АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ. Вивчення першого питання треба починати з засвоєння змісту відносин власності і зрозуміти їх важливість

Читайте также:
  1. Висновки та рекомендації
  2. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  3. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  4. Загальні методичні рекомендації
  5. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  6. Загальні рекомендації
  7. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  8. І. Загальні методичні рекомендації по вивченню дисципліни.
  9. ІІІ. Методичні рекомендації по виконанню контрольних робіт.
  10. Методичні рекомендації
  11. Методичні рекомендації
  12. Методичні рекомендації

 

Вивчення першого питання треба починати з засвоєння змісту відносин власності і зрозуміти їх важливість, провідну роль в системі економічних відносин будь-якої суспільної формації. Адже відносини власності є соціально-економічною основою функціонування економічної системи.

Треба звернути увагу на те, що власність як комплекс відносин - багатомірне та багаторівневе явище. Структурна складність відносин власності виявляється у багатоаспектності процесу її історичного розвитку. Розрізняють соціальні, політичні, морально-психологічні та інші аспекти власності. Проте найважливішими є економічне і юридичне розуміння власності.

Розкрити зміст відносин власності можливо на основі аналізу суспільного виробництва, яке може розпочатися при умові, що в наявності є предмети і засоби праці, робоча сила. Однак не можна використати фактори виробництва, попередньо їх не привласнивши. Отже, як економічна категорія власність -це сукупність відносин між суб’єктами господарювання в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання благ з приводу привласнення засобів виробництва та його результатів.

Необхідно з’ясувати зміст суб’єктів та об’єктів власності, їх особливості на всіх етапах розвитку цивілізації, яких нових рис набувають відносини власності в умовах НТР, при сучасному рівні розвитку продуктивних сил. Важливо зрозуміти зміст власності і як конкретно-історичної форми присвоєння матеріальних благ, розглянувши реалізацію власності в тісному взаємозв’язку з економічними інтересами. Також необхідно з’ясувати, в чому полягає право володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

 

При вивченні другого питання треба з’ясувати, які існують форми власності, їх зміст та які тенденції розвитку в сучасних умовах. Важливо зрозуміти, що об’єктивними основами різноманітності форм власності є: технологічна багатоукладність продуктивних сил суспільства, відмінність в рівнях усуспільнення виробництва, суперечливість процесів реального усуспільнення в умовах розвитку науково-технічного прогресу і відмінності в економічних інтересах суб’єктів господарювання.

Відповідно до змісту соціально-економічних систем треба виділяти типи власності, яких історії відомі два - приватна та суспільна власність. Кожен з цих типів проявляється в різних формах, які втілюють певний організаційний механізм, через який відбувається економічна реалізація власності. Зокрема, приватний тип власності виступає як сукупність індивідуальної, групової (колективної) і корпоративної форм власності; суспільний - як загальнодержавна і комунальна власність. Необхідно з’ясувати суть форм власності, а також що характеризують і з чим пов’язані трудова і нетрудова приватна власність.

Аналізуючи форми власності і їх розвиток в сучасних умовах, треба звернути увагу на істотні зміни в об’єктах права власності, пов’язані з ринковими відносинами, поглибленням науково-технічного прогресу: з’являються нові види майна (інформація, інновації, інтелектуальна власність);центр уваги правового регулювання власності змістився з нерухомого майна на рухоме (різні папери, права вимог тощо); об’єктом права власності все частіше виступають не окремі речі або права, а їх сукупність, об’єднана господарським або іншим призначенням.

В сучасних умовах в Україні формується нова структура власності шляхом роздержавлення та приватизації майна державних підприємств. Тому необхідно з’ясувати суть роздержавлення і приватизації, як проходить процес формування і удосконалення економіки змішаного типу в постсоціалістичних країнах.

 

При вивченні третього питання треба з’ясувати суть підприємництва і зрозуміти, що підприємництво є одним з найважливіших факторів формування і розвитку ринкової економіки. Без розвинутого підприємництва країна не зможе вийти із глибокої економічної кризи і стати на шлях стійкого господарського розвитку.

Допоможе вивченню змісту підприємництва і розумінню напрямів його розвитку в країні ознайомлення з законами “Про власність”, “Про підприємства в Україні”, “Про підприємництво”, “Про господарські товариства”. На їх основі в Україні формуються такі основні організаційні форми підприємницької діяльності: індивідуальне підприємництво, господарські товариства, кооперативи, державні та спільні підприємства.

Необхідно з’ясувати суть форм підприємницької діяльності, звернувши увагу на їх особливості, недоліки і переваги.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)