АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Меліоративні заходи на присітковому фонді

Читайте также:
  1. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД
  2. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  3. В чат заходит Жори
  4. В чат заходит Лиза Николаенко
  5. Вжиті заходи
  6. Вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.
  7. Визначення конструкції (структури) та асортименту порід для створення захисних смуг на присітковому фонді.
  8. Від чого залежать терміни доставки вантажів? Привести розрахункову формулу. Заходи по прискоренню доставки вантажів.
  9. Глава 57. Заходи органів доходів і зборів щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України
  10. Глава 7. Укриття населення у захисних спорудах цивільного захисту та евакуаційні заходи
  11. Евакуаційні заходи захисту населення.
  12. Евакуаційні заходи у НС

Присітковий фонд – це схили, здебільшого нижні частини привододільних, крутістю більше 2°. Внаслідок значної крутизни тут має місце поверхневого стоку атмосферних опадів, що обумовлює як площинний, так і струминний змив ґрунту (залежно від природно-кліматичної зони). Площинний змив ґрунту проходить переважно весною від стоку талих снігових вод, а струминний – влітку зливовими водами.

Тому на цьому земельному фонді необхідно запроектувати заходи на розпилення послаблення інтенсивності поверхневого стоку, переведення його у внутрішньоґрунтовий, покращення фізико-механічних властивостей ґрунту, покращення його родючості.

Для оцінки інтенсивності можливого змиву ґрунту на цьому фонді можна провести певні розрахунки за наступною формулою:

(11)

де Р – можливий змив Ґрунту, м³/га;

v – каламутність суспензії поверхневого стоку, г/л;

L – довжина ліній водостоку, м;

h – шар поверхневого стоку води, мм;

є – інтенсивність стоку, л/га;

d – об'ємна маса ґрунту.

Показники v, h, е перебувають у тісному взаємозв'язку з характером ґрунтового покриву (зернові, трави, пар тощо); орієнтовні показники цих величин приведені в табл. 7.

Таблиця 7

Залежність каламутності (v), шару поверхневого стоку (h) та інтенсивності стоку (є) від характеру ґрунтового покриву

Ґрунтовій покрив Весняний стік талих вод Літній стік зливових вод
v, г/л h, мм е, л/га v, г/л h, мм е, л/га
Зернові 5-20 10-25 3-5 2-5 5-10 2-3
Трави 0,5-3 5-20 0,1-0,4 0,5-1 3-5 1-2
Чорний пар 30-50 15-30 5-30 50-80 20-60 10-40

 

Довжина лінії водостоку береться від останньої полезахисної лісосмуги до межі присіткового фонду, тобто вона дорівнює, відстані між головними лісосмугами.

При визначенні наведених у табл. 7 показників потрібно враховувати визначену раніше ступінь напруженості ерозії для даної місцевості.

Об'ємна маса ґрунту (d) коливається від 1,0 до 1,8; вона обумовлюється вмістом гумусу (дерново-підзолистий супіщаний грунт – 1,8; чорнозем потужний –1,04.

Інтенсивність можливого змиву ґрунту встановлюється за наступною шкалою (табл. 8).

Таблиця 8

Шкала інтенсивності змиву ґрунту

Характер (ступінь) змиву Величина змиву ґрунту, м³/га
Слабкий До 5
Помірний 6-10
Сильний 11-30
Дуже сильний Більше 30

 

Після обчислення характеру можливого змиву грунту розробляються запобіжні заходи для послаблення поверхневого стоку атмосферних опадів. Для цього по межі між привододільним і присітковим земельними фондами упоперек схилу проектуються розміщення стокорегулювальної лісосмуги. Для визначення ширини цієї лісосмуги існує цілий ряд емпіричних формул стосовно різних природних районів, зокрема, наступна формула проф. Г.О. Харитонова:

(12)

де В – ширина стокорегулювальної смуги, м;

L – протяжність лінії водостоку від вододілу чи від останньої полезахисної лісосмуги, м:

l – інтенсивність стоку, л/сек. (орієнтовно у Лісостепу для весняного стоку до 10 л/сек., для зливового – до 30 л/сек.);

і – кут нахилу вздовж лінії водостоку, град.;

N – ширина промерзання узлісся перед сніготаненням, м (5-10 м з кожної сторони);

К – коефіцієнт поглинання ґрунтом поверхневого стоку води, мм/хв. (для весняного стоку – 0,7-1,0 мм, для зливового – до 10 мм).

Згідно встановлених нормативів ширина стокорегулювальної смуги визначена в межах 12,5-15,0 м. Якщо після обчислення ширина лісосмуги виходить більшою 15 м, її лишають шириною 15 м, а для повного водопоглинання поверхневого стоку застосовуються прості гідротехнічні споруди, зокрема, обвалування (прокладання водопоглинального рову).

Обвалування проводиться заорюванням дворазовим проходом плуга канави глибиною 40-60 см уздовж верхнього узлісся (можна і посередині лісосмуги чи вздовж нижнього узлісся). Канаву доцільно заповнювати хмизом, пожнивними рештками тощо. Це забезпечує зменшення промерзання стінок канави і підвищення її водопоглинальної здатності, у ранньовесняний період. У валах-канавах через 50-80 м потрібно створювати поперечні перетинки для попередження можливої концентрації води і розмиву валу.

Для розрахунку оптимальної відстані між стокорегулювальними смутами є ряд емпіричних формул, зокрема, І.П. Сухарева (1966), Г.П. Сурмача (1976), В.М. Іваніна (1983) та ін., але практично ширина присіткового фонду не перевищує 400 м; якщо вона більше 400 м, то ще одна лісосмуга розміщується посередині.

Стокорегулювальні лісосмуги необхідно розміщувати поперек схилу вздовж горизонталей, але з метою забезпечення зручності проведення сільськогосподарських робіт (оранки, сівби тощо) допускається випрямлення ліній розміщення лісосмуги; тоді, особливо в умовах хвилястого рельєфу, в деяких місцях буде перетинання горизонталей, але допускається не більше двох.

На плані землекористування стокорегулювальна лісосмуга проводиться блакитною лінією такої ж товщини, як і полезахисні; зазначаються її довжина і площа аналогічно полезахисним.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)