АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5. СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ЖУРНАЛУ

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

. Мета роботи:

Þ сформувати у студентів вміння використовувати функціональні можливості табличного процесора MS Excel для ведення електронного журналу.

. Постановка завдання:

Þ розробити шаблон таблиці, яка передбачає визначення середнього балу учня, рейтингу із засвоєння теми, мінімальної та максимальної оцінки, якість засвоєння тем учнем, низькі оцінки з тем, середній бал з теми, якість засвоєння теми всіма учнями;

Þ навчитися робити гіперпосилання на аркуш у документі;

Þ розробити шаблон таблиці, яка передбачає визначення кількості оцінок «1-12» з кожної теми;

Þ визначити кількість учнів, що закінчили навчальний семестр на «1-3», «4-6», «7-9», «10-12» балів;

Þ розробити шаблон таблиці, яка передбачає номер теми, назву теми, вид заняття;

Þ розробити шаблон таблиці, яка передбачає повідомлення батькам про результати засвоєння учнем предмету.

. Довідкові дані

Школа має свою специфіку, що дозволяє реалізувати важливі ідеї електронних журналів і переосмислити їх роль в освітньому процесі. Основними мотивами створення електронного журналу є оперативне інформування батьків про успішність їх дітей, автоматизований розрахунок показників навчального процесу.

Основною метою впровадження електронних журналів в школі повинно стати піднімання «іміджу» оцінки і зміцнення її ролі, як потужного стимулу в навчальному процесі.

В електронні журнали не обов'язково вносити всі поточні оцінки, достатньо лише найбільш важливі, наприклад, семестрові і річні. Це допоможе уникнути більшості проблем, але в той же час дозволить досягти основних цілей впровадження електронного журналу. Електронні журнали необхідно розглядати як потужний засіб підвищення успішності і рівня освіти в цілому на рівні школи.

З електронного журналу учень може отримати наочне графічне зображення успішності за вищим чи нижчим загальним рейтингом чи рейтингом за темою.

Ефективним фактором покращення мотивації навчання є те, що інформація з електронного журналу та результати рейтингу доводяться батьками, що дозволяє при необхідності виправляти становище.

Використання електронного журналу суттєво полегшить доступ до інформації про поточну успішність учнів, дозволить виконувати різні статистичні запити для наступного аналізу діяльності на педагогічній раді.

Для електронного журналу, як найпростіший засіб можна використовувати табличний процесор MS Excel. Такий журнал просто створювати та заповнювати, його структура й зовнішній вигляд нагадують свого паперового побратима.

. Використовуваний інструментарій табличного процесора MS Excel:

Ø Функція СРЗНАЧ повертає середнє (арифметичне) своїх аргументів.

Синтаксис: СРЗНАЧ(число1; число2;...).

Число1, число2,... – це від 1 до 30 аргументів, для яких обчислюється середнє.

Примітка: Аргументи повинні бути або числами, або іменами, масивами або посиланнями, що містять числа. Якщо аргумент, який є масивом або посиланням, містить тексти, логічні значення або порожні комірки, то такі значення ігноруються; однак комірки, які містять нульові значення, ураховуються.

Ø Функція СЧЁТ підраховує кількість чисел у списку аргументів. Функція СЧЁТ використовується для одержання кількості числових комірок в інтервалах або масивах комірок.

Синтаксис: СЧЁТ(значение1; значение2;...);

Значение1; значение2;... – це від 1 до 30 аргументів, які можуть містити посилатися на дані різних типів, але в підрахунку беруть участь тільки числа.

Примітка: Ураховуються аргументи, які є числами, порожніми значеннями, логічними значеннями, датами, або текстами, що зображують числа; аргументи, які є значеннями помилки або текстами, які не можна інтерпретувати як числа, ігноруються. Якщо аргумент є масивом або посиланням, то підраховуються тільки числа в цьому масиві або посиланні. Порожні комірки, логічні значення, тексти й значення помилок у масиві або посиланні ігноруються.

Ø Функція СЧЕТЕСЛИ підраховує кількість комірок у середині діапазону, що задовольняють заданому критерію.

Синтаксис: СЧЕТЕСЛИ(діапазон;критерій)

Діапазон – діапазон, у якому потрібно підрахувати комірки.

Критерій – критерій у формі числа, виразу або тексту, який визначає, які комірки треба підраховувати.

Ø Функція РАНГ повертає ранг числа в списку чисел. Ранг числа – це його величина щодо інших значень у списку (якщо список відсортувати, то ранг числа буде його позицією).

Синтаксис РАНГ(число;посилання;порядок)

Число – число, для якого визначається ранг.

Посилання – масив або посилання на список чисел. Нечислові значення в посиланні ігноруються.

Порядок – число, що визначає спосіб упорядкування.

Примітка: Якщо порядок рівний 0 або опущений, то Ms Excel визначає ранг числа так, ніби посилання було списком, відсортованим у порядку убування. Якщо порядок – будь-яке ненульове число, то Ms Excel визначає ранг числа так, ніби посилання було списком, відсортованим у порядку зростання. Функція РАНГ присвоює повторюваним числам однаковий ранг. Однак наявність повторюваних чисел впливає на ранги наступних чисел. Може виявитися необхідним використовувати визначення рангу, з урахуванням зв'язків в обліковому запису.

Ø Функція МИН повертає найменше значення в списку аргументів.

Синтаксис: МИН(число1;число2;...)

Число1, число2,... – від 1 до 30 чисел, серед яких потрібно знайти найменше.

Примітка: Можна задавати аргументи, які є числами, порожніми комірками, логічними значеннями або текстовими представленнями чисел. Аргументи, які є значеннями помилки або текстом, не перетвореними у числа, викликають значення помилок. Якщо аргумент є масивом або посиланням, то враховуються тільки числа. Порожні комірки, логічні значення або текст у масиві або посиланні ігноруються. Якщо логічні значення або текст ігноруватися не повинні, слід користуватися функцією МИНА. Якщо аргументи не містять чисел, то функція МІН повертає 0.

Ø Функція МАКС повертає найбільше значення з набору значень.

Синтаксис: МАКС (число1;число2;...)

Число1, число2,... – від 1 до 30 чисел, серед яких потрібно знайти найбільше.

Примітка: Можна задавати аргументи, які є числами, порожніми комірками, логічними значеннями або текстовими представленнями чисел. Аргументи, які є значеннями помилки або текстами, не перетвореними в числа, викликають значення помилок. Якщо аргумент є масивом або посиланням, то в ньому враховуються тільки числа. Порожні комірки, логічні значення або текст у масиві або посиланні ігноруються. Якщо логічні значення або текст не повинні ігноруватися, слід використовувати функцію МАКСА. Якщо аргументи не містять чисел, то функція МАКС повертає 0.

Ø Функція ЕСЛИ викоритсовується для вибору одного з двох значень у залежності від того, виконується задана умова або ні.

Синтаксис: ЕСЛИ(лог_выражение;значение_если_истина;значение_если_ложь)

Лог_выражение – це будь-яке значення або вираз, що визначає умову.

Значение_если_истина – це значення, яке по повертається, якщо лог_выражение при обчисленні дає значення ИСТИНА. Значение_если_истина може бути формулою.

Значение_если_ложь – це значення, яке по повертається, якщо лог_выражение при обчисленні дає значення ЛОЖЬ. Значение_если_ложь може бути формулою.

Примітка: До 7 функцій ЕСЛИ можуть бути вкладені одна в одну як значення аргументів значение_если_истина і значение_если_ложь для конструювання більш складних перевірок. Якщо один з аргументів функції ЕСЛИ є масивом, при виконанні функції ЕСЛИ обчислюються всі елементи масиву.

Ø Функція СЦЕПИТЬ поєднує кілька текстових рядків в один.

Синтаксис: СЦЕПИТЬ (текст1;текст2;...)

Текст1, текст2,... – це від 1 до 30 елементів тексту, поєднуваних в один елемент тексту. Елементами тексту можуть бути текстові рядки, числа або посилання, які посилаються на одну комірку.

Примітка: Замість функції СЦЕПИТЬ для об'єднання текстів можна використовувати оператор "&".

Ø Функція ЧАСТОТА обчислює частоту появи значень в інтервалі значень і повертає масив цифр. Функція ЧАСТОТА може бути використана, наприклад, для підрахунку кількості результатів тестування, що попадають в інтервали результатів. Оскільки дана функція повертає масив, вона повинна задаватися в якості формули масиву.

Синтаксис: ЧАСТОТА(масив_даних;масив_інтервалів)

Масив_даних – масив або посилання на множину даних, для яких обчислюються частоти. Якщо масив_даних не містить значень, то функція ЧАСТОТА повертає масив нулів.

Масив_інтервалів – масив або посилання на множину інтервалів, у які групуються значення аргументу масив_даних. Якщо масив_інтервалів не містить значень, то функція ЧАСТОТА повертає кількість елементів в аргументі масив_даних.

Примітка: ЧАСТОТА вводиться як формула масиву після виділення інтервалу суміжних комірок, у які потрібно повернути отриманий масив розподілу. Кількість елементів у масиві, що повертається, на одиницю більше числа елементів у масиві масив_інтервалів. Додатковий елемент у масиві, що повертається, містить кількість значень, більші, ніж максимальне значення в інтервалах.

. Порядок виконання роботи

1. Створіть таблицю та заповніть її за зразком на аркуші Відомість 1 навч. семестр.

Мал. 46

2. Визначте Середній бал учня:

2.1. У комірку М7 введіть формулу: =СРЗНАЧ(C7:L7)

 

Мал. 47

2.2. Виконайте автозаповнення по колонці.

3. Визначте Рейтинг учня:

3.1. У комірку N7 введіть формулу: =РАНГ(M7;$M$7:$M$18)

 

 

Мал. 48

3.2. Виконайте автозаповнення по колонці

4. Визначте Мінімальну оцінку учня:

4.1. У комірку O7 введіть формулу: =МИН(C7:L7);

 

 

 

Мал. 49

4.2. Виконайте автозаповнення по колонці.

5. Визначте Максимальну оцінку учня:

5.1. У комірку P7 введіть формулу: =МАКС(C7:L7);

 

Мал. 50

5.2. Виконайте автозаповнення по колонці.

6. Визначте Якість успішності учня:

6.1. У комірку Q7 введіть формулу:

=(СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;12)+СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;11)+СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;10)+СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;9)+СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;8)+СЧЁТЕСЛИ(C7:L7;7))/СЧЁТ($C$7:$L$7)

6.2. Виконайте автозаповнення по колонці.

7. Визначте Низькі оцінки учня з теми:

7.1. Для Теми № 1 у комірку S7 введіть формулу: =ЕСЛИ(C7<=6;$C$5;""), виконайте автозаповнення по колонці;

 

 

Мал. 51

7.2. Аналогічним чином заповніть таблицю для тем 2-9.

7.3. У комірку R7 введіть формулу:

=СЦЕПИТЬ(S7;T7;U7;V7;W7;X7;Y7;Z7;AA7;AB7),

виконайте автозаповнення по колонці;

 

Мал. 52

7.4. Скрийте допоміжні колонки:

7.4.1. Виділіть колонки S-AB;

7.4.2. Виконайте: Формат/Столбец/Скрыть.

8. Визначте Середній бал з теми:

8.1. У комірку C19 введіть формулу: =СРЗНАЧ(C7:C18);

8.2. Виконайте автозаповнення по рядку.

9. Визначте Якість успішності з теми:

9.1. У комірку C20 введіть формулу:

=(СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;12)+СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;11)+СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;10)+СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;9)+СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;8)+СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;7))/СЧЁТ($C$7:$C$18)

9.2. Виконайте автозаповнення по колонці

10. Нижче створіть таблицю за зразком:

 

 

Мал. 53

10.1. У комірку C24 введіть формулу: =СЧЁТЕСЛИ(C7:C18;12), виконайте автозаповнення по рядку

 

 

Мал. 54

10.2. Аналогічним чином заповніть таблицю для оцінок 11-1.

11. Визначте Кількість учнів, які закінчили навчальний семестр на «1-3», «4-6», «7-9», «10-12» балів:

 

 

Мал. 55

11.1. У комірку C40-С43 введіть максимальні границі: 3, 6, 9, 12;

11.2. Виділіть діапазон для підрахунку кількості учнів: D40-D43.

11.3. Виберіть функцію ЧАСТОТА

 

 

Мал. 56

11.4. Натисніть поєднання клавіш ctrl+shift+enter (отримаєте в результаті у рядку формул ).

12. Створіть на аркуші Теми таблицю за зразком і заповніть її:

 

Мал. 57

13. З аркуша Відомість 1 навч. семестр створіть гіперпосилання на аркуш Теми:

13.1. На аркуші Відомість 1 навч. семестр оберіть комірку С6 і виконайте наступні дії: Вставка/Гиперссылка/Место в документе/Теми.

13.2. Аналогічно створіть гіперпосилання на відповідні комірки аркуша Теми.

14. Створіть на аркуші Табель таблицю за зразком і заповніть її:

 

 

Мал. 58

14.1. У комірку B2 введіть: ='відомість 1 навч. семестр'!B7

14.2. У комірку B3 введіть: ='відомість 1 навч. семестр'!D3

14.3. У комірку B5 введіть формулу: =ДАТА(2011;12;25)

14.4. У комірку B8 введіть: ='відомість 1 навч. семестр'!C7

14.5. Аналогічним чином виведіть у табелі оцінки учню за всі теми

14.6. У комірку C8 введіть: ='відомість 1 навч. семестр'!N7

14.7. У комірку D8 введіть: ='відомість 1 навч. семестр'!Q7

15. Збережіть файл під ім’ям lab_5.

16. Підготуйте звіт з виконаної лабораторної роботи.

. Завдання для самостійної роботи

У відповідності з наведеним прикладом розробити електронний журнал успішності учнів з усіх предметів.


. Навчальний приклад

Мал. 59

Мал. 60 Мал. 61

 

Мал. 62


. Звіт до лабораторної роботи № 5

Звіт до лабораторної роботи бути оформлений у такому вигляді:

 

<Дата проведення лабораторної роботи>

<Виконавець лабораторної роботи>

Звіт до лабораторної роботи <номер>

Тема: <Назва лабораторної роботи>.

Мета: <Мета даної лабораторної роботи>.

Завдання: <Завдання даної лабораторної роботи>.

Додаткові відомості: <Конспект додаткових відомостей>.

Використовуваний інструментарій: <Перелік і характеристика використовуваного в лабораторній роботі інструментарію>.

Порядок виконання роботи: <Перелік основних кроків виконання лабораторної роботи>.

Приклад виконаної роботи: <Перелік файлів, що є результатом виконаної лабораторної роботи; місце їх розташування>.

Приклад виконаного самостійного завдання: <Перелік файлів, що є результатом виконаного самостійного завдання; місце їх розташування>.

Висновки: <Перелік виконаної лабораторної роботи (мети та завдань даної роботи). Основні висновки і узагальнення>.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)