АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Магнітні терези для магнітного розвідування

Читайте также:
  1. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  2. БНМ 5.1.1 Вільні електромагнітні коливання в контурі
  3. БНМ 5.1.4 Вимушені електромагнітні коливання. Змінний струм
  4. БНМ 5.2.2 Електромагнітні хвилі
  5. Будь-яка зміна електромагнітного поля з часом супроводжується його зміною в просторі – тобто поширюється у просторі у вигляді електромагнітних хвиль.
  6. Гистерезис
  7. ДВУХПОЗИЦИОННОГО РЕГУЛЯТОРА ГИСТЕРЕЗИСНОГО ТИПА
  8. ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ
  9. ІІ Електромагнітні хвилі
  10. Магнітні властивості ґрунтів
  11. Магнітні потоки в зоні комутації

Рубрика «Фізична майстерня»

Пост № 1

Магнітні терези для магнітного розвідування

Для магнітного розвідування користуються складнішими приладами, ніж звичайний компас. Модель приладу, який називають вертикальними магнітними терезами, легко можна зробити самому (див. рисунок). Для цього треба взяти п’ять тонких, добре відполірованих голок, одну в’язальну спицю і корок діаметром 15–20мм; з трьох дерев’яних планок зробити підставку. Одну голку треба пропустити по осі корка, потім акуратно, перпендикулярно до голки і якнайближче до неї проткнути корок спицею. Дві пари голок, що лишилися, слід встромити в дерев’яні планки підставки, і покласти на ці хрестовини з голок спицю, яка може обертатися навколо осі, зробленої з голки.

Модель магнітних терезів. Намагнічена спиця показує напрямок магнітного поля відносно горизонту

 

Пересуваючи спицю відносно осі, треба добитися, щоб спиця, покладена на підставку з голок, зайняла горизонтальне положення. Коли це зроблено, треба сильним магнітом або електромагнітом намагнітити спицю і знову покласти її на підставку. Виявиться, що спиця вже не займає горизонтального положення, а нахилиться під деяким кутом до горизонту. Цей кут буде найбільшим, якщо вісь обертання спиці буде розміщена перпендикулярно до стрілки компаса.

Такий прилад є разом з тим моделлю так званої стрілки нахилення, бо ця стрілка більш-менш точно показує, як іде магнітне поле в даному місці відносно горизонту. Стрілка дуже чутлива до дії на неї навіть невеликих намагнічених тіл. Виявляється, що за допомогою стрілки нахилення можна знаходити намагнічені тіла, що залягають під поверхнею, над якою стоїть стрілка.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)