АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні поняття якості програмної продукції

Читайте также:
  1. G – темп зростання нац. доходу; S –частка заощаджень в НД; C- капіталоємність продукції
  2. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  3. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  4. Аналіз асортименту і структури продукції
  5. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  6. Аналіз якості виробленої продукції
  7. Бази даних. Основні відомості
  8. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  9. ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ
  10. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  11. Варистори та їх основні характеристики.
  12. ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ТА ЯКОСТІ КЛЕЙКОВИНИ

Тема 2. Лекція 3. Система менеджменту якості програмної продукції. Основі рекомендації щодо вибору моделі системи якості.

Основні поняття якості програмної продукції

З точки зору споживачів цінність продуктів людської праці багато в чому визначається їхніми експлуатаційними властивостями. Кожен об’єкт відрізняється від іншого кількісно й якісно. Якісна визначеність об’єкта — це безпосередньо внутрішня його визначеність, що характеризує притаманні тільки йому властивості. На різних етапах ЖЦ ПВ (життєвого циклу програмні вироби) мають прояв різні властивості ПВ, сукупність яких формує поняття якості (рис. 1).

Властивість програмного продукту — це його відмітна особливість, що виявляється при створенні, використанні або змінюванні. З безлічі властивостей, які притаманні програмним продуктам (ПП), при оцінці якості враховуються ті, що мають для користувача першочергове значення.

Властивості програмного продукту, що виявляються при його створенні (етап розробки у ЖЦ ПВ), для користувача проявляються у повноті реалізованих функцій та вартості продукції, що обумовлює коло потенційних споживачів. Властивості програмного продукту, що виявляються при його використанні (етап експлуатації у ЖЦ ПВ), — це властивості, що забезпечують ефективне використання систем обробки даних у конкретних сферах застосування ЕОМ і визначають рівень конкурентоспроможності ПВ.


Рис. 1. Загальна схема формування якості

Властивості програмного продукту, що виявляються при його змінюванні (етап супроводу у ЖЦ ПВ), значною мірою впливають на життєдайність ПВ і обумовлюють вартість складного процесу супроводу.

Сукупність властивостей продукту, які обумовлюють його придатність задовольняти задані або передбачені потреби відповідно до призначення, формують якість програмного продукту.

Під оцінюванням якості конкретного ПВ розуміють дії, спрямовані на визначення ступеня задоволення програмним виробом потреб відповідно до його призначення.

Метою оцінки якості ПВ може бути:

1.прийняття рішення про ступінь відповідності рівня якості ПВ, досягнутого при розробці, потрібному (заданому) рівню;

2.опис ознак і властивостей виготовлених і поставлених ПВ (наприклад, в документації на ПВ, каталогах);

3.оцінка конкурентоспроможності ПВ;

4.атестація і сертифікація ПВ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)