АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Читайте также:
  1. Висновки та рекомендації
  2. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  3. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  4. Загальні методичні рекомендації
  5. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  6. Загальні рекомендації
  7. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  8. І. Загальні методичні рекомендації по вивченню дисципліни.
  9. ІІІ. Методичні рекомендації по виконанню контрольних робіт.
  10. Методичні рекомендації
  11. Методичні рекомендації
  12. Методичні рекомендації

Вивчення питань теми дає можливість усвідомити значення становлення, розвитку товарного виробництва і ринкових відносин для теорії і практики ринкової трансформації України.

При вивченні першого питання треба з’ясувати зміст форм суспільного виробництва, їх взаємозв'язок і значення у розвитку людського суспільства. Протягом усієї своєї історії людство використовує три форми суспільного виробництва: натуральну, товарну і безпосередньо суспільну.

Натуральне виробництво характеризується тим, що його продукти призначаються для власних потреб, для споживання всередині господарства, що їх виробило. Необхідно зрозуміти особливості натурального господарства, основною з яких є низька ефективність.

Як протилежність натурального господарства зародилось товарне виробництво, продукти якого створюються для обміну, на продаж. Важливо знати, що умовою виникнення та існування товарного виробництва є суспільний поділ праці, а безпосередньою причиною – економічна відокремленість виробників товарів як власників засобів виробництва. Необхідно з’ясувати, як розвивалось товарне виробництво, яка різниця між простим та капіталістичним товарним виробництвом, яка роль товарного виробництва на сучасному етапі розвитку суспільства, що зумовлює зародження третьої основної форми суспільного виробництва – безпосередньо суспільної і чим вона характеризується.

 

При вивченні другого питання треба з’ясувати суспільно-економічну природу найбільш елементарної клітинки товарної форми виробництва – товару та розвиток його суперечностей.

Важливим є розуміння змісту властивостей товару – споживної вартості і мінової вартості. При цьому, з’ясовуючи суть споживної вартості, треба мати на увазі суттєву відмінність між споживною вартістю як речовим багатством будь-якого суспільства і споживною вартістю як носієм вартості, в якості якої вона є категорією історичною.

Важливим є з’ясування суті і другої властивості товару – мінової вартості як форми виявлення вартості товару. Цю властивість неможливо виявити на поверхні явищ. Товар як вартість невловимий. Тому аналіз вартості необхідно починати з мінової вартості, яка є лише способом вираження або формою проявлення вартості.

Розглянуті дві властивості товару – споживна вартість і вартість – доповнюють одна одну, вони являють єдність: без споживної вартості немає і вартості. Проте ця єдність суперечлива: як споживна вартість товар розрахований для споживання, а як вартість - для продажу.

Далі необхідно з’ясувати причину роздвоєння товару на споживну вартість і вартість. Вона закладена в двоїстому характері праці товаровиробника: з одного боку – це корисна праця, яка створює речі, що задовольняють певні потреби людей; з другого боку – це витрати людської праці взагалі. Перший вид праці – конкретна, другий – абстрактна.

Двоїстий характер праці зумовлений внутрішнім протиріччям товарного виробництва, що ґрунтується на приватній власності на засоби виробництва, тобто протиріччям між приватним і суспільним характером праці. Це протиріччя носить антагоністичний характер і є основним протиріччям товарного виробництва. Треба з’ясувати шляхи вирішення цієї суперечливості між приватною і суспільною працею.

 

Вивчення третього питання треба починати з розгляду змісту форми вартості і історичного процесу його розвитку. Особливу увагу слід звернути на з’ясування суті простої форми вартості і, зокрема, особливостей еквівалентної форми вартості. Потім треба проаналізувати повну, або розгорнуту форму вартості, загальну і грошову форми вартості, звернути увагу на причини переходу від повної до загальної, а потім і до грошової форми вартості. Розуміння цього підводе до з’ясування суті грошей як закінченої форми загального еквіваленту.

Дуже важливим в цьому питанні є з’ясування функцій грошей в товарному господарстві. Особливу увагу при розгляді суті і функцій грошей треба звернути на те, що з появою грошей розширюється їх роль. В класово-антагоністичних формаціях гроші не тільки виражають вартість товару і служать засобом обліку, але одночасно є і знаряддям експлуатації людини людиною.

З’ясувавши функції грошей, необхідно розглянути зміст закону грошового обігу, що визначає масу грошей, необхідних для обігу. Порушення вимог закону приведе до інфляції. Важливо зрозуміти суть її, причини виникнення та шляхи подолання.

Завершується вивчення теми з’ясуванням суті економічного закону товарного виробництва – закону вартості. Він визначає способи і причини виміру, розподілу та стимулювання суспільної праці в умовах товарного виробництва. Згідно закону вартості, що діє при обміні товарів, обмінюються еквіваленти, рівна кількість суспільної праці. Продукти рівних кількостей суспільної праці обмінюються один на інший. Обмін еквівалентів забезпечує відшкодування суспільно необхідних витрат праці на виробництво товарів і в зв’язку з цим подальший розвиток виробництва.

При з’ясуванні ролі закону вартості у розвитку товарного виробництва необхідно звернути увагу на слідуючі моменти. Цей закон, по-перше, є рушійною силою розвитку продуктивних сил суспільства; по-друге, він розвиває сталі зв’язки між виробниками одного виду товарів через конкуренцію між ними, при якій здійснюється взаємний тиск одного підприємця на іншого; по-третє, він зумовлює диференціацію виробників і стихійно регулює пропорції розподілу суспільної праці між галузями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)