Розрізняють ненаповнені пластмаси(органічні стекла, плівки) і наповнені, в які введені інші речовини з метою зміни властивостей: підвищення міцності, теплостійкості, зменшення щільності. Пінопласт, поролон є пластмасами з повітряним наповненням.

Пластмаси випускають або у вигляді напівфабрикатів(гранул, порошку, литної маси), або відформованими в заготівлі(листи, стержні, труби, плівки). Основні методи виготовлення виробів з напівфабрикатів - пресування у форму гранул або порошку, нагрітих до пластичного стану, литво у форму, литво під тиском, видування(для порожнистих виробів) і тому подібне. Із заготівель вироби отримують шляхом обробки тиском, різанням.

Сполучають пластмаси найчастіше зварюванням(термопласти), склеюванням між собою і з іншими матеріалами, застосовують також різьбові з'єднання і напрессовку.

Композиційні матеріали, або композити, мають металеву, а частіше неметалічну основу(її також називають матрицею, єднальним)

Кераміка(від греч. keramos - глина) - каменевидні матеріали неорганічного походження, що отримуються спіканням(випаленням) змішаних з рідиною(пластифікованих) порошків або пластмас. Вироби з кераміки мають високу термостійкість, твердість, зносостійкість і широко застосовуються в електро- і радіопромисловості, будівництві, а останнім часом - в машинобудуванні.

Бетон(від франц. beton, від латів. bitumen - гірська смола) отримують після твердіння суміші з терпкої речовини, води, заповнювача і деяких добавок. В якості терпкого застосовують цемент, гіпс, силікати і інші речовини, в якості заповнювача найчастіше пісок, гравій.

Залізобетонні вироби випускають у вигляді блоків(панелей), що сполучаються між собою при будівництві. При твердеении блоків або монолітних конструкцій їх іноді піддають обробці парою при температурі 100... 200°С.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)