АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Якість природного середовища та здоров'я людей

Англійський філософ і природознавець В. Бекон стверджував, що ме­жею людського життя є вік близько 1000, вітчизняний учений О. О. Бо­гомолець - 150-160 років. Нині вчені вважають, що теоретично людина може жити 200 років, проте в разі усунення причин вкорочення її життя, насамперед за умови оздоровлення навколишнього середовища.

Відносна стабільність атмосферного і водного середовищ зумовила такий високий ступінь пристосування людини до них, що вона не тільки життєво залежить від них, а відчутно реагує на всі їх істотні зміни.

З другої половини XX ст. в розвинених країнах змінилося співвідношення між гострими й хронічними захворюваннями в бік хронічних. Якщо до другої світової війни інфекційні хвороби були головною причиною смерт­ності населення, то нині становлять лише 3 %. їх місце зайняли серцево-судинні, онкологічні, які в структурі смертності становлять близько 70 %. Окрім того, значно зросла кількість випадків алергічних, нервово-психіч-нпх захворювань, порушень обміну речовин, транспортного травматизму.

Багаторічні спостереження і фактичні дані підтверджують, що навколишнє середовище є "детермінантою № 1" стану здоров'я людини.

Усі проблеми, пов'язані з виникненням захворювань внаслідок забруд­нення навколишнього середовища, називають антропоекологічними. По­няття "здоров'я людини" багатоаспектне. Воно охоплює її стан і відчут­тя повного фізичного, психологічного та соціального комфорту. Збере­ження здоров'я людини нині є глобальною проблемою. Як правило, здо­ров'я розглядають у двох формах - індивідуальне й популяційне. Під індивідуальним здоров'ям розуміють збереження і розвиток біологічних, фізіологічних і психічних функцій людини, її працездатності, соціальної активності при найбільшій тривалості активного життя. Популяційне здоров'я - це здоров'я різних демографічних верств населення.

Організм людини нормально функціонує лише в гармонійній взає­модії з навколишнім середовищем.

 

Вплив токсичних речовин на здоров'я людини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Токсична Джерело надходження в Шлях Вплив на здоров'я
речовина навколишнє середовище надходження людини
Арсен Промислове виробни- Вода, їжа, Інтоксикації, рак легенів і
  цтво, пестициди, добри­ва (пиво до 15 мкг/л) пиво шкіри, захворювання трав-
Залізо   ного каналу
Промислове виробни- Вода, їжа Цироз печінки, порушення
Кадмій цтво   кровоносної системи
Виплавлення кольоро- Вода, їжа, Мутагенний і канцерогенний
  вих металів, добрива, повітря вплив на спадковий апарат,
  пестициди, паління   рак передміхурової залози, захворювання нирок, підви-
Кобальт     щення кров'яного тиску
Стічні води, грунт, вода Повітря, вода, їжа Інтоксикації, серцева недо­статність, захворювання ле-
Манган     генів
Виплавлення металів, рідке паливо, лінолеум, сірники Повітря Прогресуюче ураження цен­тральної нервової системи, синдром Паркінсона, пнев­монія
Мідь Промислове виробни­цтво, спалювання вугіл- Вода, їжа Інтоксикація, анемія, гепа­тити
Молібден ля, добрива    
Природна вода, сплави, Повітря, Ураження центральної не-
Нікель скло, барвники їжа, вода рвової системи, подагра
Промислове виробни- Повітря, Екзема, інтоксикації, алергія,
  цтво нікельованих ви- вода рак бронхів
Свинець робів  
Виплавлення металів, Вода, повіт- Інтоксикація, ураження цен-
  транспорт ря, їжа тральної нервової системи,
  Добрива, відходи тва-   печінки, нирок, мозку
Сполуки їжа, вода, Рак, мутагенний і тератоген-
азоту ринництва, пестициди повітря ний вплив
Фтор Алюмінієва промисло- Вода, по- Захворювання дихальних
  вість, добрива вітря шляхів, специфічні уражен-
Хром     ня шкіри, інтоксикації
Промислове виробни­цтво, сплави, барвники Повітря, їжа Рак бронхів
       

Науковою основою захисту здоров'я людини є гігієнічні нормативи, які визначають граничні концентрації забруднювальних речовин і такий рівень хімічних, фізичних, біологічних впливів їх, який практично не позначається на стані здоров'я людини та її нащадків. Нині встановлено певні нормативи якості води, атмосферного повітря, грунту, продуктів харчування; обмеження рівня шуму, вібрації, електро­магнітного випромінювання.

 

Питання для самоконтролю:

1.Які фактори навколишнього середовища впливають на здоров'я людей?

2.Чому природне середовище може стати причиною захворювань людей?

3. Чому в містах з підвищеною рослинністю здоров'я людей міцніше?

 

Теми рефератів:

ü Здоров'я - найбільша цінність у житті людини

ü Вплив природного середовища на здоров'я людини

37. Захворювання пов’язані з забрудненням навколишнього середовища.

Захворювання від забруднення довкілля, як уже зазначалося, безпосередньо залежать від фізичних систем підтримки життя: повітря, води, грунту, їжі.

Забруднення повітря. Забруднене повітря шкідливо впливає на організм людини, тварин, рослинність, завдає збитків суспільному госпо­дарству. Цей вплив виявляється в тому, що забруднювальні речовини під час дихання разом з повітрям потрапляють в організм, зумовлюючи отруєння та різні захворювання. З отруйних речовин, що можуть місти­тись у повітрі, найшкідливішпми є чадний газ, метан, оксиди сірки, азоту, сполуки фтору, свинцю. Так, чадний газ СО легко сполучається в організмі з гемоглобіном крові, перешкоджає проникненню кисню в клітини, спри­чинює тяжкі отруєння, відкладення ліпідів на стінці кровоносних судин, погіршує їх функцію, особливо судин головного мозку і серця.

Оксиди азоту під впливом ультрафіолетового випромінювання приско­рюють розкладання вуглеводів і сприяють утворенню високотоксичних сполук. Молекули оксидів азоту легко вступають у взаємодію з тканинами органів дихання, зумовлюючи набряки їх. При тривалому впливі цих спо­лук на організм порушується діяльність центральної нервової системи.

Оксиди сірки, азоту та інших органічних речовин подразнюють сли­зові оболонки органів. Локальна концентрація їх, особливо у великих містах, становить істотну загрозу для здоров'я людей.

Забруднення повітря фтором викликає захворювання зубів — флюо­роз; свинцем, парою ртуті — специфічні інтоксикації; сполуками хлору — отруєння людей.

Такі сполуки, як С02, СО, а також дим, свинець — універсальні забруднювальні речовини атмосфери у промислових регіонах.

Три драматичні події змусили учених звернути особливу увагу на про­блему забруднення повітря. У 1930 р. в долині р. Маас (Бельгія) в перший тиждень грудня важкий туман і повна нерухомість повітря стали причиною накопичення в нижньому шарі атмосфери викидів підприємств. Внаслідок цього померло 60 осіб, у багатьох людей були уражені ди­хальні шляхи. У 1948 р. аналогічна ситуація виникла в м. Донора (США), коли майже половина його населення (12 тис.) постраждала від уражен­ня дихальних шляхів, а смертність набагато перевищила середньостатистичну. У грудні 1952 р. над Лондоном протягом 4 днів стояв суцільний туман. У повітрі було зафіксовано значне підвищення вмісту диму й оксиду сірки (II). Внаслідок цього захворюваність на бронхіт перевищила середній показник на 4000 чоловік. Аналогічні ситуації було зареєстровано практично в усіх промислово розвинених країнах світу.

Спеціалісти довели, що реакція організму на забруднення повітря є індивідуальною, проте, як правило, залежить від віку, статі, загального стану здоров'я людини. Відомо, що люди похилого віку, діти, а також хворі на хронічний бронхіт, астму більш сприйнятливі до забруднення повітря. Тривала дія забруднювальних речовин атмосфери знижує за­хисні функції організму, а отже, робить його менш стійким проти впли­ву інших несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів.

Забруднення грунту. Грунт, як ви вже знаєте, може бути забрудне­ний промисловими відходами, пестицидами, добривами у разі надмірно­го їх внесення та ін. Особливо небезпечним є вміст у ньому важких металів, сірки, нафтопродуктів, радіонуклідів, патогенних організмів. Тро­фічними ланцюгами ці шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини і спричинити серйозні функціональні порушення.

Так, лептоспіроз передається гризунами, а збудник сибірки може зберігати свою життєдіяльність у грунті протягом декількох років.

 

Питання для самоконтролю:

1.У чому полягає екологічна загроза від забруднення атмосферного повітря?

2.Які ви можете назвати захворювання, зумовлені атмосферними забрудненнями?

3. Які захворювання передаються через грунт?

4.Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба. Назвіть заходи запобігання поширенню лептоспірозу у навколишньому середовищі

 

38. Якість води і стан здоров’я.

 

Забруднення води — це зміна її складу або стану, внаслідок чого вона стає менш придатною для всіх видів використання. Людина щодня спо­живає значну кількість води: для господарських, побутових потреб та особистої гігієни — 40 — 50 л; сільський господар — до 100 л; у промис­ловості та поливному землеробстві — 400 — 500 л на душу населення. Під час усіх видів людської діяльності утворюється величезна кількість забрудненої води, що становить серйозну проблему, насамперед для здо­ров'я людини. Можливе випадкове і навмисне забруднення води.

Усі країни світу щороку скидають понад 450 км:і промислових і побу­тових стічних вод, які забруднюють у 15 разів, а за іншими даними — у 70 — 80 разів більший об'єм чистої води.

Шкідливим для здоров'я людини може бути не тільки вживання за­брудненої води, а і вплив її через такі трофічні ланцюги, як вода — грунт — рослини — тварини — людина або вода — планктон — риба — людина. Розрізняють три види забруднення води: біологічне, хімічне, радіоактивне.

Біологічне забруднення води відбувається через розмноження у ній патогенних організмів (бактерій, вірусів та ін.). Часто це виникає при потраплянні комунальних або тваринницьких стоків у водні джерела. Особливо шкідливим є таке забруднення води у місцях масового відпо­чинку людей. Через поганий стан каналізаційних та очисних споруд останнім часом в Одесі, Маріуполі та інших містах узбережжя Чорного і Азовського морів не раз закривали пляжі, оскільки в морській воді було виявлено збудників хвороб. Бактеріальне забруднення води може викликати такі серйозні епідемічні захворювання, як холера, черевний тиф, дизентерія та ін. Вживання забрудненої води може спричинити інфекційний гепатит, а також захворювання, які зумовлюються такими паразитами, як амеби, гельмінти.

Природні водойми, як правило, не є звичним середовищем існування хвороботворних мікроорганізмів, а побутові, навпаки, завжди містять їх. Про потенціал загрози поширення з водою шлункових інфекцій роб­лять висновки за наявністю в ній так званих індикаторних мікроор­ганізмів, насамперед кишкової палички Колі. За гігієнічними нормати­вами, віл питної води допускається вміст не більше 3 кишкових пали­чок (колі-індекс = 3).

Різні паразити можуть проникати в організм людини крізь шкіру під час прання білизни, лову риби, купання і стати причиною таких захво­рювань, як короста, анкілостомідоз та інших, особливо поширених у тро­пічних і субтропічних районах.

Хімічні забрудники води токсично діють на людину при потраплянні в травний канал. Крім того, вони можуть накопичуватись у водних еко­системах внаслідок так званого кумулятивного ефекту, що полягає в прогресуючому збільшенні вмісту шкідливих сполук у кожній черговій ланці ланцюга живлення. Наприклад, за повідомленнями у пресі, бал­тійська тріска інколи містить їх до 300 мг на 1 кг маси. Це означає, що після вживання

5 — 8 таких рибин в організм потрапляє, наприклад, стільки ртуті, скільки її міститься в медичному термометрі.

Проведені дослідження свідчать про те, що вирішального значення в розповсюдженні гепатиту А в Україні набуває водний фактор. Здійснення багатофакторного аналізу дозволило виявити високий ступінь зв'язку поширення цієї інфекції з якістю води. Збудник може знаходитись у воді в життєздатному стані тривалий час.

 

Токсична речовина Концентрація, мг/л Токсична речовина Концентрація, мг/л
Арсен 0,05 Ртуть 0,001
Кадмій 0,01 Селен 0,01
Свинець 0,1 Нітрати  

 

Гранично допустимі концентрації (ГДК) токсичних речовин у питній воді

З природних якостей води на стан здоров'я людей впливає її твердість, що визначається вмістом у ній солей магнію і кальцію. М'яка вода містить небагато цих речовин, і вони виконують захисну функцію щодо серцево-судинної системи. Водночас у м'якій воді міститься багато кад­мію, який несприятливо впливає на серце і судини. Рівень серцево-су­динних захворювань залежить також від вмісту в питній воді хлоридів. Збільшення їх кількості може викликати розвиток гіпертонічної хворо­би. Отже, як підвищена, так і знижена мінералізація питної води не­сприятливо позначається на здоров'ї людини. Існує пряма залежність між рівнем твердості питної води і частотою захворювання на виразко­ву хворобу шлунка, гастрит.

Щоб запобігти несприятливим наслідкам через відхилення від норми в мікроелементному складі води, що трапляється в деяких місцевостях, у питну воду додають певні хімічні елементи. Так, у Києві, Одесі, Дніпро­петровську та інших містах водопровідну воду фторують.

Радіоактивне забруднення води відбувається внаслідок потраплян­ня у водойми радіоактивних речовин з викидами АЕС (особливо під час аварій), з часточками золи від працюючих ТЕС тощо.

Для довідки

У червні 1996 р. Грінпіс України проаналізував вміст у питній воді хлоро­форму — канцерогенної речовини, яка утворюється внаслідок обробки води хлором. Вміст його перевищував санітарну норму більш як у 5 разів, тобто становив 300 мкг/л. Щоб справді уявити критичність цієї ситуації, наведемо цей показник по інших європейських країнах: Голландія, Велика Британія, Франція — 40 мкг/л, Швеція — 25, Німеччина — 50 мкг/л.

Питання для самоконтролю:

 

1. У чому полягає екологічна загроза від забруднення води?

2. Які ви можете назвати захворювання, зумовлені забрудненнями води?

3. Що таке колі-індекс?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)