АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дефекти неметалічних матеріалів і їх виявлення

Читайте также:
  1. Алгоритм обробки матеріалів
  2. Безпосереднє виявлення слідчим іншого кримінального правопорушення під час досудового розслідування
  3. Вибір та обгрунтування схем розкрою колод і пиломатеріалів.
  4. Визначення об'ємного виходу пиломатеріалів
  5. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ
  6. Виявлення антинуклеарних антитіл, LE-клітин
  7. Виявлення пріоритетних банків-конкурентів
  8. Відкриття матеріалів іншій стороні.
  9. Вкажіть мету розповсюдження агітаційно–пропагандистських матеріалів під час електоральної кампанії
  10. Вроджені гемолітичні анемії. Мікросфероцитоз (х-ба Мінковського-Шофара): методи виявлення, критерії спрямування дитини до спеціаліста.
  11. Дефекти і способи контролю з'єднань, заготівель і деталей
  12. Дефекти і способи контролю металевих заготівель і виробів

У пластмасі, кераміці, бетоні можуть виникати дефекти типу раковин і пухирів. Вони утворюються в результаті нещільного набивання форми при пресуванні і литві, при виділенні газів в результаті хімічної реакції. У цих матеріалах також зустрічаються включення у вигляді сторонніх речовин. Тріщини в пластмасі і композитах виникають під дією зовнішньої і внутрішньої напруги при термічній дії, пресуванні заготівель в готові вироби. У кераміці тріщини виникають при неправильному режимі випалення.

Можливий тип дефекту - це порушення хімічного складу, послаблення механічних властивостей в результаті порушень технології виготовлення.

Основний тип дефекту в шаруватих пластиках, композитах - це розшарування, що виникають в результаті перерв в литві або при складанні пакетів з різнорідних матеріалів, забруднень поверхонь, що сполучаються. Дефектом є також зони пониженого або підвищеного вмісту в’яжучого. У армованих матеріалах, композитах, залізобетоні можливе нез'єднання в’яжучого з арматурою, неправильне розміщення арматури. Для листових матеріалів, оболонок з пластиків, композитів потрібно виміряти товщини шарів і виробу в цілому.

Контроль пластмас і композитів виконують із застосуванням різноманітних методів ПК. Прозорі матеріали(органічне скло, полістирол) контролюють візуальними методами.

Рентгенографирование непрозорих пластмас дозволяє виявляти раковини і тріщини. Багатошарові і волоконні композитні матеріали контролюють, реєструючи просторовий розподіл розсіяного в матеріалі рентгенівського або гамма-випромінювання. Цим способом вимірюють товщину металевих шарів на пластиці, визначають зміст основного і зміцнюючого матеріалів в композитах, виявляють дефекти типу раковин в пластмасових і композитних блоках і оцінюють глибину залягання дефектів.

Нейтронну радіографію використовують для контролю деяких пластмас і шаруватих композитів. Виборче послаблення і уповільнення нейтронів використовують для контролю складу матеріалів, наприклад сильне розсіяння нейтронів на атомах водню дозволяє контролювати склад речовин на зміст цього елементу.

Активний тепловий метод застосовують для дефектоскопії заготівель і виробів із склопластика, текстоліту, фторопласту і багатошарових конструкцій. Особливо ефективний тіньовий варіант з точковим джерелом випромінювання і скануючим інфрачервоним приймачем. У склопластику на глибині 5... 10 мм цим способом виявляють дефекти площею 10´10 мм з розкриттям в променевому напрямі 0,1... 1 мм.

Радиоволновий метод відображення і проходження застосовують для контролю листів і оболонок з різних діелектричних матеріалів типу пластмас, неметалічних композитів. Радиоволновый метод відображення застосовують також для виміру товщини діелектричних покриттів на металевій основі. Для дефектоскопії ефективний диференціальний метод(порівняння двох сусідніх ділянок). Для контролю діелектричних матеріалів застосовують електроємнісний метод.

Дуже ефективне застосування різних акустичних методів. Внутрішні дефекти виробів нескладної форми(листи, тіла обертання) контролюють тіньовим методом. Для зменшення загасання застосовують знижені частоти(не більше 200 кГц), імпульсний эхометод на знижених частотах застосовують для контролю багатьох склопластиків.

Спеціально для контролю пластмас і багатошарових конструкцій на дефекти типу розшарувань розроблений цілий комплекс низькочастотних акустичних методів: імпеданс, велосиметрический вільних коливань, акустико-топографический, годографів. Ці методи дозволяють контролювати практично усі типи багатошарових конструкцій, у тому числі із стільниковим заповненням.

Бетон на внутрішні дефекти типу раковин контролюють тільки у відповідальних конструкціях. Застосовують гамма-графический і ультразвукові методи. Важливим показником якості бетону є його щільність. Для її контролю застосовують радіометрію. Вимірюють інтенсивність минулого випромінювання з використанням попереднього градуювання. Міцність бетону визначають по її кореляційному зв'язку із швидкістю поширення УЗ-хвиль.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)