АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Одержання та властивості мурашиної кислоти

Читайте также:
  1. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  2. Акти нагляду за додержанням і застосуванням законів
  3. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  4. Будова і властивості напівпровідників
  5. Будова і властивості полімерів
  6. В. Альдопентози, гетероциклічної основи та фосфатної кислоти
  7. В.Альдопентози, гетероциклічної основи та фосфатної кислоти
  8. Визначення щавлевої кислоти
  9. Визначити, які властивості або тип темпераменту лежать в основі такої поведінки.
  10. Визначники та їх основні властивості.
  11. Виробнича функція та її властивості
  12. Властивості арифметичного кореня n-го степеня.

а / Здійснити одержання мурашиної кислоти.

В пробірку помістити 2 краплі хлороформу та 6 крапель розчину NaOH. Суміш обережно нагріти доки не зникне запах хлороформу. Внаслідок гідролізу утворюється мурашина кислота. Пробірку зберегти для наступного досліду. Записати хімізм, зробити висновок.

б/ Здійснити окислення мурашиної кислоти оксидом срібла.

В добре вимиту пробірку помістити 2 краплі розчину AgNO3 і додати краплями розчин NH4OH до тих пір, доки не розчиниться осад в його надлишку. Додайте до цього розчину вмістиме пробірки із попереднього досліду та нагрійте. Мурашина кислота містить альдегідну групу, тому дає реакцію “срібного дзеркала”. Описати спостереження, записати хімізм.

в/ Здійснити окислення мурашиної кислоти розчином КМпО4.

В пробірку помістити 3 краплі мурашиної кислоти (або декілька кристаліків мурашинокислого натрію), добавити 2 краплі розчину КМпО4 та 3 краплі розчину Н2SO4. Обережно нагріти суміш до кипіння. Описати спостереження, записати хімізм, зробити висновок.

Якісні реакції на ацетат- іони:

а/ Реакція з FeCl3 (фармакопейна). В пробірку помістити декілька крупинок ацетату натрію, 3 краплі води та 2 краплі 1%-ного розчину хлориду заліза (III). При цьому спостерігається поява жовто-червоного забарвлення ацетату заліза (III). Якщо розчин підігріти до кипіння, то з’являється червоно-бурий осад нерозчинного у воді гідроксиду ацетату заліза. Розчин над осадом знебарвлюється. Записати хімізм.

б/ Реакція з етиловим спиртом (фармакопейна).

В пробірку помістити 4 краплі розчину ацетату натрію, додати 4 краплі конц.Н2SO4 і стільки ж етилового спирту. Нагріти на киплячій водяній бані, після чого вмістиме пробірки вимити у стакан з холодною водою. Появляєтся характерний запах етилацетату. Записати хімізм процесу.

Матеріальне забезпечення заняття:

- кулестержневі моделі та моделі Стюарта-Бріглеба;

- матеріали для забезпечення основного етапу: таблиці, рисунки, схеми, набори реактивів для виконання самостійної лабораторної роботи;

Вправи для самостійної роботи:

 

1. Напишіть реакції отримання оцтової кислоти з:

а) етилового спирту;

б) оцтового альдегіду;

в) 2-бутену;

г) оцтовоетилового ефіру.

2. Напишіть реакції оцтової кислоти з наступними сполуками:

а) карбонатом натрію;

б) гідроксидом натрію;

в) аміаком;

г) натрієм;

д) етиловим спиртом у присутності сірчаної кислоти.

3.Напишіть схеми реакцій, за допомогою яких можна розрізнити наступні речовини:

-пропіловий спирт і пропіонову кислоту;

-мурашину та оцтову кислоти.

4.Запропонуйте схеми перетворень:

а) ацетилен -® оцтова кислота; б) етилен -® оцтовоетиловий ефір;

Література:

Основна

1. Черних В. П., ЗіменковськийБ. С., Гриценко І. С. Органічна хімія: Підруч. для фармац. вузів і фак. У 3 кн. —Харків: Основа, 1993-1997.

2. ЗіменковськийБ. С., Музиченко В.А.. Біоорганічна хімія: Підруч. для студентів, які навчаються у вищих медичних закладах освіти ІІІ-ІVрівня акредитації. - Львів: Кварт, 2009.

3. Посібник до лабораторних та семінарських занять з органічної хімії / В. П. Черних, В.І. Гридасов, І. С. Гриценко та ін. — Харків: Основа, 1991, -376с.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)