АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика для оцінки рівня розвитку адаптаційної здатністі особистості Степанов

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  3. II. Сучасний стан розвитку освіти
  4. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  5. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  6. IV – ЛОГАРИФМІЧНІ РІВНЯННЯ
  7. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  8. Ампутационный метод. Показания, методика.
  9. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  10. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  11. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  12. Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС

Багаторівневий особистісний опитувальник «Адаптивність» (МЛО) спрямований для вивчення адаптаційних можливостей індивіда за допомогою оцінки деяких психофізіологічних і соціально-психологічних характеристик особистості, які відображають інтегративні особливості психічного та соціального розвитку. Використовується для вирішення завдань професійного психологічного відбору та психологічного супроводження професійної діяльності в екстремальних умовах, а також для прогнозування наслідків впливу, що чиниться психотравмуючими факторами екстремальних ситуацій на психічне і соматичне здоров'я людей.

Багаторівневий особистісний опитувальник (МЛО) - інструмент спеціалістів з різним рівнем підготовки. Залежно від цього інтерпретуються результати тестування - від найпростіших суджень («придатний - не придатний») до докладної особистісної характеристики. Теоретичною основою тесту виступає уявлення про адаптацію, як у постійному процесі активного пристосування індивіда до умов фізичного і соціального середовища, що зачіпає всі рівні функціонування організму і особистості. Процес адаптації надзвичайно динамічний. Його успіх багато в чому залежить від цілого ряду об'єктивних і суб'єктивних умов, а також від функціонального стану, соціального досвіду, життєвої установки та ін. Однак можна виділити ряд особистісних характеристик, які відрізняються відносною стабильністю і визначають успіх процесу адаптації в найрізноманітніших умовах діяльності. На підставі аналізу даних наукової літератури та думки фахівців - експертів у галузі психодіагностики, а також за результатами експериментальних досліджень до таких характеристик можуть бути віднесені: рівень нервово - психічної стійкості і поведінкова саморегуляція; комунікативні якості; ступінь орієнтації на загальноприйняті морально - етичні норми поведінки. Кожна людина по- різному ставиться до одних і тих же подій, а один і той же впливаючий стимул у різних людей може викликати різну відповідну реакцію. Разом з тим можна виділити деякий інтервал відповідних реакцій індивіда, який буде відповідати уявленням про психічні норми, а також визначати «відносний інтервал» відносин людини до того чи іншого явища, що стосуються категорій загальнолюдських цінностей, що не виходить за рамки загальноприйнятих моральних норм. Ступінь відповідності цього інтервалу психічної та соціально -моральної нормативності і забезпечує ефективність процесу соціально -психологічної адаптації, визначає особистісний адаптаційний потенціал - найважливішу інтегративну характеристику психічного розвитку. Характеристику особистісного потенціалу адаптації можна отримати, оцінивши рівень поведінкової регуляції, комунікативні здібності та рівень моральної нормативність.

Поведінкова регуляція - це поняття, що характеризує здатність людини регулювати свою взаємодію з середовищем. Вона здійснюється в поєднанні енергетичних, динамічних і змістовно - смислових аспектів. Основні елементи поведінкової регуляції - & самооцінка, рівень нервово- психічної стійкості, а також наявність соціального схвалення (соціальної підтримки) з боку оточуючих. Всі ці структурні елементи не є першоосновою регуляції поведінки. Вони лише відображають співвідношення між потребами, мотивами, емоційним фоном настрою, самоусвідомленням, Я - концепцією та ін. Тому система регуляції - це складна, ієрархічне освіта, а інтеграція всіх її рівнів в єдиний комплекс і забезпечує стійкість процесу регуляції поведінки.

Іншою характеристикою, що визначає ефективність процесу соціально -психологічної адаптації і виступає в якості однієї з основних складових особистісного адаптаційного потенціалу, являються комунікативні якості людини. Оскільки людина практик тично завжди знаходиться в соціальному оточенні, її діяльність сполучена з умінням будувати відносини з іншими людьми. Коммуникативні можливості (або вміння досягти контакту і взаєморозуміння з оточуючими) у всіх людей різні. Вони визначаються наявністю досвіду і потреби в спілкуванні, а також рівнем конфліктності. Не менш важливою стороною процесу адаптації виявляється дотримання моральних норм поведінки, що забезпечують здатність індивіда адекватно сприймати пропоновану для нього певну соціальну роль. У даному тесті питання, що характеризують рівень моральної нормативності індивіда, відображають два основниі компоненти процесу соціалізації - сприйняття морально - етичних норм поведінки та ставлення до вимог безпосереднього соціального оточення.

Багаторівневий особистісний опитувальник (МЛО) «Адаптивність» (Додаток 1) складається з 165 питань і має 4(Додаток1,2.3,4,5,6,7) структурних рівня, що дозволяє отримати інформацію різного обсягу та характеру. Шкали 2 -го, 3-го і 4 - го рівнів конструктивно пов'язані між собою. Шкали 1 -го рівня є самостійними і відповідають базовим шкалами MMPI. У даних методичних вказівках розглядаються тільки два рівня - 3-й і 4 -й, так як для здійснення професійного психологічної вибірки (оцінки боєздатності) і вирішення завдань психологічного супроводження цих характеристик цілком достатньо.

Обробку результатів доцільно розпочинати з 3-го рівня. Для цього необхідно мати 4 набори ключів, відповідних шкалами: достовірність, поведінкова регуляція (ПР), комунікативний потенціал (КП), моральна нормативність (МН). (Додаток 8,9)

На кожне питання тесту обстежуваний може відповідати або "так", або "ні". Тому при обробці результатів враховується кількість відповідей, що співпали з ключем. Кожне збіг відповіді з ключем оцінюється в 1 бал.

Шкала достовірності оцінює ступінь об'єктивності відповідей. У випадку, якщо загальна кількість балів перевищує 10, отримані результати доцільно вважати необ'єктивними, оскільки випробуваний прагне якомога «більше» відповідати соціально бажаному особистісному типу.

«Сирі» бали шкал «поведінкова регуляція», «комунікативний потенціал», «моральна нормативність» підсумовуються, що відповідає значенню шкали 4 -го рівня «Особистісний потенціал адаптації». Отримані значення переводяться за таблицею в Стен, і визначається група психічного здоров'я.

Для отримання більш докладних відомостей про психологічні особливості постраждалих необхідно «сирі» значення шкал 3-го рівня перевести в стен. При цьому слід мати на увазі, що значення в 4-6 стенів є середнім. Перевищення цих значень свідчить про високий розвиток даної якості, а більш низькі значення - про недостатність розвитку розглянутої характеристики. Якщо відсутня достатня кількість часу (наприклад, необхідно обстежити велику кількість людей в найкоротші терміни), процедура визначення групи психічного здоров'я на основі оцінки особистістного потенціалу адаптації може бути прискорена. Для цього необхідно мати 2 комплекти ключів: для шкали достовірності і для шкали 4 -го рів-ня, так як шкала 4 -го рівня об'єднує ВОПР (шкал 3-го рівня, що прискорює обробку результатів, але не дозволяє отримати додаткову інформацію про психологічні особливості обстежуваних.[21]

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)