АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Б) особливості акторского складу та їх поділ

Читайте также:
  1. А) співмірності поділу; б) єдиного принципу поділу; в) взаємовиключення членів поділу; г) безперервності поділу.
  2. Аграрні кризи та їхні особливості
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  5. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  6. Бізнес-лексика та її особливості
  7. Біохімічні особливості
  8. БНМ 6.2.7. Поділ ядер урану
  9. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).
  10. Взаємодія процесів. Розподілювана пам’ять. Семафори
  11. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.

Через те, що визначну роль в драмах “цзацзюй” відігравали арії, то при постановці драми цього жанру найбільше уваги приділялося головному актору, який мав їх виконувати. В таких умовах від цього актора вимагалися не лише високі сценічні, але і вокальні дані. Разом з тим драматургу надавалася прекрасна можливість зосередити всю свою увагу на головному героєві, якнайглибше та найповніше розкрити світ його почуттів та переживань, хоча, звичайно, траплялися й винятки з правил, коли в п¢єсі було представлено декілька головних героїв, й відповідно всі вони співали. Проте це зустрічалося дуже рідко.

Окрім цього, усі герої юанської драми мали певні амплуа. В тексті драми перед реплікою кожного нового героя завжди зазначалося його амплуа, що заздалегідь визначало ставлення глядача до нього. Це був або добрий або злий персонаж, або головний або другорядний. Двозначності в характері героя бути не могло. Різні інформаційні джерела подають різну кількість основних амплуа (від трьох до п´яти) та назви, які подекуди збігаються. Але одностайною є інформація про те, що кожне з амплуа поділялося по категоріям віку, мало своїх певних виконавців. Кожному з амплуа властиві певний грим, голос, міміка, хода, костюми. Таким чином кожна роль, зазвичай, була довічною спеціальністю актора. Відтак, китайський актор з дитинства навчався в театральних школах або в старих акторів обраному ним амплуа.

В одній п´єсі могло бути два, навіть три героя в одному й тому самому амплуа. Отже визначенням амплуа за різними джерелами є [23, 23]:

· “мо” 末 – чоловічі ролі

· “дань” 旦 – жіночі ролі

· “цзін” 净 – негативні чоловічі ролі

Дослідник Федоренко Н.Т. (Гуань Хань–Цин – великий драматург Китаю М., 1958, ст. 11) теж згадує амплуа “дань” та “цзін” в цій інтерпритації, проте аплуа “мо” – визначає як другорядну роль, а також зазначає існування амплуа:

· “шен” 生 – герой

· “чжоу” 丑 – комік

Амплуа основного героя мало назву “чженмо” (正末), а героїні “чжендань” (正旦). Такими героями могли бути не лише багаті та визначні особи, а й звичайні прості люди. Спільним для героїв цього типу є те, що переважно всі вони були особами поважного віку, та майже усі зображувалися з гарного боку, не зважаючи на певні їх недоліки. Під амплуа головної героіні “чжендань” підпадали, зазвичай, молоді вдови (як в “Образа Доу Е”), придворні красуні (як в “Восени в Ханському палаці”), вірні жінки (як в “Цю-ху заграє з власною дружиною” “秋胡戏妻”) тощо. Але всі вони мали бути молоді та привабливі, й крім того неодмінно мали багато чеснот.

Окрім основних аплуа згадуються й багато інших другорядних. Це чоловічі: “чунмо” (冲末), “фумо” та “ваймо” (外末), жіночі: “вайдань” (外旦), “чадань” (差旦) (негативна героїня), “лаодань”(老旦) (героїня похилого віку), “сіаодань” (小旦) (молода героїня). Дуже чітко були окреслені ознаки амплуа “цзін” (净) – тип злодіїв. Це зрадники, багаті розпусники, хабарники тощо. Різновидність цього амплуа теж була, це – “фуцзін” (зазвичай молодий, негативний герой).

Як правило, кількість діючих осіб в п´єсі “цзацзюй” була невеликою, й зазвичай не перевищувала десяти-дванадцяти осіб.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)