АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №4 «Дослідження схем пристроїв на операційних підсилювачах»

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. II. Розрахунок блискавкозахисних пристроїв
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Мета роботи: вивчити схеми пристроїв на операційних підсилювачах (ОП), їхні параметри й характеристики.

Теоретичні відомості

 
Входи ОП позначають (+) і (-), і працюють вони в такий спосіб: вихідний сигнал змінюється в позитивному напрямку, коли потенціал на вході (+) стає більше позитивним, чим потенціал на вході (-), і навпаки. Символи (+) і (-) не означають, що на одному вході потенціал завжди повинен бути більше позитивним, чим на іншому; ці символи просто вказують на відносну зміну фази вихідного сигналу (це важливо, якщо в схемі використовується негативна ОС). Щоб уникнути плутанини краще називати входи «інвертуючий» і «неінвертуючий», а не вхід «плюс» і вхід «мінус». На схемах часто не показують підключення джерел живлення до ОП й вивід, призначений для заземлення. Операційні підсилювачі мають дуже більший коефіцієнт підсилення по напрузі й ніколи не використовуються без зворотного зв'язку. Можна сказати, що операційні підсилювачі створені для роботи зі зворотним зв'язком. Коефіцієнт підсилення схеми без зворотного зв'язку так великий, що при наявності замкнутої петлі ОС, характеристики підсилювача практично залежать тільки від схеми зворотного зв'язку.

Познайомимося з найважливішими правилами, які визначають поводження операційного підсилювача, охопленого петлею зворотного зв'язку. Вони справедливі майже для всіх випадків застосування ОП.

По-перше, операційний підсилювач має такий більший коефіцієнт підсилення по напрузі, що зміна напруги між входами на трохи часток мілівольта викликає зміну вихідної напруги в межах його повного діапазону, тому не будемо розглядати цю невелику напругу, а сформулюємо правило 1:

1. Негативний зворотний зв'язок операційного підсилювача прагне до того, щоб різниця напруг між його входами дорівнювала нулю.

По-друге, операційний підсилювач споживає дуже невеликий вхідний струм (для ОП на біполярних транзисторах Iвх» 0,08 мкА, для ОП із входами на польових транзисторах - порядку пикоампер); не вдаючись у подробиці, сформулюємо правило 2:

2. Входи операційного підсилювача струм не споживають.

Тут необхідно дати пояснення: правило 1 не означає, що операційний підсилювач дійсно змінює напругу на своїх входах. Це неможливо, тому що це було б несумісне із правилом 2. Операційний підсилювач «оцінює» стан входів і за допомогою зовнішньої схеми ОС передає напругу з виходу на вхід, так що в результаті різниця напруг між входами стає рівної нулю (якщо це можливо).

Ці правила створюють достатню основу для розгляду безлічі практичних схем на операційних підсилювачах.

 

Хід роботи

1. Визначити опір R1 на інверсному вході ОП, якщо опір зворотного зв'язку Rос = 1 МОм і коефіцієнт підсилення Кu = - 50 (інвертуючий ОП). Визначити коефіцієнт підсилення для що не інвертує ОП при цих же параметрах схеми. Визначити напруга на виході що інвертує й не інвертує ОП якщо напруга на вході Uвх = 100 мВ. Зібрати схеми що інвертує й не інвертує ОП в EWB і зрівняти розрахункові й досвідчені параметри.

2. Визначити напругу на виході суматора з масштабним коефіцієнтом множення (рис 4.1) при наступних параметрах: Uвх1=0,1В, Uвх2 = 0,3 В, Uвх3 = - 0,4 В, R1= 100 кОм, R2= 50 кОм, R3= 200 кОм, Rос=1МОм. Зібрати схему в EWB і зрівняти розрахункові й досвідчені параметри.

 

Рисунок 4.1– Суматор з масштабним коефіцієнтом множення

3. Зібрати схему інтегратора (рис 4.2). Замалювати осцилограми напруги на вході й виході інтегратора. Зробити виводи по проведеній роботі.

Рисунок 4.2 – Інтегратор на ОП і лицьова панель функціонального генератора

4. Зібрати схему диференціатора (рис 4.3). Замалювати осцилограми напруги на вході й виході диференціатора й напруги на конденсаторі. Зробити виводи по проведеній роботі.

Рисунок 4.3 - Диференціатор на ОП й лицьова панель функціонального генератора


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)