АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Чи не перетвориться Україна на вогнище інфекції?

Читайте также:
  1. Module III. Україна
  2. ГОРИТЬ МОЯ УКРАЇНА
  3. Львів, Україна
  4. Наддніпрянська Україна в 1900-1914 рр.
  5. Правобережна Україна в ХІХст.
  6. Радянська Україна: особливості історичного розвитку
  7. ТЕМА 10. УКРАЇНА У 60-80-ТІ РОКИ XX СТ.
  8. Тема 11: Україна в роки Першої світової війни
  9. Тема 16: Україна в роки Другої світової війни (1939–1945 рр.)
  10. ТЕМА 3. УКРАЇНА -РУСЬ (IX СТ. – ПЕРША ПОЛОВИНА XIV СТ.)
  11. Тема 8. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)
  12. ТЕМА 8. УКРАЇНА В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ КОМУНІСТИЧНОГО РЕЖИМУ

 

 


Вступ:

Експерти ВООЗ стверджують, що проблема вірусних гепатитів (ВГ) вже найближчі 20 років стане найбільшою проблемою охорони здоров’я. Адже їх поширення вражає: з часу введення широкомасштабної діагностики ВГ встановлено, що ними інфіковано понад 1млрд населення земної кулі, і це дає підставу твердити про пандемію вірусних гепатитів. Втім вони загрожують людству не лише широким поступом, а й своєю підступністю та агресивністю. За даними ВООЗ, найбільше хронічних захворювань печінки асоційовано з ВГС, саме він здобув славу «тихого вбивці». Адже якщо, наприклад, гепатит В має початковий дебют і набуває хронічного перебігу лише у 5-10%, то ВГС має практично безсимптомний перебіг при первинному інфікуванні та надвисокий хроніогенний потенціал – до 85% випадків. На жаль, від гепатиту С вакцинації не існує, оскільки він виявився дуже мінливим.

Слід відзначити також, що за статистичними даними, сьогодні зросла кількість вперше виявленого ВГС на стадії цирозу печінки, коли єдиним методом лікування, здатним продовжити життя хворого, є трансплантація органу. За статистикою США, серед причин пересадки печінки перше місце посідає ВГС (майже 4 млн американців інфіковані ВГС, близько 8 000 – 10 000 із них щорічно помирають від його ускладнень).
У світі від цієї хвороби щороку помирає 350 тисяч людей, гепатит В забирає ще 500 – 700 тисяч жертв. Експерти прогнозують, що до 2015 – 2020 pр. кількість хворих на ВГС зросте удвічі, а за 10 – 20 років смертність від нього збільшиться у 3 – 4 рази і набагато перевищить смертність від ВІЛ-інфекції. На сьогодні масштаби поширення ВГС у 10 разів вищі, ніж ВІЛ/СНІДу. І не дивно, адже укол інфікованою голкою призводить до зараження ВІЛінфекцією у 0,3 % випадків, ВГС – 3 %. Мінімальна інфікуюча доза для ВІЛ-інфекції – 0,1 мл крові, для ВГС – 0,00004 мл. Щороку ж у світі реєструється 2 млн нових випадків інфікування ВГ саме через ін’єкції. Ризик зараження під час переливання інфікованої крові – 92 %.

На сьогодні масштаби поширення ВГС у 10 разів вищі, ніж ВІЛ/СНІДу.

Висновок випливає сам – за умови відсутності комплексних заходів, спрямованих на боротьбу з ВГС, населення України, яке й без того мало обізнане з проблемами гепатитів, приречене на виживання в умовах стрімкого росту рівня захворюваності на ВГС вже найближчі 5-10 років.

А враховуючи слабкість та бідність вітчизняної системи охорони здоров’я, кількість жертв «лагідного вбивці» може стати загрозою національній безпеці.

Разом з тим, розвиток громадянського суспільства хоча й повільно, але все ж дає свої позитивні результати. Зокрема, тему вірусних гепатитів в Україні почали актуалізувати громадські організації, які й стали рушійною силою перших кроків в формуванні державної політики щодо боротьби з ВГ.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)