АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дроблення - це багаторазові мітотичні розподіли зиготи, у результаті яких зародок стає багатоклітинним, не міняючи при цьому істотно свого обсягу

Читайте также:
  1. IV ДЕНЬ- облік та оцінка результатів.
  2. Аналіз результатів
  3. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ
  4. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕРМОМЕТРІЇ
  5. Аналіз фінансових результатів на підприємстві
  6. В результаті проходження інтернатури провізор загального
  7. Відмінність дроблення від мітотичного розподілу соматичних клітин.
  8. Відмінності результатів дослідження порівнюваних груп є випадковими і несуттєвими. Що це означає?
  9. Відомо, що в процесі травлення в ротовій порожнині відбувається початковий гідроліз деяких речовин. Який фермент приймає в цьому участь?
  10. Відомо, що час секреції слини, швидкість кровотоку у слинних залоз збільшується у 5 разів. Вплив якої біологічно активної речовини сприяє цьому?
  11. Війни проти свого народу
  12. ВОНИ БОРОЛИСЬ ЗА ПРАВА СВОГО НАРОДУ

Лекція 4.

ДРОБЛЕННЯ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ ДРОБЛЕННЯ. ТИПИ ДРОБЛЕННЯ.

 

  1. Біологічне значення та визначення.
  2. Відмінності дроблення від мітотичного розподілу соматичних клітин.
  3. Механізм дроблення.
  4. Просторова організація зародка під час дроблення. Борозни дроблення.
  5. Класифікація типів дроблення.
  6. Бластула.
  7. Типи бластул.

 

Біологічне значення та визначення.

Запліднення відіграє надзвичайно важливу роль у розвитку, але воно лише перший щабель цього процесу. Зигота з її новим генетичним потенціалом і новим розподілом цитоплазми приступає до створення багатоклітинного організму. В усіх відомих тварин це починається із процесу дроблення – серії мітотичних розподілів, між якими немає типової інтерфази: пресинтетичний період G1відсутній повністю, а cинтетичний S-період дуже короткий і починається ще у телофазі попереднього мітозу. В результаті цього величезний обсяг цитоплазми яйця розділяється на численні клітини меншого розміру, що містять ядро, але ці дочірні клітини зиготи (їх називають бластомерами) не набувають розмірів материнських клітин і з кожним поділом стають все меншими і меншими і, кінець кінцем, результат дроблення - бластула (морула) майже не відрізняється за розміром від зиготи. Отже, після об'єднання хромосомних наборів, що є наслідком запліднення, без усякої перерви починається мітотичний розподіл зиготи. За цим першим розподілом відбувається серія наступних розподілів ядер і цитоплазми, загальні властивості яких такі:

- клітини зародка, що розділилися, не ростуть, тобто в проміжку між розподілами маса їхньої цитоплазми не збільшується - у результаті сумарний обсяг і маса всіх виниклих клітин не перевищує обсягу та маси яйцеклітини під час запліднення;

- - кількість ДНК у ядрі подвоюється після кожного розподілу, як і при звичайному мітозі, тому всі клітини зберігають диплоїдність.

Перетяжки, що розділяють яйцеклітину, яка дробиться, на усе більш дрібні клітини (бластомери), називаються борознами дроблення.

Дроблення - це багаторазові мітотичні розподіли зиготи, у результаті яких зародок стає багатоклітинним, не міняючи при цьому істотно свого обсягу.

Біологічна роль дроблення:1. (і основна)- утворення багатоклітинності;2. - складається у збільшенні ядерно-плазматичного співвідношення, яке знижується в ході стадії великого росту ооциту.Для нормальної життєдіяльності звичайної соматичної клітини потрібно певна, не занадто мала величина ЯПС. Остання різко падає в ході великого росту ооциту. Основне біологічне значення дроблення складається у відновленні приблизно тих величин ЯПС, які існували до періоду великого росту.

Видові особливості процесу дроблення визначаються двома основними параметрами:

- кількістю та розподілом жовточних білків у цитоплазмі (жовток пригнічує дроблення);

- присутністю в цитоплазмі факторів, які впливають на орієнтацію мітотичного веретена і час його утворення.

Дроблення починається незабаром після запліднення і закінчується, коли в зародка досягається нова рівновага між ядром і цитоплазмою. Дроблення - строго координований процес, що перебуває під генетичним контролем.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)