АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стадія екстракції олії з підготовленої макухи розчинником

Читайте также:
  1. F 1. Імперіалізм — особлива стадія капіталізму
  2. ПОЛІТИЧНА СТАДІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ
  3. Стадія відгонки розчинника зі шроту.
  4. Стадія дистиляції місцели і отримання готової продукції (олії).
  5. Стадія І — збільшення середньої продуктивності
  6. Стадія приймання, зберігання та видачі розчинника.
  7. Стадія рекуперації розчинника.
  8. Тема 1. ПРОЦЕС ПРОТОІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ - РАННЯ СТАДІЯ ГЕНЕЗИСУ ІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА
  9. Тема 4: Організаційна стадія наукового пошуку

Підготовлена макуха від існуючого на виробництві складу автотранспортом доставляється на дільницю екстракції і вивантажується до завального бункера поз. Е11. З завального бункера макуха конвеєром гвинтовим поз. ПТ1 та норією поз. ПТ11 через магнітний сепаратор поз. 1АС (для виключення попадання металевих предметів) завантажується до бункера накопичувача поз. Е12. При перевантаженні електродвигуна норії поз. ПТ11 здійснюється її автоматична зупинка (блокування № 26). При зупинці норії поз. ПТ11 здійснюється автоматична зупинка конвеєра поз. ПТ1 (блокування № 13).

З бункера накопичувача поз. Е12 макуха подається транспортерами поз. J-02 та скребковим конвеєром №1 поз. J-04 до накопичувача макухи поз. J-03 екстрактора поз. J-06. Двічі на зміну в тічці від транспортера поз. J-02 до скребкового конвеєра №1 поз. J-04 здійснюється відбирання макухи для аналізу на вміст: олії – до 25 %; вологи - не більше 8,5 %; дріб’язку (при проході через сито з розміром отворів 1 мм) - не більше 10 % (т. QO 31). При зупинці скребкового конвеєра №1 поз. J-04 здійснюється автоматична зупинка транспортера поз. J-02 (блокування № 31). У схемі застосовується екстрактор кільцевого типу. Такий екстрактор має наступні переваги: шар продукту невисокий, під час транспортування продукту здійснюється одне перекидання, високий ступінь екстракції, низький залишок олії в шроті, рух продукту стабільний. У накопичувачі екстрактора поз. J-03 підтримується постійний рівень заповнення в 1,2 метри (т. LSАН J-03/1, LSАL J-03/2), що служить затвором для запобігання проникнення пари розчинника з екстрактора в повітряне середовище робочої зони. При зниженні рівня в накопичувачі поз. J-03, швидкість руху конвеєра екстрактора поз. J-06 сповільнюється, при підвищенні рівня - швидкість руху збільшується, при відсутності продукту – конвеєр ектрактора зупиняється. При підвищенні рівня макухи в накопичувачі поз. J-03 вище 1,2 метра здійснюється автоматична зупинка транспортера поз. J-02 (блокування № 32). При зниженні рівня макухи в накопичувачі поз. J-03 нижче 1,2 метра здійснюється автоматичний пуск транспортера поз. J-02 (блокування № 33).

Одночасно з подачею до екстрактора поз. J-06 макухи, циркуляційним насосом поз. J-43 здійснюється подача розчинника в кількості 2000÷3600 л/годину (т. FІ J-43) з робочого баку розчинника поз. J-44, рівень в якому контролюється по запірним скляним показчикам, через нагрівач поз. J-08 до місцелозбірників екстрактора поз. J-06. Температура розчинника в трубопроводі після нагрівач поз. J-08 підтримується в межах 40÷60 ºС (т. ТІ J-08), нагрівання здійснюється парою водяною тиском 0,5÷0,6 МПа (т. РІ J-08), яка подається в між трубний простір нагрівача. В трубопроводі розчинника до екстрактора періодично здійснюється контроль за відсутністю вологи в розчиннику (т. QO 32). Під час руху макухи в екстракторі поз. J-06 за допомогою спеціального скребкового транспортера по перфорованій поверхні й одночасному зрошенні місцелою (суміш розчинника та олії) з температурою 40÷55 ºС (т. ТІ J-09/1; ТІ J-09/2; ТІ J-09/4; ТІ J-09/5) циркуляційними насосами місцели поз. J-09/1÷6 відбувається розчинення олії, що знаходиться в макусі. Процес екстракції в екстракторі поз. J-06 здійснюється при температурі 40÷55 ºС (т. ТІ J-06) і розрідженні 0,1÷0,3 кПа (т. РІ J-06), яке забезпечується приєднанням екстрактора по газовій фазі до конденсатора екстрактора поз. J-37 стадії рекуперації розчинника.

Шрот (знежирена макуха) від екстрактора поз. J-06 надходить на скребковий конвеєр №2 поз. J-07 і далі на ущільнюючий шнек поз. J-13 стадії відгонки розчинника зі шроту. При зупинці ущільнюючого шнека поз. J-13 здійснюється зупинка скребкового конвеєра №2 поз. J-07 (блокування №40).

Місцела від першого по ходу подачі макухи місцелозбірника екстрактора поз. J-06 з концентрацією олії 20÷45% направляється на попереднє очищення від часток шроту в фільтр місцели поз. J-10, після якого подається на всмоктування насосу подачі місцели на дистиляцію поз. J-12 стадії дистиляції місцели і отримання готової продукції (олії). Місцела, забруднена частками шроту, з фільтру місцели поз. J-10 циркуляційним насосом місцели поз. J-09/6 повертається до екстрактора поз. J-06. Фільтр місцели поз. J-10 приєднаний по газовій фазі до повітряного конденсатора поз. J-39 стадії рекуперації розчинника.

Для продувки екстрактора поз. J-06 під час зупинок та пусків до дільниці екстракції від установки газифікації азоту підведений трубопровід азоту з тиском 0,5÷0,7 МПа (т. РІ 8).

Приєднання екстрактора поз. J-06 до трубопроводу азоту здійснюється через гнучкий шланг. Тиск азоту газоподібного в трубопроводі на продувку екстрактора поз. J-06 регулюється ручним регулювальним клапаном в межах 30÷50 кПа (0,3÷0,5 кгс/см2) (т. РІ 14). При продувці екстрактора поз. J-06 та обладнання з трубопроводами оборотного бензосховища здійснюється контроль в продувочному трубопроводі (дивись на схемі №1):

- за концентрацією парів гексану (не більше 0,0575 % об’єм. (5 % від НКМВ)) під час зупинки цеху перед виведенням обладнання в ремонт (т. QO 24);

- за концентрацією кисню (не більше 1 % об’єм.) перед пуском цеху після ремонту (т. QO 23).

В повітрі приміщення дільниці екстракції здійснюється автоматичний контроль за наявністю вибухонебезпечних концентрацій гексану (т. І,ІІ QSAH 12/1-5; І,ІІ QSAH 12/6-8) з ввімкненням аварійної вентиляції в дільниці екстракції при досягненні концентрації парів гексану в повітрі 10% (0,115% об’єм.) від НКМВ (блокування № 9) та з зупинкою дільниці екстракції відповідно до схеми ПАЗ при досягненні концентрації парів гексану в повітрі 50% (0,575 % об’єм.) від НКМВ (блокування № 10), а також санітарний контроль повітря в робочих зонах на вміст парів гексану, який не повинен перевищувати 300 мг/м3 (ГДК) (т. QO 28).

На стадії здійснюються наступні блокування:

- заборона пуску ділянки екстракції при непрацюючій загальнообмінній вентиляції (блокування № 25);

- зупинка всіх вентиляційних систем дільниці екстракції при виникненні пожежі (блокування № 24);

На щиті оператора здійснюється сигналізація стану обладнання „в роботі”:

Конвеєр гвинтовий поз. ПТ1 - т. GАН ПТ1;

Норія поз. ПТ11 - т. GSАН ПТ11;

Транспортер поз. J-02 - т. GАН J-02;

Скребковий конвеєр №1 поз. J-04 - т. GSАН J-04;

Екстрактор поз. J-06 - т. GАН J-06;

Скребковий конвеєр №2 поз. J-07 - т. GАН J-07;

Циркуляційний насос місцели поз. J-09/1÷6 - т. GАН J-09/1÷6;

Циркуляційний насос розчинника поз. J-43 - т. GАН J-43.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)