АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Добровільне страхування автотранспорту

Читайте также:
  1. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  2. Виникнення та розвиток страхування
  3. Г. Страхування електронних пристроїв.
  4. Глава 25. Медичне забезпечення, одноразова грошова допомога та страхування
  5. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  6. Дайте характеристику платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
  7. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  8. Динаміка договірних правовідносин страхування як способу забезпечення зобов’язань
  9. Добровільне медичне страхування та його значення.
  10. Добровільне страхування громадян від нещасних випадків
  11. Договір страхування і його зміст.

Страхувальникомавтотранспортного засобуможе бути фізична чи юридична особа, яка є власником транспортного засобу, використовує транспортний засіб на правах оренди, прокату тощо, особа, яка має нотаріально оформлене доручення власника на право користування (управління) транспортним засобом.

Об’єктом страхування є: транспортні засоби (ТЗ), які підлягають реєстрації в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ Україні, або в інших відповідних органах і мають індивідуальні заводські номери двигуна, кузова, або інших агрегатів: автомобілі, автобуси, самохідні машини, сконструйовані на шасі автомобілів, мотоцикли, мотоколяски, причепи, напівпричепи; трактори, сільськогосподарські й дорожні машини тощо.

Разом зі транспортним засобом за бажанням страхувальника і якщо це передбачено умовами страхування, може бути застраховане додаткове обладнання та обладнання до ТЗ, які не входять у його комплект згідно з інструкцією виробника.

На страхування, як правило, не приймаються ТЗ, які перебувають в експлуатації понад 10 років, а також такі, що мають значну корозію або інші серйозні пошкодження. Виняток ста­новлять ТЗ, що пройшли капітальний ремонт або на них здійс­нено заміну кузова.

Обсяг страхової відповідальності дуже широкий - страхування проводиться на випадок пошкодження або загибелі ТЗ внаслідок будь-яких подій, крім природного зносу та поломки в результаті неправильної експлуатації.

Обсяг страхової відповідальності частіш за все установлюється за варіантами страхової відповідальності, які включають у себе ті чи інші страхові випадки.

Страхова сума визначається окремо для кожного об'єкта, який передбачений правилами страхування. Транспортний засіб та додаткове обладнання до нього може бути застрахований на страхову суму, яка становить повну або частку дійсної його вартості. Дійсна вартість визначається на основі довідки-рахунку автомагазину, спеціальних каталогів або письмової експертної оцінки страховика.

Термін страхування може бути визначений на декілька місяців, рік або декілька років. У разі страхування транспортного засобу на термін менший одного року, розмір страхового платежу визначається у відсотках від річного платежу або з застосуванням коригуючих коефіцієнтів.

Договір страхування укладається, як правило, за умови власної участі страхувальника у відшкодуванні збитків з установленим розміром безумовної франшизи. За бажанням страхувальника при укладанні договору страхування може бути заявлена також умовна франшиза. Страхувальникам згідно з правилами страхування можуть надаватися різноманітні пільги (за безаварійність, постійним страхувальникам тощо) та надбавки.

Страховий тариф визначається страховиком диференційовано залежності від виду ТЗ, об’єму двигуна, варіанта страхування та включення в умови додаткових об'єктів, наявності франшизи, терміну експлуатації ТЗ, професіоналізму водія та інших факторів, що визначають ступінь ризику.

Права та обов'язки сторін, які визначаються договором, мають загальноприйнятий характер зі поправкою на специфіку об'єкта страхування та перелік страхових ризиків.

Розмір збитків, заподіяних застрахованому транспортному засобу, визначається:

► При повному або конструктивному знищенні автотранспортного засобу

- в розмірі його дійсної вартості (з урахуванням зносу) за договором страхування за вирахуванням вартості вузлів, деталей та обладнання, що придатні для подальшого використання або реалізації.

► При пошкодженні автотранспортного засобу чи додатково­го обладнання

- в розмірі витрат на його відновлення згідно з кошторисом-розрахунком, який складено експертом страховика і погоджено зі страхувальником.

У більшості українських компаній правила страхування передбачають у разі пошкодження ТЗ здійснення відшкодування збитків на заміну запасних частин, деталей і приладів з ураху­ванням їх знозу. Це має сенс, оскільки під час розрахунку страхових премій страховик виходить зі страхової суми, визначе­ної за вирахуванням відсотка знозу. Проте такі коригування сум виплат негативно позначаються на престижі автострахування. Тому в останні роки набула поширення практика надання мож­ливості страхувальникам укладати договори страхування ТЗ на умовах відшкодування в разі заміни запасних частин і деталей, зумовленого страховим випадком, виходячи з реальних цін на ці матеріальні цінності зі сплатою додаткової премії до тарифу каско.

При визначенні суми страхового відшкодування враховуються страхова сума, вартість автотранспортного засобу та франшиза.

Якщо майно було прийняте на страхування в зазначеній част­ці (відсотку) від повної його вартості, то страховик здійснює виплату страхового відшкодування за системою пропорційної відповіда­льності, але не виключається можливість виплати страхового відшкодування за системою забезпечення першого ризику.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)