АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика виконання завдання

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Завдання та обов'язки
  4. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  5. II. Перевірка домашнього завдання.
  6. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  7. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  8. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  9. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  10. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  11. VI Поточний контроль виконання роботи
  12. VI Поточний контроль виконання роботи

Приймаємо, що в наших розрахунках головною породою в полезахисній лісосмузі є дуб звичайний, під захистом якого вирощується озима пшениця. Розрахунок в табл. 16

У графі «Вік лісосмуги, років» послідовно проставляють числа – від 5 до 30, кожне в окремий рядок. До 5-річного віку на створення 1 га лісосмуги витрати заплановані у попередньому завданні 3. Оптимальний ефект дії лісової смуги настає в 30-річному віці.

 

 

Таблиця 16

Розрахунок економічної ефективності 1 га основних полезахисних лісосмуг (форма запису)

Вік лісосмуги,років Середня висота лісосмуги Площа поля захищена лісосмугою, га Додатковий урожай оз. пшениці на захищеній площі, ц Щорічний прибуткові додаткового врожаю грн.. Витрати Непогашені витрати грн. Умовно чистий прибуток грн.. Рівень рентабельності    
щорічні одноразові  
від втрати врожаю на площі зайнятій лісосмугою грн. на утримання догляд амортизацію грн..  
на створення 1 га лісосмуги, грн.  
                       
                       

 

Відповідно до ґрунтово-кліматичних умов визначають висоту дерев головної породи за роками. Така висота лісосмуги у 5, 10, 15, 20, 25, 30–річному віці наведена в додатку 10. У інші роки їх вираховують за середньорічним приростом.

Площу поля, яка захищає 1 га основної полезахисної лісосмуги, вираховують за формулою:

(13)

де П – захищена смугою площа поля (га);

Д – довжина 1 ряду лісосмуги (м), береться із попереднього завдання;

А – коефіцієнт впливу полезахисних лісових смуг продувної конструкції на прилеглу території (приймається в межах 25–30);

Н – середня висота дерев головної породи у відповідному віці.

Додатковий урожай зерна озимої пшениці, яка вирощується на міжсмугових полях, знаходять шляхом множення захищеної площі на середньобагаторічну прибавку урожаю зерна на 1 га.

Щорічний прибуток від додаткового врожаю визначають за формулою:

………(14),

де Пр – прибуток від додаткового урожаю озимої пшениці (грн.);

Ду – додатковий урожай зерна під впливом лісової смуги (ц);

Соб – собівартість 1 ц. зерна на полі без лісосмуг (грн.);

Зц – закупівельна ціна 1 ц. зерна озимої пшениці (грн) коефіцієнт 0,3-0,4 показує, що собівартість додаткового урожаю складає близько 30-40% від собівартості 1 ц. зерна заданої культури на полях без лісових смуг.

Щорічні втрати урожаю із площі, зайнятої 1 га поля лісовою смугою, вираховують шляхом множення середнього урожаю озимої пшениці без лісосмуг на закупівельну ціну. Останню зменшують на величину собівартості 1 ц зерна без лісосмуг. У 5-річному віці ці витрати збільшують у 5 разів, бо втрати урожаю були і в перші 4 роки створення лісової смуги.

Щорічні витрати на утримання, догляд, амортизаційні відрахування на 1 га лісосмуги беруть з літературних джерел. Одноразові витрати на створення 1 га основних полезахисних лісових смуг (за 5 років) – це собівартість створення 1 га такої лісосмуги.

Непогашені витрати визначають:

а) для 5-річної лісосмуги – як різницю між сумою граф 6,7,8 (втрати урожаю на площі, зайнятій лісосмугою; витрати на утримання, догляд і амортизаційні відрахування; одноразові витрати на створення лісової смуги) і графи 5 (щорічний прибуток від додаткового урожаю).

б) для 6-річного віку – як різницю між даними суми граф 6, 7 і графи 9 (непогашені витрати) попереднього (п’ятого) року та графи 5.

Непогашені витрати вираховують до того року, коли ця сума стане від’ємною. Від’ємна величина непогашених витрат показує, що вони перекриті, лісосмуга окупилась і починає давати прибуток. У цьому році отримане від’ємне число переносять (із знаком плюс) у графу 10 – умовно чистий прибуток. У наступні роки графу 9 залишають, а графу 10 вираховують як різницю між графою 5 та сумою граф 6 і 7 поточного року. Рівень рентабельності визначають, починаючи з того року, коли лісова смуга окупилась і дає прибуток (графа 10). При цьому умовно чистий прибуток ділять на собівартість 1 га основної полезахисної смуги і множать на 100.

У даному завданні необхідно виконати:

1. Скласти відомість розрахунку економічної ефективності 1 га основних полезахисних лісосмуг.

2. Вирахувати і записати у відомість вартість додаткового урожаю озимої пшениці на полях під захистом лісової смуги, витрати на її утримання та непогашені витрати.

3. Знайти умовно чистий прибуток і рівень рентабельності вирощування озимої пшениці на захищеному лісосмугою полі.

Всі розрахунки показати в робочому зошиті та занести у відомість


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)