АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчально-методичні рекомендації. Вивчення першого питаннятреба починати з з’ясування того, що людинавиступає як єдність біологічного і соціального

Читайте также:
  1. Висновки та рекомендації
  2. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  3. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  4. Загальні методичні рекомендації
  5. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  6. Загальні рекомендації
  7. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  8. І. Загальні методичні рекомендації по вивченню дисципліни.
  9. ІІІ. Методичні рекомендації по виконанню контрольних робіт.
  10. Методичні рекомендації
  11. Методичні рекомендації
  12. Методичні рекомендації

Вивчення першого питання треба починати з з’ясування того, що людина виступає як єдність біологічного і соціального. Вона є природною істотою, яка наділена природними силами. Її існування пов’язане з працею, з здійсненням ряду функцій організму, кожна з яких є затратою мозку, нервів, мускулів, органів чуттів тощо. Внаслідок цього відтворення людини передбачає збереження і підтримання її як біологічного явища.

Природа створює необхідні умови для життєдіяльності людини. Вона є першоосновою фізичного, психологічного та емоційного її здоров’я. Також природа, ставлення людини до неї у процесі праці є основою відтворення людини і як соціальної істоти, зміст якої визначається відношенням людини до засобів виробництва, результатів праці тощо. Таким чином, людина виступає як біосоціальна істота. Дуже суттєвим є розуміння того, що людина є сукупністю всіх суспільних відносин. Необхідним є здійснення істотних перетворень в ній, щоб забезпечити самореалізацію, повний і вільний розвиток її фізичних і духовних здібностей.

Треба з’ясувати також і те, що людина в економічній системі виступає як суб’єкт виробничих відносин. В цій якості вона завжди функціонує в історично певній соціально-економічній формі. Економічна теорія саме й вивчає соціально-економічний тип працівника і людини взагалі. Важливо зрозуміти суть цього, а саме, що соціально-економічний тип людини визначається його місцем в системі виробничих відносин даного суспільства, належністю до того чи іншого класу, соціальної групи. Від соціально-економічного типу людини залежать і її функції в системі виробничих відносин, її інтереси і спонукальні мотиви діяльності.

Людина в економічній системі виступає і як особистий фактор виробництва, робоча сила. З кількісного боку особистий фактор виробництва характеризується загальною чисельністю зайнятих в народному господарстві, з якісного – рівнем кваліфікації працівників, станом фізичного здоров’я, дисципліною, сумлінністю, відповідальністю тощо.

В умовах НТР застосування нової техніки і прогресивних технологій вимагає постійного удосконалення працівників. Вони займають провідне місце серед елементів продуктивних сил як творці, створювачі засобів праці. Швидке і бурхливе удосконалення працівника – це вихідна умова успіху в реалізації НТР, забезпеченні економічного зростання країни.

Поряд з цим необхідно зрозуміти, що виробництво призначене для задоволення людських потреб. І людина виступає як кінцева мета будь-якого виробництва.

 

При вивченні другого питання треба з’ясувати суть народонаселення, його місце в розвитку економіки та зрозуміти, що в умовах НТР роль людини у виробництві всіляко зростає.

Народонаселення – це безперервно поновлювана в процесі відтворення сукупність людей, що живуть на Землі в цілому або в межах будь-якої її частини у рамках певного ладу і вступають між собою у суспільні відносини. Населення є основою і суб’єктом виробництва і всіх суспільних відносин. Залежно від вікової структури населення люди виступають у ролі виробників матеріальних і духовних благ, їх споживачів, а також виконують функцію відтворення людського роду.

Треба звернути увагу на те, що соціально-економічний прогрес суспільства залежить не лише від виконання активним трудовим населенням функцій виробника та споживача матеріальних і духовних благ. В значній мірі він залежить від реалізації кожною людиною всіх своїх соціально-економічних можливостей, в першу чергу виконання функцій власника, підприємця, а також від активної ролі у соціальному, політичному, правовому, культурному житті країни тощо.

Для кожної країни дуже важливою є проблема народонаселення. Дотримання оптимального співвідношення між зростанням виробництва і приростом населення є складовою часткою демографічної політики держави.

Важливо засвоїти, що з розвитком науково-технічного прогресу, поглибленням НТР значно змінились місце і роль людини у суспільному виробництві. Зміна змісту праці за цих умов породжує нові вимоги до людини – працівника. Зростає значення таких її природних якостей, як здатність до творчої праці, уміння ставити і вирішувати завдання, гострота сприйняття нового тощо. Стає першочерговим підвищення загальноосвітнього рівня трудящих, підготовка висококваліфікованих кадрів, постійне підвищення кваліфікації працівників. Поряд з цим необхідним є висока дисципліна, сумлінність, відповідальність за доручену справу, творча праця. Із зростанням технічного рівня виробництва людина була і залишається центральною фігурою, хоч при цьому змінюються її функції.

 

При вивченні третього питання треба з’ясувати суть гуманізації виробництва і зрозуміти важливість вирішення цієї проблеми з метою забезпечити підвищення продуктивності праці та ефективність виробництва, високу якість продукції і виключити виробничий травматизм, захворювання працівників.

Гуманізація виробництва – це створення матеріально-речових і організаційно-економічних умов, адекватних природі людини, тобто створення на виробництві оптимальних умов праці і відновлення працеспроможності людини. Гуманізація виробництва виступає важливою передумовою реалізації досягнень НТР і вимагає реалізації комплексу заходів, направлених на розкріпачення праці. Серед них першо- черговими є подальший прогрес техніки і технології; підвищення рівня механізації і автоматизації виробництва; зведення до мінімуму ручної, фізичної праці; створення умов зміни праці, ротації; підвищення освітнього і культурно-технічного рівня працівників; створення на виробництві безпечних для здоров’я умов праці; створення умов для оздоровлення працівників; розвивати можливості у творчій праці людини; поглиблювати мотиваційний механізм праці і більш повно задовольняти матеріальні і духовні потреби працівника тощо.

 

Контрольні запитання і завдання

1. В чому полягає зміст поняття „людина як біологічна істота“?

2. В чому полягає зміст поняття, „людина як соціальна істота“?

3. Чи існує взаємозв’язок біологічного та соціального в людині?

4. У чому полягає взаємодія людини і матеріально-речових складових виробництва?

5. Охарактеризуйте людину як суб’єкт виробничих відносин.

6. Чому людина є кінцевою метою виробництва?

7. Які вимоги ставить НТР до людини на виробництві?

8. Як впливає НТР на зміну місця і ролі людини в процесі виробництва?

9. У чому суть гуманізації виробництва?

10. Чому зростають соціальні вимоги до техніки і технології?

11. Що таке мотивація праці?

12. Чому праця є засобом самовиявлення і утвердження людини?

 

Тести

Виберіть правильне визначення:

1. Людина як особистий фактор виробництва – це:

а) працівники освіти;

б) працівники охорони здоров’я;

в) робітники, інженерно-технічні працівники заводу;

г) працівники охорони громадського порядку.

 

2. Народонаселення – це:

а) сукупність людей, що живуть на Землі в цілому;

б) сукупність людей, що живуть в певній країні;

в) сукупність людей, що живуть в групі країн (Азія, Європа тощо);

г) сукупність людей, що живуть в гуртожитку;

д) сукупність людей, що живуть на базі відпочинку.

 

3. Гуманізація виробництва – це:

а) технічне оснащення виробництва;

б) освітлення робочих місць;

в) створення матеріально-речевих і організаційно-економічних умов праці на виробництві;

г) економічна заінтересованість працівників виробництва.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)