АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення тварин і рослин у природі та житті людини. Причини вимирання тварин

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. IV. ДЕЯКІ ІНШІ ОЗНАЧЕННЯ ГРУПИ
  3. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  4. Алгоритм призначення ДМПА
  5. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  6. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  7. БНМ 5.1.5 Діючі значення напруги і сили струму
  8. Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення
  9. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  10. В чому полягає економічне значення пільгової (нульової) ставки податку на додану вартість?
  11. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  12. Види необхідних причинних зв'язків, що мають кримінально-правове значення і зустрічаються найчастіше.

Тварини становлять лише 2 % земної біомаси, проте їх налічується близько 2 млн, а рослин — лише 400 тис. видів. Роль тварин у біосфері є надзвичайно великою, без них життя людини неможливе.

На Землі давно спостерігається зменшення кількості видів та чисельності їх особин. Цей процес нині відбувається з катастрофічним прискоренням, особливо за останні півтора — два століття.

Повне і часткове вимирання видів є наслідком прямого і опосередко­ваного впливу людини. Зникнення видів тварин спостерігає­ться на всіх материках, але дуже істотним є в Австралії, Африці, Північній Америці. Наслідком інтенсивної колонізації цих територій європейцями стало те, що природа тут зазнала швидких глибоких змін, до яких твари­ни не встигали пристосовуватися, а через те гинули. Саме тут внаслідок грубого втручання людей зникла найбільша кількість тварин.

За 150 років у Європі кількість хижих птахів зменшилася на 99 %, найбільший процент їх загибелі припадає на останні 2 — 3 десятиліття. З них понад 50 % видів стали рідкісними і потребують охорони. Нині до кате­горій рідкісних належить близько 1000 видів тварин, у тому числі понад 200 видів ссавців. За даними деяких спеціалістів, 180 — 200 видам лише хребетних тварин загрожує зникнення в недалекому майбутньому.

В Україні до рідкісних можна віднести майже кожен третій вид ссавців, земноводних, плазунів і кожен десятий вид птахів.

Значення рідкісних тварин дуже велике. Наприклад, такі змії, як га­дюка, порза, кобра, нині охороняються, їх також розводять на спеціаль­них фермах — серпентаріях. З їхньої отрути виготовляють різні лікарські засоби.

Вчені встановили, що американський броненосець може бути використаний у боротьбі з проказою. У крові водяних свинок виявлено речо­вини, що запобігають розвитку лейкемії. З організмів деяких отруйних риб, голотурій, морських їжаків виготовляють засоби, що поліпшують обмін речовин, стан серцево-судинної системи.

Велику роль відіграють рідкісні тварини у збереженні рівноваги в екологічних системах, у природному доборі. Наприклад, лише одна пара беркутів "контролює" досить велику територію, полюючи на хворих тварин.

Значення рідкісних тварин не вичерпується наведеними прикладами.

Протягом ХХ ст.. антропогеннний тиск наприроду особливо посилився;людина почала докорінно змінювати екологічні умови на величезних територіях.

З 1600 р. процес знищення ссавців та птахів починає документуватися. Тому Міжнародний союз охорони природи взяв саме цю дату за початок сумного обліку. Встановлено, що відтоді з нашої планети зникло понад 100 видів птахів і понад 60 видів ссавців. Так, на Гавайських остро­вах вимерло 26 форм птахів, або 60 % загальної їх кількості. Зокрема, на островах Лусон і Міду-ей з 5 місцевих видів зникло 3, тобто 60 %. На невеликому острові Гваделупі загинуло 39 % усіх птахів. Найбільше птахів зникло на Маскаренських островах: 24 з 28 місцевих видів, або 86 %.

Основні причини вимирання птахів на океанічних островах такі: пряме знищення їх людиною, зміна природних умов їх існування, конкуренція з боку ввезених людиною тварин (свиней, кролів, кіз); вирубування лісів,.(нищення рослинності кролями, козами, руйнування гнізд щурами, котами. Відомо, що вимирання птахів на острові Лусон сталося через 40 років після заселення його людиною і через 25 років після ввезення туди кролів.

На острові Маврикій жили великі (масою до 20 кг) голуби — дронти, які не літали. У них не було природних ворогів. Наприкінці XVI ст. на острові поселилися голландці, які завезли свиней, собак, котів, щурів, що стали ворогами дронтів. Поселенці та мореплавці, які зупинялися на острові, знищували птахів, збирали їх яйця. Внаслідок цього менш як через 100 років (у 1680 р.) було знищено останнього дронта. Два інших види голубів із сусідніх островів зникли протягом XVIII ст.

На узбережжі Північної Атлантики гніздилися колоніями безкрилі гагарки (див. рис. 9). Колись цей вид був дуже численним і пошире­ним. Птахи добре пірнали, проте втратили здатність літати, на суші ходили повільно й незграбно, що робило їх легкою здобиччю. Іноді ко­раблі повністю завантажувалися м'ясом і яйцями цих птахів.

Багатьох тварин людина знищує заради насолод або в данину моді. Наприклад, лише в 1968— 1970 рр. було виловлено і відправлено в Япо­нію понад 130 тис. алігаторів для виготовлення взуття, сумок та інших галантерейних виробів.

З країн тропічної зони вивозять багато метеликів з яскравим забарв­ленням. На Філіппінах спеціальні установи займаються продажем їх у різні країни світу. Часто "полюванням на метеликів" займаються люди, які не вміють їх ловити і зберігати, тому значна частина матеріалу стає непридатною і її викидають. Метеликів продають колекціонерам, з їх крил виготовляють картини, панно, навіть килими, що дуже дорого кош­тують.

Навіть така благочинна мета, як наукові дослідження, може призвес­ти до різкого зменшення чисельності певного виду. Сотні тисяч різних тварин стають жертвами виконання наукових тем, виготовлення наоч­них посібників. Так, свого часу в Україні, переважно в Карпатах, відловлювали тисячі кажанів, внаслідок чого 9 з 13 їх видів занесено до Чер­воної книги України.

У різних країнах світу багато видів тварин перебувають на ме­жі зникнення. Це лев, тигр (рис. 62), горила, гепард, білий ведмідь, шиншила, кулан, білий американський журавель, деякі хижі птахи. Зникають крокодили, деякі змії. Внаслідок інтен­сивного промислу китів чисельність деяких видів їх вже зменшилася до критичного рівня. Залишилося не більше 1 тис. білочеревих тю­ленів.

На території Західної Європи майже зовсім знищено лосів. Вони стали рідкістю і в Україні, а в Карпатах — майже зникли.

Величезних втрат завдає тваринам браконьєрство.

 

Узагальнюючи причини вимирання тварин, їх можна об'єднати у дві основні групи: 1) пряме переслідування і знищення; 2) зміна екологічних умов існування. Першу групу причин ми вже розглянули. Слід зазначити, що останнім часом пряме знищення тварин людиною змен­шилося. Якщо у XVII ст. пряме переслідування тварин було причиною зникнення близько 90 %, а опосередковане — до 10 % загальної кількості видів, що зникли, то в XX ст. внаслідок зміни екологічних умов зникло понад 70 % видів, а через пряме знищення людиною — менш як ЗО %.

Як же зміна екологічних умов лімітує чисельність тварин? Вони при­стосовувалися до певних умов існування протягом тисячоліть. Вирубування лісів, розорювання степів, влаштування штучних водойм докорін­но змінюють обличчя цілих континентів. Такі різкі зміни є дуже несприятливими для тварин, внаслідок чого вони або повністю зникають, або стають рідкісними.

Сільське господарство є одним з найвагоміших факторів впливу на природні ресурси взагалі і тваринний світ зокрема.

Негативний вплив пестицидів вивчено досить грунтовно на хижих птахах. Встановлено, що кількість їх в живих організмах збільшується по ланцюгу живлення: рослини — рослиноїдні комахи — комахоїдні тварини — хижаки. У хижаків нагромаджується найбільше пестицидів, і вони гинуть. Різке зменшення кількості хижих птахів спостерігалося в усіх країнах, де застосовували пестициди. Коли з 70-х років було зменшено дози цих препаратів і їх почали обережніше застосовувати, в більшості країн чисельність хижих птахів стабілізувалася, а подекуди почала зростати.

Відомі випадки загибелі тварин від сільськогосподарської техніки. В Україні під колесами сільськогосподарських машин гинуть дрофи, куріпки, зайці, їжаки, козулі.

Однією з причин того, що деякі види стають рідкісними, є непокоєння, внаслідок якого птахи, особливо під час висиджування пташенят, зму­шені залишати свої гнізда. Наприклад, із 17 зареєстрованих випадків гніздування дрофи за 6 років у Запорізькій області лише в 5 гніздах було виявлено пташенят. У Донецькій області з тієї самої причини пта­шенята вивелися достовірно лише у 8 із 16 гнізд.

Вселення в ареал "чужих" видів, або інтродукція, може призвести до того, що місцеві види стають рідкісними або навіть повністю зникають. Наприклад, рибатаймень, завезена у США, витіснила канадську форель і гольця. А форель, переселена в озера Анд, у свого чергу, стала серйоз­ним конкурентом для місцевих видів риб і порушила екологічну рівно­вагу в цих водоймах. Торговці тваринами завезли до США з Колумбії морську жабу, яку випадково випустили на волю і яка тепер витісняє місцеві види жаб. Аргентинська мурашка, що потрапила в цю країну разом з кавою, знищує місцевих мурашок.

 

Питання для самоконтролю:

1. У чому полягає прямий і опосередкований вплив людини на тва­ринний світ?

2. Яких ви знаєте вимерлих тварин і які причини їх вимирання?

3. Як наукові дослідження можуть зумовити зменшення чисель­ності певних видів тварин?

Теми рефератів:

ü Причини вимирання тварин

ü Значення тварин у природі та житті людини

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)