АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Студент гр. ЕМА 0_-1/9 С. Іваненко

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. BRITISH CLUB для студентов и взрослых (от 18 лет)
  3. II. Рекомендации для студентов.
  4. IV. Поради студенту
  5. IV. Поради студенту
  6. IV. Поради студенту
  7. SWOT-анализ раздела «Студенты»
  8. VI. ФОРМЫ ОРГАНИЗАЦИИ И КОНТРОЛЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ СТУДЕНТОВ
  9. XIIІ Всеукраїнську наукову конференцію студентів та аспірантів
  10. Анализ конкретной ситуации студентом
  11. Базы практик и рабочие места студентов
  12. Банк тестовых заданий по специальности «ПСИХИАТРИЯ» для студентов 5-го курса факультета «Общая медицина» (русское отделение)

ЕЛЕКТРИЧНІ МАШИНИ

Проектування однофазних малопотужних трансформаторів

Методичні вказівки до самостійної роботи та
курсового і дипломного проектування

5.092207.33.12.01 ПЗ

 

 

Студент гр. ЕМА 0_-1/9 С. Іваненко

Викладач В.П.Коваль

 

200_
Передмова

 

Методичні вказівки призначені для студентів спеціальності 5.092207 “Виробництво електричних машин та апаратів”. Вони створені відповідно до стандарту СВО-ЗЕТК-5.092207 модулю “Проектування малопотужних трансформаторів і дроселів” блоку ПП-36 “Проектування електричних апаратів напругою до 1000 вольт”. Вони складаються з одинадцяти розділів, десять з яких є безпосередньо розрахунковими, та інформаційно-довідкового матеріалу. Обсяг довідкових даних є достатнім для виконання розрахунків, а при потребі його можна доповнити даними стандартів та довідників.

Метою є вивчення під час самостійної роботи методики розрахунку трансформаторів, досконале засвоєння цієї методики під час курсового проектування та досягнення оптимальних результатів під час дипломного проектування.

Під час виконання розрахунку трансформатора повинні бути поглиблені знання з інших предметів фаху: “Електричні машини”, “Електричні апарати”, “Конструкційні та електротехнічні матеріали”, “Теоретичні основи електротехніки”, “Проектування електромеханічних виробів”, “Основи стандартизації, метрології, якості”, “Інженерна графіка”, а також навчальної практики у майстернях коледжу та виробничої практики в електротехнічних підприємствах.

Методичні вказівки стосуються проектування однофазних трансформаторів живлення споживачів електричної енергії частотою 50 Гц потужністю до 4 кВА. Подібну продукцію виготовляють ряд підприємств міста (Електроапаратний завод, “Перетворювач”, “Неон”, “Радіоприлад” та інші).

Методика вимагає від студентів вміння використовувати інформаційні дані та аналізувати розрахунки, розробляти конструкції, складати та оформляти текстові та графічні конструкторські документи.

Методика надає можливості отримати перший наближений ескізний варіант розрахунку, досягти заданої точності результатів розрахунку шляхом користування проміжних величин, досягти оптимального варіанту в результаті декількох розрахунків із зміною матеріалів та параметрів конструкції.

Висока якість результатів розрахунку трансформаторів досягається розширенням кола джерел технічної інформації та використанням творчих здібностей автора у роботі та засобів обчислювальної техніки.

Кожен підрозділ розрахунку повинен закінчувати коротким висновком, а наприкінці повинен бути загальний висновок. У ньому приводять досягненні результати та недоліки з пропозиціями можливих шляхів їх подальшого усунення.


 

Зміст

 

Вступ 4

1 Розрахунок та вибір магнітопроводу 5

2 Розрахунок струму неробочого ходу 6

3 Розрахунок кількості витків обмоток 7

4 Розрахунок та вибір провідників обмотки 7

5 Розрахунок котушки 8

6 Розрахунок обмоток 9

7 Розрахунок маси електротехнічних матеріалів 10

8 Розрахунок температури нагрівання 11

9 Перевірка величин падіння напруги, коефіцієнтів потужності та корисної дії 12

10 Розрахунок відносних величин 13

11 Розроблення креслень 14

Список літератури 15

Додаток А Довідкові дані для проектування трансформаторів 16


Вступ

Робота (проект) виконується згідно завдання, яке видається студенту на початку семестру, у вигляді пояснювальної записки (та креслень). Виконання проекту здійснюється за час консультації та самостійної роботи студентів. Контроль виконання проекту проводиться за графіком, у якому зазначається термін закінчення кожного етапу проектування.

Викладення проекту подається у пояснювальній записці. У загальній частині розглядаються наступні питання:

- призначення, принцип дії та особливості трансформаторів;

- огляд матеріалів та конструкція магнітопроводів;

- огляд матеріалів та конструкцій каркасів котушок;

- огляд матеріалів та видів обмоток;

- види виводів обмоток та способи їх закріплення;

- способи стягування та їх конструктивні елементи;

- потреба у просочуванні корпуса або інших захисних конструктивних елементів.

Для цього використовується технічна література [1...5] та стандарти [1...5].

В результаті аналітичного огляду потрібно вибрати обґрунтовані варіанти конструкції трансформатора, основних елементів та їх матеріалів. Існують два основних конструктивних варіанти трансформаторів – броньовий та стержневий. До них відповідно обираються одна котушка або дві з половинною кількістю витків провідників кожної обмотки.

У спеціальній частині подаються розрахунки з необхідним поясненням. Результати розрахунків серії однакових величин різних обмоток слід подавати у табличній формі.

Для пояснення слід надавати у записці рисунки магнітопроводу, каркасу, обмоток, ізоляції та інших конструктивних елементів з позначенням розмірів.

Кожен розділ та підрозділ пояснювальної записки повинен закінчуватись коротким висновком, а наприкінці пояснювальної записки повинен бути загальний висновок. У ньому приводять досягнення та можливі недосконалості з пропозиціями можливих шляхів їх усунення.

Обсяг пояснювальної записки повинен бути близько 25 аркушів формату А4. Графічна частина, якщо вона є, повинна виконуватись на двох аркушах формату А1, які розділяються за потребою на декілька менших форматів.

Примірний перелік креслень:

1 Трансформатор. Складальне креслення. Формат А2.

2 Котушка. Складальне креслення. Формат А3.

3 Каркас котушки. Складальне креслення. Формат А3.

4 Деталі каркаса. Формат А4.

5 Конструктивні елементи. Формати А4, А3.

Креслення повинні мати зазначенні технологічні допуски та технічні вимоги. Пояснювальна записка та креслення повинні бути оформлені згідно з вимогами стандартів ЄСКД та ЄСТД.

Захист проектів проводиться комісії з викладачів ПЦК та представника адміністрації коледжу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)