АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаток № 14. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. V. ГРАФІЧНИЙ ДОДАТОК
  3. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  4. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  5. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  6. ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ
  7. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  8. Виділення і визначення розмірів зелених зон міст України
  9. Визначення
  10. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  11. Визначення антинуклеарних антитіл, LE-клітин
  12. ВИЗНАЧЕННЯ БІЛІРУБІНУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ

1.1. Типи холодної зброї
1.1.1. Клинкова холодна зброя.
1.1.1.1. Кинджал – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої дії, що має короткий або середній, прямий або вигнутий, дволезний клинок.
1.1.1.2. Стилет – контактна клинкова холодна зброя колючої дії, що має короткий або середній, прямий, з гранями чи круглий у перерізі клинок.
1.1.1.3. Кортик – контактна клинкова холодна зброя колючої дії, що має короткий або середній, прямий, вузький, ромбічний у перерізі клинок.
1.1.1.4. Шабля – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої та рублячої дії, що має довгий, вигнутий, однолезний клинок.
1.1.1.5. Шашка – контактна клинкова холодна зброя ріжучої та рублячої дії, що має довгий, слабко вигнутий, однолезний клинок.
1.1.1.6. Палаш – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої та рублячої дії, що має довгий, прямий, однолезний клинок.
1.1.1.7. Шпага – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої та рублячої дії, що має довгий прямий однолезний, дволезний, тригранний чи чотиригранний клинок та розвинений ефес.
1.1.1.8. Рапіра – контактна клинкова холодна зброя колючої дії, що має довгий прямий пружний клинок та, найчастіше, гарду з чашкою.
1.1.1.9. Меч – контактна клинкова холодна зброя колючої та рублячої дії, що має довгий прямий, дволезний, масивний клинок.
1.1.1.10. Тесак – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої та рублячої дії, що має широкий середній однолезний клинок.
1.1.1.11. Ятаган – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої та рублячої дії, що має довгий однолезний клинок з подвійним вигином.
1.1.1.12. Ніж – контактна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої дії, що має короткий однолезний клинок.
1.1.1.13. Ніж мисливський загального призначення — контактна клинкова зброя колюче-ріжучої дії, що складається з короткого клинка, руків’я, утику або обмежувача, призначена для добивання звіра та захисту при його нападі.
1.1.1.14. Ніж мисливський спеціального подвійного призначення контактна клинкова зброя колюче-ріжучої дії, що складається з короткого клинка, руків’я, утику або обмежувача, призначена для добивання звіра, захисту при його нападі та виконання допоміжних операцій (зняття шкури, обробка туш, ін.).
1.1.1.15. Ніж бойовий – контактна клинкова зброя колюче-ріжучої дії, що складається з короткого клинка, руків’я, утику або обмежувача, призначена для смертельного ураження людини.
1.1.1.16. Ніж військовий – контактна клинкова зброя колюче-ріжучої дії, що складається з короткого клинка, руків’я, утику або обмежувача, призначена для смертельного ураження людини та знаходиться або знаходилася на озброєнні військових або воєнізованих формувань.
1.1.1.17. Ніж для виживання – контактна клинкова зброя колюче-ріжучої дії, що складається з короткого клинка, руків’я, утику або обмежувача, призначена для враження звіра і виконання побутових операцій в тяжких похідних умовах.
1.1.1.18 Ніж мисливський спеціального призначення — інструмент колюче-ріжучої дії, що складається з клинка та руків’я, призначений для виконання допоміжних операцій в умовах полювання (зняття шкури, обробка туш, ін.).
1.1.1.19 Ніж туристичний – інструмент колюче-ріжучої дії, що складається з клинка, руків’я, може мати утик або обмежувач, призначений для виконання господарсько-побутових операцій у похідних умовах.
1.1.1.20. Багнет – короткоклинкова холодна зброя колючої чи колючо-ріжучої дії, що кріпиться до дульної частини стволу ручної вогнепальної зброї.
1.1.1.21. Багнет-ніж: – короткоклинкова холодна зброя колючо-ріжучої дії, що кріпиться до дульної частини стволу ручної вогнепальної зброї.
1.1.1.22. Багнет-тесак — середньоклинкова холодна зброя колючої чи колючо-рублячої дії, що кріпиться до дульної частини стволу ручної вогнепальної зброї.
1.1.1.23. Багнет-шпага — середньоклинкова холодна зброя колючої дії, що кріпиться до дульної частини стволу ручної вогнепальної зброї.

1.2.2. Ратищна холодна зброя.
1.2.2.1. Сокира бойова – контактна короткоратищна холодна зброя рубляче-ріжучої дії із залізком, що має форму трикутника, трапеції чи асиметричну і кріпиться до ратища проушиною.
1.2.2.2. Алебарда – контактна середньовічна ратищна зброя колючої і
рубляче-ріжучої дії, що має бойову частину, яка кріпиться насадом до ратища. Бойова частина складається з наконечника, довгого і широкого залізка (часто має форму напівмісяця) та, інколи, гака.
1.2.2.3. Глефа – контактна середньовічна ратищна зброя колючої і рубляче-ріжучої дії, що має бойову частину, яка кріпиться насадом до ратища. Бойова частина складається з наконечника, довгого і широкого залізка (часто має форму напівмісяця) та, інколи, гака.
1.2.2.4. Клевець — контактна короткоратищна холодна зброя колючої та ударно-дробильної дії з бойовою частиною, що складається з бійка та дзьоба і кріпиться до ратища проушиною.
1.2.2.5. Спис — контактна та (або) метальна довгоратищна чи середньоратищна холодна зброя колючої або колючо-ріжучої дії з бойовою частиною у вигляді наконечника, що кріпиться до ратища насадом. Різновидами спису є пика, рогатина, протазан, еспантон і ін.
1.2.2.6. Секира – контактна короткоратищна холодна зброя рубляче-ріжучої дії, що має бойову частину з широким полотном у формі напівмісяця і яка кріпиться до ратища проушиною.
1.2.2.7. Бердиш – контактна середньоратищна холодна зброя рубляче-ріжучої дії, що має бойову частину з широким полотном у формі напівмісяця і яка кріпиться до ратища проушиною.
1.2.2.8. Тризуб – контактна ратищна холодна зброя колючої дії, що має бойову частину у вигляді наконечника з трьома виступними зубцями і яка кріпиться до ратища насадом.
1.3.3. Ударно-дробильна холодна зброя.
1.3.3.1. Булава – контактна короткоратищна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що має бойову частину у вигляді бияка кулевидної форми і яка кріпиться до ратища проушиною.
1.3.3.1. Булава – контактна короткоратищна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що має бойову частину у вигляді бияка кулеподібної форми, яка кріпиться до ратища проушиною чи насадом.
1.3.3.2. Молот бойовий – контактна короткоратищна холодна зброя ударно-дробильної дії, що має масивну бойову частину з пласкою ударною поверхнею яка насаджена на ратище проушиною.
1.3.3.3. Кистень — контактна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії яка складається з бойової частини у вигляді ударної ваги, підвісу таруків ‘я з темляком чи петлі.
1.3.3.4. Палиця -контактна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що складається з держака та потовщеної бойової частини у вигляді бияка з виступаючими шипами чи накладками.
1.3.3.5. Кастет – контактна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що надягається на пальці рук чи затискається між ними або затискається кистю руки, виготовлена з твердого матеріалу і має бойову частину (частини) з шипами або без них.
1.3.3.6. Нунчаку – контактна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що складається з двох або більше стрижнів з твердого матеріалу, які послідовно гнучко з’єднані між собою і рівною мірою можуть виконувати функції як руків’я, так і бойової частини.
1.3.3.7. Тонфа – контактна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії у вигляді прямого стрижня, виготовленого з твердого матеріалу, який має поперечне руків’я.

1.4. Метальна холодна зброя.
1.4.1. Проста метальна холодна зброя – метальна зброя, призначена для ураження цілі за рахунок отримання направленого руху внаслідок безпосереднього прикладання до неї м’язового зусилля людини.
1.4.1.1. Бумеранг – метальна неклинкова холодна зброя ударно-дробильної дії, що виготовляється з твердого матеріалу і має вигнуту форму, яка забезпечує політ за відомою траекторією.
1.4.1.2. Чакра – метальна клинкова холодна зброя ріжуче-рублячої дії у вигляді плаского металевого кільця з лезом по зовнішньому краю.
1.4.1.3. Сюрикен – метальна зброя у вигляді металевої пластини з лезом і (або) вістрями по зовнішньому краю, або короткому стрижні з вістрями на кінцях і складається з бази та різної кількості пелюстків різноманітної форми.
1.4.1.4. Пластина метальна — метальна клинкова холодна зброя колючої, ріжучої чи колючо-ріжучої дії у вигляді металевої пластини з лезом та (або) вістрями по зовнішньому краю.
1.4.1.5. Стрілка метальна — метальна клинкова холодна зброя колючої дії у вигляді металевого стрижня з одним або двома вістрями.
1.4.1.6. Ніж метальний – метальна клинкова холодна зброя колюче-ріжучої дії, що має короткий однолезний (обо дволезний) клинок, центр ваги якого знаходиться посередині ножа чи зміщений до вістря.
1.4.1.7. Механічна метальна холодна зброя – холодна зброя, призначена для ураження цілі метальним снарядом направлений рух якому надається механічним пристроєм внаслідок прикладання до нього м’язового зусилля людини.
1.4.2.1. Арбалет – метальна зброя, що призначена для метання стріл, болтів та куль, яка складається із корпусу з спусковим механізмом та луку.
1.4.2.2. Лук – метальна зброя, що призначена для метання стріл, яка складається із кибіті та тятиви.
1.5 Види виробів господарсько-побутового, виробничого та спортивного призначення, які схожі з холодною зброєю за зовнішнім виглядом та / або конструктивно.
1.5.1. Знаряддя спортивне – предмет, який не є холодною зброєю, призначений для проведення спортивних змагань та тренувань, параметри і характеристики якого зафіксовані в Правилах змагань.
1.5.2. Бутафорія холодної зброї – предмет сценічного реквізиту, що призначений для імітації зовнішнього вигляду та застосування холодної зброї.
1.5.3. Макет холодної зброї – модель холодної зброї, що має пропорційно змінені розміри.
1.5.4. Муляж холодної зброї – предмет, що точно відтворює лише зовнішній вигляд холодної зброї.
1.5.5. Заготовка холодної зброї – предмет, який відповідає загальним техніко – криміналістичним вимогам до холодної зброї, але для застосування в такій якості потребує значної доробки.
1.5.6. Напівфабрикат холодної зброї – предмет, який відповідає загальним техніко – криміналістичним вимогам до холодної зброї, але не відповідає в повній мірі криміналістичним критеріям і потребує остаточної обробки.
1.5.7. Ніж господарсько-побутовий – інструмент колюче-ріжучої та рублячої дії, призначений для виконання господарсько-побутових або виробничих робіт.
1.5.8. Сокира господарсько-побутова – інструмент рублячої дії, призначений для виконання господарсько-побутових або виробничих робіт.
1.5.9. Молот господарсько-побутовий – інструмент ударної дії, призначений для виконання господарсько-побутових або виробничих робіт.
1.6. Частини холодної зброї
1.6.1. Бойова частина холодної зброї – частина холодної зброї, яка безпосередньо уражує ціль.
1.6.2. Ребро – суцільна лінія опуклого сполучення двох поверхонь.
1.6.3. Ребро жорсткості – поздовжнє ребро на бойовій частині холодної зброї, що підвищує його міцність на злам.
1.6.1.1. Лезо – заточене ребро на бойовій частині холодної зброї.
1.6.1.4. Заточка – надання визначеної геометричної форми поверхням, що утворюють лезо.
1.6.1.5. Заточка ножова – лезо, отримане шляхом сполучення двох площин, що утворюють гострокутний клин.
1.6.1.6. Заточка шабельна – заточка, отримана шляхом сполучення двох площин, що утворюють гострокутний клин, з фасками для створення тупого кута загострення леза.
1.6.1.7. Заточка спеціальна – заточка, отримана шляхом сполучення двох поверхонь, що утворюють лезо криволінійної форми.
1.6.1.8. Грань – пласка ділянка поверхні на бойовій частині холодної зброї.
1.6.1.9. Вістря – кінець бойової частини холодної зброї, що наближується до точки, коротке лезо або грань розміром до 3 мм.
1.5.2. Руків’я холодної зброї – частина холодної зброї, за яку вона утримується при застосуванні та керуванні.

1.7. Частини клинкової холодної зброї
1.7.1. Клинок – бойова частина холодної зброї колючої, колюче-ріжучої та колюче-рублячої дії, що має вістря, та, можливо, одне чи два леза.
1.7.1.1. Центр удару – місце на лезі клинка, при нанесенні рублячого удару яким досягається найбільший уражуючий ефект.
1.7.1.2. Бойовий кінець клинка – частина клинка від центру удару до вістря.
1.7.1.3. П’ята – не заточена частина клинка, що розташовується між лезом та руків’ям.
1.7.1.4. Обух – протилежний лезу не заточений край клинка.
1.7.1.5. Скіс обуху – передня частина обуха, нахилена у бік леза, що створює з ним вістря клинка.
1.7.1.6. Пилка обуху – низка заточених зубців на обусі клинка.
1.7.1.7. Голомінь – бокова сторона клинка, що знаходиться між лезом та обухом чи міх двома лезами.
1.7.1.8. Дол – поздовжній вижолобок на голоміні.
1.7.1.9. Єлмань – розширений у бік обуха бойовий кінець однолезного клинка середньо- та довгоклинкової холодної зброї.
1.7.1.10. Штаба – (рус. Полоса) – основа холодної клинкової зброї, що складається з клинка та хвостовика.
1.7.1.11. Хвостовик – частина штаби, що слугує для кріплення руків’я.
1.7.2. Руків’я.
1.7.2.1. Держак – (рус. Черен) основна частина руків’я, за яку безпосередньо здійснюється захоп рукою (руками).
1.7.2.2. Руків’я плащате – руків’я, держак якого утворений плашками.
1.7.2.3. Плашки – деталі руків’я, у вигляді накладок.
1.7.2.4. Руків’я насадне – руків’я, в якому хвостовик кріпиться у поздовжньому отворі.
1.7.2.5. Втулок руків’я – (рус. Втулка рукояти) металева деталь руків’я, дотульна до держака спереду, ззаду, або з обох кінців.
1.7.2.6. Навершшя – деталь руків’я, дотульна до держака ззаду, що відрізняється від нього за формою.
1.7.2.7. Набалдашник – масивне навершшя.
1.5.3.2.8. Гайка руків’я – металева деталь на кінці хвостовика, що скріплює деталі руків’я між собою і зі штабою.
1.7.2.9. Канал руків’я – поздовжній отвір в руків’ї, через який проходить хвостовик.
1.7.2.10. Порожнина руків’я – порожній об’єм в руків’ї, призначений для зберігання в ньому приладдя.
1.7.2.11. Спинка руків’я – бік руків’я, що знаходиться зі сторони обуху (зверху).
1.7.2.12. Виїмки підпальцеві – поперечні поглиблення, конформні пальцям руки, які слугують більш міцному і зручному утриманню зброї та запобігають зісковзуванню руки на клинок при її застосуванні.
1.7.2.13. Темляк – петля, що закріплена на задній частині руків’я і слугує для закріплення на зап’ястку руки, що утримує зброю.
1.7.3.3. Захисний пристрій – частина холодної зброї, призначена для захисту руки, що утримує зброю.
1.7.3.3.1. Утик – (рус. Упор) виступ на руків’ї, який запобігає зісковзуванню руки на клинок при застосуванні зброї.
1.7.3.3.2. Обмежувач – (рус. Ограничитель) деталь у вигляді металевої пластини, розташованої між клинком та руків’ям, що виступає за межі руків’я. Він запобігає зісковзуванню руки на клинок при застосуванні зброї та перешкоджає проникненню руків’я у перепону.
1.7.3.3.3. Хрестовина – захисний пристрій, розташований у передній частині руків’я, що виступає над обухом та лезом.
1.7.3.3.4. Перехрестя – захисний пристрій, розташований у передній частині руків’я, що виступає над голоменню клинка.
1.7.3.3.5. Гарда – захисний пристрій складної об’ємної форми.
1.7.3.3.6. Дужка захисна – деталь гарди, що йде від хрестовини до навершшя.
1.7.3.3.7. Кільця захисні – деталі гарди, що кріпляться до захисних дужок і знаходяться в площині, перпендикулярній площині клинка.
1.7.3.3.8. Галузка з’єднувальна – (рус. Ветвь соединительная) деталь гарди у вигляді дуги, що йде від кільця захисного до дуги ефесу.
1.7.3.3.9. Контргарда – частина гарди, розташована з внутрішнього боку ефесу.
1.7.3.3.10. Чашка – деталь гарди, що має форму, близьку до напівсферичної, яка обернена опуклою стороною до клинка.
1.7.3.3.11. Щиток – деталь гарди, що має форму пластини, яка слугує для посилення хрестовини і до якої припасовані дуги ефесу.
1.7.3.3.12. Дуга ефесу – деталь гарди, що має вигляд дуги, яка йде від щитка в бік клинка.
1.7.3.3.13. Цуба – захисний пристрій японської клинкової холодної зброї у вигляді металевої пластини.
1.7.3.4. Ефес – руків’я із захисним пристроєм довгоклинкової зброї.
1.7.3.4.1. Внутрішня сторона ефесу – сторона ефесу, що при носінні обернута в бік стегна.
1.7.3.4.2. Зовнішня сторона ефесу – сторона ефесу, що при носінні обернута від стегна.
1.7.3.4.3. Відкритий ефес – ефес із захисним пристроєм, що складається з хрестовини, або перехрестя, або хрестовини з перехрестям.
1.7.3.4.4. Напіввідкритий ефес – ефес із захисною дужкою, що не з’єднана з навершшям.
1.7.3.4.5. Закритий ефес – ефес із захисною дужкою, що з’єднана з навершшям.
1.7.3.4.6. Розвинений ефес – ефес з гардою.
1.7.3.4.7. Рапірний ефес – ефес з гардою у вигляді чашки.
1.7.3.5. Піхви – (рус. Ножны) футляр для клинка.
1.7.3.5.1. Прибор піхв – металева оправа піхв, що складається з горла,
наконечника з гребенем та обіймиці з кільцями для ременів портупеї.
1.7.3.5.2. Горло – (рус. Устье) деталь у верхній частині піхв, що утворює вхідний отвір для клинка.
1.7.3.5.3. Наконечник – деталь у нижній частині піхв, що призначена для з’єднання частин та запобігання їх пошкодження.
1.7.3.5.4. Гак – (рус. Крюк) деталь, що призначена для кріплення піхв у лопаті портупеї.
1.7.3.5.5. Кільце – деталь, що призначена для з’єднання піхв з ременями портупеї.
1.7.3.5.6. Гребінь – деталь, що кріпиться знизу до наконечника і призначена для запобігання пошкодження піхв.
1.7.3.5.7. Обіймиця – деталь у середній частині піхв, до якої кріпиться кільце.
1.7.3.5.8. Ремінець запобіжний – ремінець із застібкою, що розташований на горлі, для запобігання випадання зброї з піхв.

1.7.4. Частини ратищної холодної зброї
1.7.4.1. Ратище – (рус. Древко) руків’я холодної зброї, що являє собою стрижень з деревини чи іншого міцного матеріалу, призначений для кріплення на ньому бойової частини.
1.7.4.1.1. Втик – обковка низу ратища для втикання в землю чи кріплення на стремені.
1.7.4.1.2. Пожилини – металеві смуги, що з’єднані із залізком чи наконечником, проходять вздовж ратища і призначені для покращення їх кріплення до ратища та збільшення його міцності.
1.7.4.1.3. Сокирище – (рус. Топорище) ратище сокири, верхня частина якого вміщена у вушко залізка.
1.7.4.2. Залізко – (рус. Железко) масивна сплощена бойова частина холодної зброї з одним чи двома прямими або дугоподібними лезами, що кріпиться до ратища за допомогою насаду чи вушка.
1.7.4.2.1. Дзьоб – (рус. Клюв) частина залізка у вигляді виступу з вістрям.
1.7.4.2.2. Гак – (рус. Крюк) частина залізка, що має форму вигнутого виступу з вістрям.
1.7.4.2.3. Вушко – (рус. Проушина) отвір в залізку, що призначений для кріпленні його на ратищі.
1.7.4.2.4. Обух – протилежна лезу частина залізка, що може мати гладку поверхню або завершуватися клюпою, дзьобом.
1.7.4.2.5. Штаба – (рус. Полотно) частина залізка від леза до вушка.
1.7.4.2.6. Шийка – частина штаби, що звужена в місці її переходу до вушка.
1.7.4.2.7. Носок – верхня частина штаби біля леза.
1.7.4.2.8. Борода – нижня частина штаби, відтягнута донизу з метою подовження леза.
1.7.4.2.9. Косиця – борода, відтягнута до ратища.
1.7.4.3. Наконечник – бойова частина холодної зброї, що має виступний зубець або зубці і кріпиться на кінці ратища насадом.
1.7.4.3.1. Зубець – верхня частина наконечника з вістрям, що має переріз у вигляді кола, овалу, багатокутника тощо.
1.7.4.3.2. Перо – плаский зуб наконечника, що має трикутну, ланцетоподібну чи листоподібну форму.
1.7.4.3.3. Насад – нижня частина залізка чи наконечника, що призначена для кріпленні його до верхнього кінця ратища.
1.7.5. Частини холодної зброї ударно – дробильної дії.
1.7.5.1. Концентрована маса – масивна бойова частина холодної зброї, що виготовлена з твердого та міцного матеріалу, з шипами, опуклостями чи без них.
1.7.5.2. Ударний тягар – концентрована маса кулеподібної чи іншої форми, з елементами кріплення до руків’я.
1.7.5.3. Клюпа молоту – (рус. Боёк молота) елемент концентрованої маси від вушка до торця.
1.7.5.4. Основа кастету — частина кастету, що разом з утиком та стійкою затискається кистю руки і має отвори (отвір) для пальців руки.
1.7.5.5. Утик кастету – частина кастету, яка при утриманні в кисті руки упирається в долоню і у сукупності з основою і стійкою виконує функцію руків ‘я.
1.7.5.6. Стійка кастету – частина кастету, що з’єднує утик з основою.
1.7.5.7. Підвіс – гнучка частина зброї, що з’єднує концентровану масу з руків’ям.
1.7.6. Частини метальної холодної зброї.
1.7.6.1. Кибіть луку – (рос. Древко лука, Основа лука) частина луку дугоподібної форми, що згинається під дією натягнутої тятиви.
1.7.6.2. Роги луку – кінцеві (найчастіше вигнуті) частини кибіті, до яких кріпиться тятива.
1.7.6.3. Тятива – замикаючий елемент луку у вигляді мотузки, струни чи тросу, за рахунок натягування якого лук набуває енергію, що передається стрілі під час пострілу.
1.7.6.4. Стріла – протяжний снаряд, що метається за допомогою лука.
1.5.6.5. Оперення хвостове – пристосування на задній частині стріли, призначене для стабілізації її руху у повітрі.
1.7.6.6. Корпус арбалету – основна несуча частина арбалету, до якої кріпляться його інші деталі.
1.7.6.7. Ців’є – передня частина корпусу арбалету.
1.7.6.8. Приклад – задня частина корпусу арбалету, призначена для утикання у плече при стрільбі.
1.7.6.9. Скоба – деталь у передній частині арбалету, призначена для утикання ногою при натягуванні тятиви вручну.
1.7.6.10. Натяжний механізм – частина арбалету, призначена для натягування тятиви за допомогою механічної передачі.
1.7.6.11. Ствол – частина або деталь арбалету, в якій снаряду надається рух в необхідному напрямку.
1.7.6.12. Приціл – пристосування, яке призначено для визначення позиції каналу стволу арбалету відносно точки прицілювання.
1.7.6.13. Спусковий механізм – пристрій арбалету, за допомогою якого здійснюється спуск тятиви.
1.7.6.14. Болт – коротка важка стріла, призначена для стрільби з арбалету.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)