АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчально-методичні рекомендації. Вивчення першого питання треба починати з з’ясування змісту технологічних способів виробництва, рубежі між якими відмежовують крупні етапи історії людської

Читайте также:
  1. Висновки та рекомендації
  2. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  3. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  4. Загальні методичні рекомендації
  5. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  6. Загальні рекомендації
  7. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  8. І. Загальні методичні рекомендації по вивченню дисципліни.
  9. ІІІ. Методичні рекомендації по виконанню контрольних робіт.
  10. Методичні рекомендації
  11. Методичні рекомендації
  12. Методичні рекомендації

Вивчення першого питання треба починати з з’ясування змісту технологічних способів виробництва, рубежі між якими відмежовують крупні етапи історії людської цивілізації, і усвідомлення, що технологічний спосіб виробництва характеризує якісний стан продуктивних сил як єдиного цілого. А перехід від одного технологічного способу виробництва до іншого у вирішальній мірі визначається прогресом науки і техніки. Необхідно з’ясувати поняття „наука“ і „техніка“ та їх розвиток на протязі існування цивілізації і виникнення крупного машинного виробництва, з яким пов’язано створення матеріально-технічної бази капіталістичного ладу, підвищення рівня розвитку продуктивних сил і продуктивності праці. В цьому важливе значення має розуміння змісту трьох стадій підвищення продуктивності праці: простої кооперації, поділу праці і мануфактури, крупного машинного виробництва, а також промислового перевороту, який поклав початок капіталістичній індустріалізації.

З переходом до машинної індустрії пов’язане зародження науково-технічного прогресу (НТР) -поступального розвитку науки і техніки, який відбувається в еволюційній і революційній формах. Необхідно з’ясувати його суть, етапи розвитку і вплив на підвищення ефективності виробництва.

У взаємозв’язку з науково-технічним прогресом знаходиться науково-технічна революція (НТР), яка означає докорінну перебудову технічної основи суспільства під впливом досягнень науки і техніки, якісний стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства. Необхідно з’ясувати, які зміни відбуваються під впливом НТР у предметах праці, засобах праці, у змісті праці і в кінцевому підсумку – результатах праці як у виробничій, так і у невиробничій сферах, зокрема, в охороні здоров’я.

Розглядаючи суть науково-технічної революції і її роль в житті суспільства, необхідно визначити її особливості, основні риси та протиріччя, напрями їх вирішення.

 

З розвитком науково-технічної революції стає можливим перейти до нового типу економічного зростання, яке пов’язане з інтенсифікацією виробництва. Тому при вивченні другого питання важливо усвідомити, що новий тип економічного зростання в умовах НТР є закономірністю, а головним орієнтиром у діяльності стає досягнення високих кінцевих результатів. Нову якість зростання виражають не загальний обсяг продукції, а її якісна характеристика, відповідність її структури все зростаючим різнобічним потребам суспільства. Різко зростають темпи оновлення продукції, підвищується ефективність праці, зростає роль ресурсозбереження у виробництві, підвищується ефективність праці, фондозберігаючого і матеріалозберігаючого варіантів інтенсивного економічного зростання, відбуваються важливі зрушення внутрігалузевих пропорцій.

В умовах НТР також прискорюється розвиток інфраструктури суспільного виробництва, сфери виробничих і побутових послуг – транспорту, зв’язку, інформаційного обслуговування народного господарства тощо. Різко зростає роль науки і наукового обслуговування, охорони здоров’я, яке покликане продовжити активне життя працюючих. Значні зміни відбуваються у сфері освіти, підготовки і перепідготовки кадрів.

 

Інтенсифікація суспільного виробництва на основі НТР глибоко впливає не тільки на виробництво, але й на природу. Причому порушується розумна взаємодія людини з природою, що призводить до загострення суперечностей між ними. Виникають екологічні проблеми, які потребують накреслення шляхів їх вирішення. Вивчення третього питання дасть змогу визначитись в цьому. А тому необхідно, перш за все, з’ясувати суть поняття „екологія“ і зрозуміти вимоги законів екології.

Сьогодні ні у кого не викликає сумніву, що катастрофічні екологічні зміни, що відбулися на суші, у водному і повітряному просторі нашої планети за останні десятиріччя, можуть підірвати ресурсну базу соціально-економічного розвитку людства, поставити під загрозу саме існування на землі.

Складною залишається екологічна ситуація і в нашій країні. Це негативно позначається на здоров’ї населення. Середньостатистичний громадянин України хворіє трохи більше, як один раз на рік. Найчастіше хворіють у Черкаській, Вінницькій, Житомирській областях. Зросла кількість захворювань населення на злоякісні новоутворення, цукровий діабет, психічні розлади, шлункові хвороби. В результаті екологічної кризи Україна щорічно втрачає 15-20 % ВНП.

Важливим є визначення шляхів вирішення екологічної проблеми, головним з яких є повний перехід промислового та сільськогосподарського виробництва на безвідходну технологію та замкнуті цикли природокористування. На основі вивчення рекомендованої літератури необхідно визначити і інші шляхи вирішення екологічної проблеми.

Контрольні запитання і завдання

1. В чому полягає зміст технологічних способів виробництва?

2. Що собою являють поняття „наука“ і „техніка“?

3. Які стадії підвищення продуктивності праці капіталізмом?

4. В чому сутність простої кооперації?

5. В чому сутність мануфактури?

6. В чому сутність крупного машинного виробництва?

7. Що таке промисловий переворот і коли він розпочався?

8. Дайте характеристику науково-технічному прогресу і науково-технічній революції.

9. Чим відрізняється НТР від НТП?

10. Яка роль НТП і НТР у підвищенні ефективності виробництва?

11. Який вплив НТП і НТР на діяльність галузей невиробничої сфери, в т.ч. охорони здоров’я?

12. Якими особливостями характеризується НТР?

13. Які найбільш важливі риси НТР?

14. Назвіть протиріччя НТР і шляхи їх вирішення.

15. Чим характеризується сучасний тип економічного зростання?

16. Що являє собою нове якісне зростання?

17. У чому виражається інтенсифікація економіки?

18. Що спільного і в чому відмінність поняття „економічне зростання“ і „економічний розвиток“?

19. В чому сутність поняття „екологія“?

20. В чому суть екологічної кризи в сучасний період?

21. Охарактеризуйте екологічну ситуацію в Україні.

22. Які шляхи розв’язання проблеми екології?

 

Тести

Виберіть правильне визначення:

1. Науково-технічний прогрес – це:

а) взаємодія людини і техніки;

б) поступальний розвиток науки і техніки;

в) взаємодія людини і природи;

г) комплекс машин, технічних пристроїв, транспортних засобів.

 

2. Науково-технічна революція – це:

а) якісно новий стан в організації виробництва;

б) якісно новий стан в перетворенні матеріальної основи суспільства;

в) застосування діючих технологій, обладнання у виробництві;

г) механізація і автоматизація виробництва.

 

3. Економічне зростання – це:

а) збільшення випуску продукції:

б) розширення асортименту продукції;

в) кількісний та якісний розвиток виробництва і поліпшення його структури;

г) розширення виробничої і невиробничої сфер діяльності.

 

4. Екологія – це:

а) наука про взаємодію людини і техніки;

б) наука про взаємодію між живими організмами і середовищем їх проживання та закономірності взаємодії природи і суспільства;

в) наука про технічні і економічні сторони життя суспільства;

г) наука про розвиток природи.

 

5. Показниками соціальної орієнтації економічного зростання є:

а) зростання реальних доходів населення;

б) зростання виробничих фондів;

в) зростання фонду нагромадження.

 

6. Показниками економічного зростання є:

а) інфляція;

б) продуктивність праці;

в) конверсія.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)