АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  5. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  11. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  12. А. Виконується при підготовці до роботи

Національний авіаційний університет

Інститут заочного та дистанційного навчання

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності підприємств

 

Скібіцька Л. І.

 

Етика ділового спілкування

 

 

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи для студентів

Інституту заочного та дистанційного навчання зі спеціальностей:

6.030503/11 «Міжнародна економіка»,

6.030509/11 «Облік і аудит»,

6.030507/11 «Маркетинг»,

6.030504/11 «Економіка підприємства»

 

 

Київ - 2012

ВСТУП

 

Дисципліна "Етика ділового спілкування" є теоретичною основою сукупності знань та вмінь, які формують сучасне психологічне мислення фахівця в області управління.

Дана навчальна дисципліна ґрунтується на багатьох навчальних дисциплінах, зокрема на психології спілкування, етиці, психології управління, організації праці менеджера, на ділових комунікаціях та основах іміджології тощо; її вивчення зумовлене потребами сьогодення.

Дисципліна “Етика дiлового спiлкування” має в основному прикладний характер i передбачає формування у дiлових людей вiдповiдних психологiчних та моральних якостей, як необхiдних умов повсякденної професiйної дiяльностi, що передбачає їх спiлкування одне з одним, пiдвищення загальної та комунiкативної культури.

Метою викладання дисципліни є формування у студентів сучасного мислення та спеціальних знань у галузі психології та етики ділового спілкування та розбудови системи комунікацій в організації (підприємстві), надання майбутнiм пiдприємцям та фахiвцям економiко-підприємницького напрямку професiйних знань про систему спiлкування, взаємодiю людей в процесi спiльної дiяльностi, про конкретнi закономiрностi поведiнки людини, моральнi норми i цiнностi, що впливають на мiжособистiснi стосунки.

Під час вивчення дисципліни студенти мають отримати нові знання, уміння і навички, знайомляться з методами надбання знань з фаху, визначають коло питань, якими вони повинні оволодіти під час навчання в Університеті та які потрібні в майбутній професійній діяльності. Це визначає тематичну структуру курсу.

Ділова людина — чи то підприємець, менеджер чи керівник — повинна обов’язково вміти чітко і зрозуміло формулювати свою точку зору, аргументувати свою позицію, аналізувати висловлювання партнера, критично оцінювати відповідні пропозиції. Необхідною умовою цього є вміння слухати, вести бесіду, створити доброзичливу атмосферу, уміння справити позитивне враження, відповідна завчасна підготовка.

У центрі уваги цього курсу — особистість менеджера, керівника. Не досить володіти знаннями, вміннями, методами спілкування, щоб бути хорошим фахівцем. Потрібно мати ще й відповідний рівень внутрішньої культури. Морально-етичні проблеми особистість вирішує залежно від своїх базових життєвих принципів.

Етика ділового спілкування — це наука, яка оперує відповідними знаннями, теоріями, методами, методологією, і водночас мистецтво, тому що залежить від світосприйняття та здібностей особистості. Основним завданням цієї дисципліни є не тільки навчання студентів науці ділового спілкування, а й спонукання їх до мистецтва спілкування шляхом активної пізнавальної діяльності, формування відповідної мотивації, самовдосконалення, використання різних вправ і завдань. Більш глобальною метою є розкриття краси, гармонії людських стосунків, зокрема у сфері ділового спілкування, спонукання до формування особистісних морально-етичних принципів, які стали б основою всієї трудової діяльності керівника, організатора, менеджера.

Завданнями вивчення навчальної дисципліни є:

· показати роль дiлового спiлкування на виробничих підприємствах та у торгівлі й інших комерційних фірмах в умовах розвитку ринкових відносин;

· надати уміння самопізнання;

· систематизувати i розширити теоретичнi знання майбутнiх фахiвцiв про сутнiсть, природу та структуру спiлкування; психологiчнi, етичнi й естетичнi аспекти дiлового спiлкування; психологiчнi причини виникнення конфлiктiв та стресiв, шляхи їх подолання;

· вивчити i засвоїти форми i методи спiлкування з рiзними категорiями працiвникiв в державних, громадських, спільних, приватних та iнших установах, фiрмах, соцiальних групах, колективах рiзного типу i рiвня розвитку;

· навчити вмiнню виявляти суб’єктивнi можливостi щодо залучення пiдлеглих до добровiльного осмисленого виконання рiшень, ефективного проведення дiлових зустрiчей, переговорiв, нарад, презентацiй, дiлових бесiд тощо;

· навчити вмінню публічного виступу;

· лекцiйнй заняття мають розкрити вузловi теоретичнi питання курсу i разом з семiнарськими заняттями повиннi сприяти самостiйному вивченнню лiтератури, використанню знань в практичнiй роботi.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

У процесi промiжного контролю залишкових знань студенти виконують домашнє контрольне завдання, метою якого є набуття практичних навичок самостійного пошуку необхідної інформації, короткого і точного висвітлення тих чи інших питань з дисципліни "Етика ділового спілкування", збору, обробки і творчого осмислення навчально-методичних i фактичних матеріалів, які відносяться до цієї дисципліни.

Своє завдання (два теоретичних питання) студент визначає самостійно за початковою літерою свого прізвища (або за допомогою викладача), користуючись наведеною нижче таблицею:

 

Перша літера прізвища Номера питань Перша літера прізвища Номера питань
А 1, 42 П 16, 27
Б 2, 41 Р 17, 26
В 3, 40 С 18, 25
Г 4, 39 Т 19, 24
Д 5, 38 У 20, 23
Е 6, 37 Ф 21, 42
Є 7, 36 Х 22, 11
Ж 8, 35 Ц 23, 20
З 9, 34 Ч 24, 19
І, Й 10, 33 Ш 25, 18
К 11, 32 Щ 26, 17
Л 12, 31 Ю 27, 16
М 13, 30 Я 28, 15
Н 14, 29 - -
О 15, 28 - -

 

Обсяг контрольної роботи має складати 10-15 стор. друкованого тексту.

Після основного тексту мають бути поданы висновки автора та повинен бути наведений список використаних літературних джерел.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)