АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір найбільш прийнятного варіанту рішення

Читайте также:
  1. I. ТЕМИ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ ТА ЇХ ВИБІР
  2. Вибір варіанта контрольної роботи
  3. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  4. ВИБІР ГІДРОАПАРАТУРИ
  5. Вибір димососів (вентиляторів)
  6. Вибір допоміжного і транспортного обладнання
  7. Вибір задачі для моделювання
  8. Вибір засобу усунення дефектів деталі
  9. Вибір засобу усунення дефектів деталі
  10. ВИБІР ЗМІШУВАЛЬНОГО УСТАТКУВАННЯ
  11. Вибір контрольно - вимірювальної апаратури, інструкція по ремонту та регулюванню
  12. Вибір місця водозабору та трасування водопровідної мережі

В умовах невизначеності і ризику прийняття рішення за підтримки інформаційних систем може бути основане на аналізі так званої матриці цінності (або загрози) альтернатив. Матриця цінності (загрози) альтернатив в загальному випадку має вигляд, як показано в табл. 5.2.

Таблиця 5.2 – Матриця цінності (загрози) альтернатив

Номер альтернативного рішення Номер стану зовнішнього середовища
  j m
  u11 u1j   u1m
. . . . . .   . . .   . . .
i ui1 uij uim
. . . . . .   . . .   . . .
n un1 unj unm

 

У цій матриці величина uij позначає або цінність, тобто можливу користь (виграш), від прийняття i- горішення в разі реалізації j- гостану зовнішнього середовища, або загрозу, тобто можливу втрату (програш), від прийнятого рішення.

Як було вказано вище, в умовах невизначеності справжні вірогідності станів зовнішнього середовища невідомі. В цьому випадку приймається гіпотеза про те, що всі вірогідності рівні, тобто, з однаковим ступенем вірогідності може встановитися будь-який з m станів зовнішнього середовища

В умовах невизначеності за наявності матриці цінності альтернатив, прийняття рішень ґрунтується на наступних критеріях: максимінний критерій Вальда («песимістичний»), максимаксний критерій («оптимістичний»), критерій Гурвіца («зважений»), критерій Лапласа («середньозважений»).

Критерій Вальда відповідає песимістичній оцінці: вибирається та альтернатива, для якої песимістична оцінка найбільша, тобто максимум з мінімумів (краща з гірших):

(5.8)

Максимаксний критерій: вибирається альтернатива з найбільшою оптимістичною оцінкою (краща з кращих):

(5.9)

Критерій Гурвіца (зважений критерій): альтернативи оцінюються згідно виразу:

, (5.10)

де 0≤ α ≤1 – коефіцієнт оптимізму. Значення α= 0відповідає песимістичній оцінці (тобто критерію Вальда), а значення α= 1відповідає оптимістичній оцінці (тобто максимаксному критерію). Проміжні значення α відповідають песимістично-оптимістичному, тобто зваженому підходу. Задавши фіксоване значення коефіцієнта оптимізму, і розрахувавши по (5.10) всі значення, вибирають альтернативу з найбільшою оцінкою:

(5.11)

Критерій Лапласа: альтернативи оцінюються з урахуванням всього діапазону цінностей (а не тільки гіршого і/або кращого значень):

(5.12)

Далі після розрахунку по (5.12) всіх середніх значень вибирають альтернативу з найбільшою оцінкою:

(5.13)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)