АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРОЦЕДУРА РЕЦЕНЗУВАННЯ ТА ЗАХИСТУ РОБОТИ

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту
  5. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  11. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  12. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД

 

 

Теми дипломних робіт, їх назви, прізвища керівників та рецензентів затверджуються наказом ректора університету.

Теми курсових робіт затверджуються рішенням кафедри.

Курсові та дипломні роботи по­даються науковому керівникові у визначені ним терміни.

Переплетену курсову або дипломну роботу передають на кафедру за 15 днів до початку захисту. Курсова та дипломна роботи обов’язково реєструється на кафедрі.

Курсові роботи захищаються перед комісією, до якої входять викладачі кафедри, які мають науковий ступінь. Студент робить виступ (5 – 7 хвилин) і відповідає на запитання.

Керівник роботи готує усний або письмовий (для курсової роботи) та письмовий (для дипломної роботи) відгук, у якому дає короткий опис роботи, зазначає її актуальність, обґрунтованість та достовірність результатів, їх значення, характеризує фаховість студента, ступінь самостійності і довершеності дослідження. Для дипломної роботи науковий керівник робить висновок про можливість допуску до захисту в ДЕК.

На підставі поданого тексту дипломної роботи та відгуку керівника на засіданні кафедри ухвалюють висновок про допущення роботи до захисту та передачі її на рецензування. Щодо цього роблять запис на титульному аркуші роботи.

Склад рецензентів затверджує декан факультету за поданням завідувача кафедри.

Рецензія подається у письмовому вигляді в довільній формі і має містити такі частини:

- висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної дипломної роботи;

- характеристику повноти завдання стосовно розкриття теми дипломної роботи, відповідності змісту роботи до завдання;

- висновки щодо застосування у роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів до вдосконалення діяльності зовнішньополітичних органів держав згідно з напрямком теми дипломної роботи;

- оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдоско­налення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

- оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, стиль і грамотність викладення тощо);

- інші питання на розсуд рецензента;

- висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи вимогам до такого роду праць, про можливість допу­щення її до захисту і, за бажанням, може бути висловлено зауваження та думку про оцінку роботи за чотирибальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно. Незадовільна оцінка рецензента не є підставою для відхилення роботи від її захисту.

Рецензент має підписатися із зазначенням свого прізвища, імені та по-батькові, місця роботи і очолюваної посади та завірити підпис.

Студент ознайомлюється з відгуком керівника та рецензією не пізніше, ніж за тиждень до дня захисту.

До захисту курсових та дипломних робіт допускають студентів, які виконали всі вимоги навчального плану та освітньо-професійної програми з відповідного напряму підготовки.

За умов успішного складання державного екзамену із фаху захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор ВНЗ.

Для захисту дипломної роботи не пізніше, ніж за день до захисту, до державної комісії надходять:

– випускна робота з висновком кафедри про допуск студента до захисту;

– письмовий відгук наукового керівника;

– письмова рецензія на роботу;

– додаткові матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність роботи: друковані статті, документи про практичне застосування роботи тощо.

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (до трьох сторінок із найважливі­шими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів, прозірок для проектора або роздавального матеріалу, а також дискети, слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо).

Обсяг тексту доповіді не повинен перевищувати 10 хвилин виступу. Доповідь повинна відображати: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу проблеми і творчі розробки автора. Особливу увагу слід звернути на обґрунтування пропозицій і рекомендацій та оцінку ефективності їх практичного застосування.

Перед захистом студенту слід ретельно ознайомитися з рецензією, звернути особливу увагу на висловлені рецензентом зауваження, і, по можливості, усунути зазначені недоліки або дати аргументовану відповідь у доповіді.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Захист дипломної роботи відбувається прилюдно на засіданні Державної екзаменаційної комісії. Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослід­ження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланням на наочні матеріали.

Після доповіді студента секретар ДЕК зачитує рецензію на дипломну роботу і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, фахівці можуть ставити студентові запитання щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і лаконічними.

Після відповіді студента на запитання оголошується відгук наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної роботи ДЕК на закритому засіданні ухвалює рішення щодо оцінки захисту і роботи (врахо­вуючи відгук керівника, рецензента, зміст доповіді, відповідей на запитання), про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка. На закритому засіданні державна комісія відкритим голосуванням простою більшістю голосів оцінює роботу за чотирибальною шкалою.

Оцінка дипломних робіт оголошується головою ДЕК після завершення закритого засідання комісії.

Результати роботи ДЕК відображаються у протоколі, до якого вносяться відповідні оцінки за складання іспитів і захист, записуються запи­тання членів ДЕК і присутніх на захисті, окремі думки членів ДЕК, зазначається одержаний освітній рівень, а також назва державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові ВНЗ. Протокол підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, у якому зазначають: основні кількісні показники стосовно рівня і якості успішності на проведених екзаменах і захистах; характеристики виконаних дипломних робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у практику зовнішньополітичної чи зовнішньоекономічної діяльності держави або установ, щодо рівня застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях тощо.

У випадку одержання незадовільної оцінки дипломної роботи студента відраховують з університету, надаючи академічну довідку встановленого зразка. Він має право на повторний захист дипломної роботи через рік за визначеною процедурою.

Студент, який без поважних причин не з’явився на засідання ДЕК, вважається неатестованим і має право на повторний захист протягом трьох років після закінчення університету.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор ВНЗ може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше як на один рік.

Дипломні роботи зберігаються у бібліотеці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара протягом п’яти років.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)