АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сортовий і насіннєвий контроль

Читайте также:
  1. Валютная система Российской Федерации. Валютное регулирование и контроль.
  2. Внешний и внутренний контроль.
  3. Внешний и внутренний контроль.
  4. Внутренний контроль. Элементы структуры внутреннего контроля.
  5. Родительский контроль.
  6. Собственно стерилизация.методы.контроль.
  7. Тема 3. Управління фінансами і фінансовий контроль.
  8. ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ.

Система насінництва здійснює постійний контроль якості насіння та якості робіт, передбачених правилами насінництва в процесі вирощування, збирання, післязбиральної обробки, зберігання, реалізації і використання насіння. Сортовий контроль проводиться в господарствах, які вирощують насіння, впродовж року на всіх етапах насінницької роботи. Його завданням є недопущення зниження сортових якостей насіння, передбачених стандартом для кожної категорії.

Важливо забезпечити чітку роботу в усіх ланках насінництва з метою збереження цінних біологічних і господарських ознак сорту, високих сортових і насіннєвих якостей та врожайних властивостей насіння.

За етапами насінництва сортове насіння сільськогосподарських культур ділиться на категорії:

- Добазове насіння оригінальне (ДH) - насіння первинних ланок насінництва, яке одержане шляхом послідовного добору родовідних рослин і оцінки їх нащадків з метою відтворення і збереження сорту;

- Базове (елітне) насіння (БH) - насіння, одержане від послідовного розмноження добазового насіння, яке найбільш повно передає спадкові ознаки й властивості сорту, за сортовими та посівними якостями відповідає вимогам Державного стандарту на еліту;

- Сертифіковане (репродукційне) (СН) насіння СН1-3 - перша-третя репродукції СHn - четверта і подальші репродукції, отримані від пересіву базового насіння;

- гібридне насіння F1 - насіння, отримане від схрещування генетично різних рослин (батьківських форм).

Держстандартом ДСТУ 2240-93 в межах кожної з категорій (ДH, БH і СH) визначені допустимі рівні сортової чистоти, ураження хворобами, а також посівних якостей - чистоти насіння, схожості, вологості та ін.

Виробництво й реалізацію добазового насіння здійснюють науково-дослідні заклади; базового насіння та батьківських форм - елітно-насінницькі господарства науково-дослідних інститутів і сільськогосподарських вищих навчальних закладів які занесені до Державного реєстру господарств - виробників насіннєвого і садивного матеріалу.

Вирощування й реалізацію сертифікованого насіння, гібридів першого покоління Законом дозволено спеціальним насінницьким господарствам, колективним сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам за результатами атестації, проведеної обласним управлінням сільського господарства.

Міністерство АП України забезпечує розвиток насінництва, здійснення заходів щодо державної підтримки насінництва, удосконалення економічного механізму взаємовідносин між виробниками й споживачами насіння, веде Державний реєстр господарств-виробників насіннєвого і садивного матеріалу.

Науково-методичне керівництво з вирощування добазового та базового насіння, розмноження та впровадження у виробництво нових перспективних сортів і гібридів здійснює Українська академія аграрних наук.

У зв'язку з реформуванням аграрного комплексу України Міністерство АП та УААН 5 липня 1999 р. затвердили "Порядок ведення селекції і насінництва сільськогосподарських культур, за яким по зернових (крім кукурудзи і сорго), олійних культур; і травах науково-дослідні установи-оригінатори нових сортів організовують виробництво насіння первинних ланок та еліти сортів, занесених до Реєстру або визнаних перспективними, і на договірних засадах забезпечують потребу в ньому товаровиробників усіх форм власності. Репродуценти, занесені до Державного реєстру виробників насіннєвого та садивного матеріалу, розмножують одержане від науково-дослідних установ насіння для власних потреб і продажу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)